10.4 C
București
marți, 23 aprilie 2024
AcasăSănătateRomânia, în așteptarea avizelor pentru debutul campaniei de vaccinare anti Covid a...

România, în așteptarea avizelor pentru debutul campaniei de vaccinare anti Covid a copiilor

Informarea vine după anunţul companiei Pfizer potrivit căruia vaccinul său este 100% sigur pentru a fi administrat copiilor încadraţi în această grupă de vârstă.
Voiculescu a afirmat că acest proces se va putea întâmpla după ce Agenţia Europeană a Medicamentului (EMA) şi Agenţia Naţională a Medicamentului vor da aprobări în acest sens.
“Deci, avem premisele pentru a trece la vaccinarea copiilor, de îndată ce vom avea aprobarea EMA şi apoi aprobarea ANMDMR, adică a Agenţiei Naţionale a Medicamentului. Detalii despre acest lucru veţi auzi cu siguranţă de la premier, respectiv de la CNCAV”, a declarat ministrul Vlad Voiculescu, miercuri, într-o conferinţă de presă susținută la Palatul Victoria.
El a răspuns astfel întrebat dacă există un plan pentru vaccinarea anti-COVID a copiilor cu vârsta între 12 şi 15 ani.
Ministrul a precizat că acest proces va începe “mai degrabă mai repede, decât mai târziu”, întrebat dacă vaccinarea copiilor va începe în această vară sau spre finalul anului.
Voiculescu a subliniat că, potrivit legislaţiei în vigoare, nu există obligativitatea vaccinării anti-COVID, fiind întrebat despre legea vaccinării, care se află încă în dezbatere parlamentară.
“Aşa este, avem o lege a vaccinării care este în Parlament, în continuare, nici măcar în acel proiect de lege nu este prevăzută obligativitatea vaccinării. Cel puţin, din câte ştiu eu, în forma actuală, nu vorbim despre obligativitatea vaccinării împotriva COVID-19. Deci, vreau să spun foarte clar, vaccinarea este voluntară, este, însă, altfel, de dorit şi este singura soluţie pe care o avem să depăşim tot ce înseamnă această pandemie. (…) În momentul acesta avem vaccinuri, avem capacitate de vaccinare şi vom avea o comunicare şi o mobilizare din ce în ce mai bună, în aşa fel încât să ajungem la cât mai mulţi oameni. O lege, în momentul acesta, nu ne ajută. Pentru vaccinarea împotriva COVID-19, cu siguranţă, avem toate normele legale necesare”, a mai declarat Voiculescu.
Companiile Pfizer Inc şi BioNTech SE au anunţat la mijlocul săptămânii că vaccinul lor anti-COVID-19 este sigur şi eficient şi produce un răspuns robust de anticorpi la copii cu vârste cuprinse între 12 şi 15 ani, rezultate care deschid astfel calea pentru solicitarea unei autorizări de urgenţă în Statele Unite pentru această categorie de vârstă în următoarele săptămâni.
Noul studiu care oferă primele date despre eficienţa vaccinului în cazul adolescenţilor de vârstă şcolară a cuprins 2.260 de adolescenţi cu vârste între 12 şi 15 ani, au existat 18 cazuri de COVID-19 în grupul care a primit un ser placebo şi niciunul în grupul care a primit vaccinul, ceea ce înseamnă o eficacitate de 100% în prevenirea COVID-19, a mai precizat compania în comunicat.
Săptămâna trecută, companiile farmaceutice Pfizer şi BioNTech au administrat și primele doze de vaccin într-o serie de studii clinice vizând testarea vaccinului la copiii mai mici, urmând ca, în cele din urmă, serul să poată fi administrat de la vârsta de şase luni.

Cele mai citite

Serviciile germane de informații suspectează Rusia de finanțarea partidelor regionale de extremă dreapta

Agenția germană de informații interne a cerut luni autorităților de la Berlin să îi acorde mai multe puteri pentru a putea monitoriza fluxurile financiare,...

România poate rămâne fără Noaptea Europeană a Muzeelor întrucât nu s-au rezolvat revendicările angajaților din Cultură

Federația Națională a Sindicatelor din Cultură și Presă CULTURMEDIA anunță că membrii săi nu vor participa la evenimentul intitulat "Noaptea Europeană a Muzeelor", în...

Activiști germani pentru climă, condamnați la închisoare pentru că au pulverizat împroșcat cu vopsea pe Poarta Brandenburg

Un tribunal german a condamnat la opt luni de închisoare cu suspendare trei activiști pentru climă care au pulverizat vopsea portocalie pe coloanele emblematicei...
Ultima oră
Pe aceeași temă