13.3 C
București
joi, 25 aprilie 2024
AcasăSănătateRomânia pierde anual un miliard de euro în industria farmaceutică

România pierde anual un miliard de euro în industria farmaceutică

Raportul estimează că, din cauza prezenței contrafacerii, în România se pierd anual 22,5% din vânzările directe – echivalent cu aproximativ 1,64 miliarde de euro (7,3 miliarde de lei) sau cu 83 de euro (367 de lei) anual pe cap de locuitor în principalele sectoare comerciale, cel mai afectat fiind domeniul produselor farmaceutice.

Studiul realizat de EUIPO în rândul sectoarelor vulnerabile la contrafacere arată că pierderile directe anuale ajung la 7,5% din vânzări. Contrafacerea afectează şi locurile de muncă, pentru că producătorii sunt nevoiţi să reducă producţia, având în vedere că vânzările lor au de suferit ca urmare a produselor contrafăcute, astfel că angajează mai puţini lucrători. Studiul estimează la aproape 435.000 locurile de muncă pierdute din cauza contrafacerii. În rândul statelor europene, studiul relevă că Franţa înregistrează pierderi de 6,8 miliarde euro din cauza contrafacerii, fiind devansată de Marea Britanie (9,2 miliarde euro), Italia (8,6 miliarde euro) şi Germania (8,3 miliarde euro). De asemenea, statele europene pierd anual 15 miliarde euro din cauza impactului contrafacerii asupra impozitelor şi cotizaţiilor sociale.

 

Otravă pentru șobolani, în medicamentele vândute pe internet

Monitorizarea comercializării ilegale pe internet a unor medicamente care se eliberează cu prescripție medicală oferă o perspectivă concretă asupra impactului prezenței unor medicamente provenite din surse necontrolate în piața internă, în condițiile în care există foarte puține date cu privire la penetrarea acestor produse în piață. Cele mai multe medicamente comercializate în mediul online sunt destinate pacienților oncologici, fiind vorba despre produse folosite în tratamentul cancerului renal, de ficat, al tumorilor neuro-endocrine ale pancreasului, al cancerului tiroidian sau al cancerului bronho-pulmonar. Din 174 de produse monitorizate au fost identificate anunțuri de vânzare sau cumpărare pentru 41 dintre ele şi au fost centralizate 2.663 de anunțuri pentru aceste medicamente.

Medicamentele aflate pe lista de discontinuități a ANMDM reprezintă și acestea o componentă importantă a comerțului online din surse necontrolate, potrivit raportului de Monitorizare privind Comerțul Online cu Medicamente din Surse Necontrolate din România. Astfel, au fost identificate 628 de anunțuri de vânzare/cumpărare care vizau, printre altele, medicamente utilizate în tratarea mielomului multiplu sau a limfomului (334 de anunțuri), a disfuncției erectile (118) sau medicamente pentru prevenirea formării și dezvoltării chea-gurilor de sânge în interiorul vaselor sanguine (59). Anunțuri de vânzare sau cumpărare au fost descoperite și pentru medicamente aflate în Programul Național pentru Boli Rare sau pentru vaccinurile incluse în Programul Național de Vaccinare.

De asemenea, medicamentele procurate de pe internet pot să nu fie transportate și depozitate corespunzător sau pot să fie expirate, situație în care poate fi alterată eficacitatea terapeutică. Medicamentele contrafăcute conțin, de obicei, o cantitate necorespunzătoare (fie prea mică, fie prea mare) a substanței active sau aceasta poate chiar să lipsească. În același timp, produsele de acest tip pot avea în compoziţie o substanță activă cu scop terapeutic diferit de cel asociat produselor pe care le substituie. Mai mult, au fost cazuri în care în medicamentele falsificate au fost descoperite substanțe toxice (ex: otravă pentru șobolani). Medicii şi farmaciştii atrag atenţia că procurarea de medicamente din surse neautorizate poate însemna un pericol major pentru sănătatea și viața pacienților, riscul ca acele produse să fie contrafăcute fiind foarte ridicat.

