22.8 C
București
marți, 16 aprilie 2024
AcasăSănătateRomânia paralelă: medici impostori vs medici umiliţi de sistem

România paralelă: medici impostori vs medici umiliţi de sistem

Medicii oneşti sunt în continuare marginalizaţi de un sistem medical anacronic, în vreme ce un simplu parcagiu din Italia, Matteo Politi, profesa ca doctor estetician la clinici private de renume folosind un cod de parafă eliberat în condiţii dubioase de o funcţionară a Direcţiei de Sănătate Publică, o instituţie cheie aflată în subordinea Ministerului Sănătăţii. Lângă Bucureşti, Raluca Daniela Bârsan, deşi avea doar opt clase, se prezenta drept medic ginecolog şi intra în sala de operaţie în baza unei diplome false cu care încheiase un contract de voluntariat cu Spitalul Judeţean Ilfov, fiind protejată chiar de către şefa secţiei. Acestea sunt cele două cazuri de impostură care au oripilat opinia publică, deşi existau informaţii încă de anul trecut la nivelul breslei medicale că unii falşi medici profesează nestingheriţi în unităţile sanitare româneşti, atât la privat, cât şi la stat. Prinse din nou pe picior greşit, autorităţile cu atribuţii în domeniu îşi pasează vina dintr-o parte într-alta sau anunţă protocoale de cooperare fără baze logistice clare.

Între timp, medicii cu pregătire profesională la clinici de renume din străinătate care vor să se reîntoarcă să lucreze în România sunt ţinuţi departe de clinici şi sălile de operaţie din cauza birocraţiei stufoase, medicii de familie sunt umiliţi în continuare şi riscă falimentul, iar doctorii care sunt obligaţi să facă gărzi în spitale peste normele europene se luptă să-şi obţină drepturile în instanţă, pentru că guvernanţii nu le recunosc vechimea în muncă şi nici nu le permit să iasă mai devreme cu 5 ani la pensie, la cerere, pentru a evita îmbolnăvirile sau chiar decesele survenite în urma gărzilor epuizante. Experţii în domeniu cred că avem de-a face cu două realităţi paralele în sistemul medical, în mijlocul cărora este sacrificat pacientul român, pentru că este pe de-o parte expus riscului de a fi operat de escroci cu diplome false şi, pe de altă parte, medicii profesionişti sunt umiliţi şi marginalizaţi.   

 

Breșe de securitate de care profită escrocii

Dr. Vasile Astărăstoae, fost preşedinte al Colegiului Medicilor din România, declară pentru „România liberă“ că aceste cazuri izolate au fost rezultatul unor falsuri în documente și a unor breșe de securitate în activitatea unor instituții ce odată descoperite pot fi acoperite. „Este datoria organelor de urmărire penală și a celor administrative de a sancționa aceste cazuri. Trebuie să fim atenți ca, plecând de la aceste cazuri, să nu ajungem la o birocrație excesivă care să sufoce activitatea medicilor. Cât privește hățișul birocratic în privința echivalării studiilor celor care vin din străinătate, consider că nu ține de proceduri, cât de cei care aplică aceste proceduri. Este normal să se facă o verificare de către Ministerul Educației, Ministerul Sănătății și Colegiul Medicilor a studiilor și autenticității acestora în momentul în care se permite profesarea medicinei pe teritoriul României. Este o practică curentă în toată Uniunea Europeană și procedura este identică. Dar această procedură este aplicată de oameni și aceștia trebuie să înțeleagă că trebuie să o aplice cu bună credință, cu celeritate și cu rigoare. Consider că situația conflictuală, care a devenit endemică în societatea românească, conduce la umilirea adevăraților medici și permite unor impostori să evite procedurile legale”.

La rândul său, dr. Livia Davidescu, iniţiatoarea proiectului vizând recunoaşterea gărzilor făcute de medici ca vechime în muncă, crede că este inadmisibil ca instituţiile statului să nu poată depista din timp escrocii care dezonorează profesia de medic: „Nişte ticăloşi au practicat această meserie cu diplome false, fără să aibă dreptul legal de a o face, punând în pericol viața și sănătatea pacienților! Unde sunt instituțiile statului? Cu ce se ocupă oamenii plătiţi din banii noştri, ai cetățenilor, ai medicilor, să controleze nişte acte? Unde sunt funcționarii Ministerelor Sănătății și Învățământului, deopotrivă, ai Direcţiilor Sanitare, ai Colegiului Național al Medicilor? Cu ce se ocupă și pe cine Dumnezeu reprezintă? Pe mine cu siguranţă nu… şi nici pe cei care şi-au lăsat, zile şi nopţi din viaţă pe acei 50 de centimetri pătrați de hârtie pe care scrie Diplomă de absolvire”.

