Folosim cookie-uri pentru a personaliza conținutul și anunțurile, pentru a oferi funcții de rețele sociale și pentru a analiza traficul. De asemenea, le oferim partenerilor de rețele sociale, de publicitate și de analize informații cu privire la modul în care folosiți site-ul nostru. Aceștia le pot combina cu alte informații oferite de dvs. sau culese în urma folosirii serviciilor lor. În cazul în care alegeți să continuați să utilizați website-ul nostru, sunteți de acord cu utilizarea modulelor noastre cookie.

România se aliniază eforturilor mondiale de prevenire şi tratare a diabetului

România se aliniază eforturilor mondiale de prevenire şi tratare a diabetului

Prevenţia diabetului se poate face printr-un stil de viaţă sănătos iar depistarea bolii, printr-o simplă testare a glicemiei, afirmă reprezentanţii Casei Naţionale a Asigurări de Sănătate (CNAS) în mesajul transmis de Ziua Mondială de Luptă Împotriva Diabetului.

Rl online 0 comentarii

CNAS precizează că şi România se aliniază eforturilor mondiale de prevenire şi tratare a diabetului şi de aceea, cel mai mare program naţional curativ derulat de CNAS, ca număr de pacienţi - circa 823.000 în acest an - şi al doilea ca nivel de finanţare, după cel oncologic, este cel de diabet.

"Bugetul alocat anual Programul Naţional de Diabet Zaharat s-a mărit de aproape cinci ori în doar un deceniu, ajungând acum la peste 1 miliard de lei, iar numărul pacienţilor beneficiari s-a dublat în acelaşi interval de timp", se arată în mesaj.

Potrivit sursei citate, în cadrul programului, pacienţilor li se asigură gratuit medicamentele (antidiabetice orale şi/sau insulină, după caz), pompele de insulină şi testele de automonitorizare necesare pentru tratarea şi monitorizarea bolii.

"Acest program este perfecţionat şi dezvoltat permanent, ultima dezvoltare fiind introducerea de la 1 octombrie a decontării unor tehnologii moderne, pe bază de senzori electronici, de automonitorizare continuă a glicemiei şi de injectare dozată a insulinei", arată CNAS.

Specialiştii afirmă că depistată într-un stadiu incipient, boala nu poate fi vindecată, însă poate fi însă ţinută sub control fără medicaţie, cu dietă adecvată şi activitate fizică zilnică.

"Familia ta îşi verifică periodic glicemia? Dacă nu, atunci trebuie să ştii că 212 milioane de persoane din întreaga lume, adică jumătate din totalul celor cu diabet, nu cunosc că au această boală. Şi trebuie să mai ştii că diabetul poate duce la complicaţii precum infarct, atac vascular cerebral, orbire, blocaj renal sau amputaţii ale membrelor inferioare. Anual, circa 1,6 milioane de oameni mor din cauza diabetului, alte 2,2 milioane de decese fiind rezultatul complicaţiilor acestei boli", se mai arată în mesaj.

Comentarii

loading...