 

Captură record, cu ajutorul României

Anul trecut, aproximativ 25 de milioane de medicamente contrafăcute şi interzise în lume, distribuite pe internet, au fost confiscate de Interpol, în cadrul unei ample operaţiuni la care a participat şi România. Printre medicamentele confiscate s-au numărat suplimente alimentare, analgezice, tratamente împotriva epilepsiei şi disfuncţiilor erectile, precum şi produse nutriţionale. În timpul operaţiunii „Pangea X”, desfăşurată în 123 de ţări, au fost arestate 400 de persoane, 3.584 de site-uri au fost închise, iar peste 3.000 de anunţuri online pentru produsele farmaceutice au fost suspendate. Interpol a anchetat şi vânzarea ilegală de echipamente medicale, precum implanturi dentare, prezervative, seringi şi material chirurgical, în valoare de peste 5 milioane de dolari.

 

Pedepse mai aspre pentru falsificatori şi distribuitori

Specialiştii susţin că, la ora actuală, cadrul legislativ este mult prea blând pentru cei care fabrică şi distribuie produse farmaceutice contrafăcute, fiind necesare pedepse mai dure. În prezent, comercializarea de medicamente şi suplimente alimentare fără avizul Agenţiei Naţionale a Medicamentului şi al Comisiei Naţionale de Bioetică a Academiei de Ştiinţe Medicale constituie infracţiune ce se pedepseşte cu închisoare de la 5 la 10 ani. O propunere legislativă prevede că vânzarea de produse farmaceutice contrafăcute, alterate ori cu perioada de valabilitate depăşită, dacă sunt vătămătoare sănătăţii ori şi-au pierdut total sau parțial eficienţa terapeutică, se va pedepsi cu închisoare de la 5 la 15 ani şi interzicerea exercitării unor drepturi.

 

1 din 10 medicamente, contrafăcut sau expirat

Organizația Mondială a Sănătății atrage atenţia că aproximativ 10% din medicamente sunt contrafăcute sau de calitate inferioară, în special în ţările în curs de dezvoltare. În ultimul său raport, OMS arată că cel mai des sunt contrafăcute antibioticele, contraceptivele, medicamentele oncologice şi cele pentru tratarea malariei. Raportul are la bază peste 100 de cercetări științifice, din 88 de țări în curs de dezvoltare, în cadrul cărora au fost analizate peste 48.000 de medicamente. 

 

Cele mai afectate sectoare din România

– industria farmaceutică (976 milioane de euro)
– industria de îmbrăcăminte, încălţăminte şi accesorii (161 milioane de euro)
– telefoane inteligente (128 milioane de euro)
– cosmetice (94 milioane de euro)
– vinuri şi spirtoase (75 milioane de euro)

60 miliarde de euro se pierd în fiecare an în Uniunea Europeană din cauza contrafacerilor din 13 sectoare economice majore.

Elena Marinescu
Elena Marinescuhttp://elena-marinescu
Elena Marinescu, redactor Rl online
Cele mai citite

Cum să-ți protejezi locuința de vremea rea

Indiferent dacă ești acasă sau nu, locuința ta este mereu expusă la riscuri generate de vremea rea, cum ar fi furtuni, inundații sau căderi...

Cum să-ți protejezi locuința de vremea rea

Indiferent dacă ești acasă sau nu, locuința ta este mereu expusă la riscuri generate de vremea rea, cum ar fi furtuni, inundații sau căderi...

Dotează eficient și igienic spațiile sanitare ale afacerii tale!

Atunci când gestionezi o afacere este important să acorzi o atenție deosebită și spațiilor sanitare. Acestea nu trebuie să fie doar curate, ci și...
Ultima oră
Pe aceeași temă