 

Protocol tardiv

Deşi încasează doar din taxa de membru 50 de lei percepută lunar celor peste 48.000 de medici din România (aproximativ 1,2 milioane de euro anual), Colegiul Medicilor din România nu a găsit fondurile necesare pentru realizarea unei baze de date actualizate care ar fi permis identificarea rapidă a falşilor medici din sistemul sanitar. Cu toate acestea, instituţia anunţă că a semnat un protocol de colaborare cu Ministerul Sănătăţii care prevede comunicarea datelor şi informaţiilor în legătură cu dreptul de practică al medicilor. Potrivit unui comunicat de presă al CMR, protocolul mai prevede şi informarea cu privire la specialităţile şi calificările profesionale dobândite de medici, sancţiunile aplicate, existenţa unor avize şi autorizări, informările şi atenţionările primite prin sistemul IMI, “precum şi orice alte informaţii de natură a înlătura riscurile referitoare la siguranţa pacienţilor, la asigurarea dreptului la sănătate ori la servicii medicale furnizate”. De altfel, sute de medici din toată ţara au descoperit că nu figurează în baza de date a CMR, despre care şeful acestei instituţii susţine că este abia în formare: „Toți aceia care au o problemă, o au pentru că operatorul de la județul respectiv nu a reușit să bifeze câmpurile toate așa cum trebuie să fie și le-a introdus pur și simplu ca număr. Fiecare medic care are problema asta să sesizeze, să ne scrie și noi dăm telefon la județ, e-mail, ca să-l introducă așa cum se află el real”, se scuză Gheorghe Borcean.   

 

INVESTIȚII

Neurochirurg de Stanford, prins în tentaculele caracatiţei birocratice de pe malul Dâmboviţei

După 35 de ani petrecuți în SUA, medicul Ştefan Mindea a decis să se întoarcă în țară, mutându-se cu familia la Constanța, unde a investit un milion de dolari în aparatură sofisticată pentru a-i putea opera pe români „ca afară“. Deși a fost inclus cinci ani la rând în topul celor mai buni neurochirurgi din lume, statul român nu i-a acordat dreptul de liberă practică decât abia după un an, timp în care a stat departe de sala de operații. Diacon și tată a șase copii, doctorul „pentru trup şi suflet“ a reuşit în cele din urmă să deschidă un centru de neurochirurgie minim invazivă, unde salvează vieţi în fiecare zi.

 

„În Uniunea Europeană, profesia este reglementată sectorial și există organisme profesionale care supraveghează exercitarea profesiei. Cu toate acestea sistemul are breșe de securitate de care profită escrocii. Se propagă ideea că ar fi vorba de un fenomen de masă și nu cazuri izolate și în aceste condiții, pacienții își pierd încrederea în sistemul de sănătate public și privat (și așa mult blamat) și vor fi puși în pericol deoarece încrederea constituie un element esențial în rezultatul terapeutic.“(dr. Vasile Astărăstoae, fost preşedinte al Colegiului Medicilor din România)

 

Ministrul Sănătăţii, Sorina Pintea, promite că unităţile medicale care au greşit în ce priveşte asistenţa medicală acordată populaţiei de către falşi medici vor avea autorizaţia de funcţionare suspendată.

Elena Marinescu
Elena Marinescuhttp://elena-marinescu
Elena Marinescu, redactor Rl online
Cele mai citite

Șeful AIEA despre situația de la Zaporojie: “Ne apropiem periculos de un accident nuclear”

"Ne apropiem periculos de un accident nuclear" la Zaporojie, a avertizat luni şeful Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică (AIEA), Rafael Grossi, denunţând recentele atacuri...

Vești bune despre economie. S&P reconfirmă ratingul suveran al României și perspectiva stabilă

Agenţia de rating S&P a reconfirmat, în data de 12 aprilie, ratingul aferent datoriei guvernamentale a României la BBB-/A3 pentru datoria pe termen lung...

Alin Burcea (ANAT): Ne vom zbate pentru înfiinţarea Agenţiei Naţionale pentru Turism, în subordinea premierului

Alin Burcea a spus că va solicita înfiinţarea Agenţiei Naţionale pentru Turism, organism care să se afle direct în subordinea premierului. "Ceea ce ne propunem...
Ultima oră
Pe aceeași temă