Folosim cookie-uri pentru a personaliza conținutul și anunțurile, pentru a oferi funcții de rețele sociale și pentru a analiza traficul. De asemenea, le oferim partenerilor de rețele sociale, de publicitate și de analize informații cu privire la modul în care folosiți site-ul nostru. Aceștia le pot combina cu alte informații oferite de dvs. sau culese în urma folosirii serviciilor lor. În cazul în care alegeți să continuați să utilizați website-ul nostru, sunteți de acord cu utilizarea modulelor noastre cookie.

Salariaţii din sectorul public de sănătate consideră că au sporuri situate la nivelul minim

Salariaţii din sectorul public de sănătate consideră că au sporuri situate la nivelul minim

46% dintre salariaţii din sectorul public de sănătate consideră că au sporurile pentru condiţiile de muncă sub nivelul minim şi mai mici decât angajaţii din spitalele aflate în subordinea consiliilor locale, anunţă Federaţia Solidaritatea Sanitară, în urma unui studiu.

Rl online 0 comentarii

Federaţia Solidaritatea Sanitară a publicat primele date privind impactul OUG nr.114/2018 care au fost obţinute dintr-o cercetare ce a avut drept subiecţi salariaţii din sectorul public de sănătate. Conform studiului, 45% dintre angajaţii din sectorul public de sănătate consideră că au sporuri pentru condiţii de muncă situate la nivel minim.

“Procentul salariaţilor care au sporurile pentru condiţii de muncă la nivel minim sau sub nivelul minim este semnificativ mai mare în cazul unităţilor sanitare din subordinea Ministerului Sănătăţii decât în cazul celor aflate în subordinea consiliilor locale. Transpuse în realitate, cifrele arată în unele cazuri situaţii de-a dreptul şocante: salariaţii din spitale mari, aflate «la capătul de linie al complexităţii tratamentului», au sporurile pentru condiţii de muncă semnificativ mai mici decât salariaţii care lucrează în unele spitale aflate în subordinea consiliilor locale”, se arată într-un comunicat trimis, joi, de Federaţia Solidaritatea Sanitară.

Sursa citată anunţă că potrivit cercetării, 5% dintre salariaţi au sporul pentru condiţii de muncă sub nivelul minim prevăzut în Regulamentul de sporuri, cu încălcarea legii, iar garanţia oferită de Guvern de a acorda cel puţin sporul minim este contrazisă de realitate.

“Circa 40% dintre salariaţii care lucrează în zilele libere legale au indicat o scădere a sporului pentru activitatea desfăşurată în aceste zile. În condiţiile constrângerilor introduse de prevederile OUG nr. 114/2018 şi absenţei protecţiei promise de Guvern, acest spor riscă să diminueze continuu, situaţia lui fiind de-a dreptul precară. Consecinţa firească o constituie scăderea continuă a procentului salariaţilor care vor mai dori să lucreze în zilele libere legale (consecinţa fiind deja vizibilă în timpul sărbătorilor de la sfârşitul anului 2018)”, se arată în comunicat.

Astfel, raportarea sporurilor pentru condiţii de muncă la salariile de bază se află pe primul loc în ierarhia revendicărilor susţinute de salariaţii din sectorul public de sănătate.

Pe locul doi în ierarhia revendicărilor susţinute de salariaţi se află îmbunătăţirea condiţiilor de muncă ale salariaţilor şi de tratament ale pacienţilor prin creşterea finanţării unităţilor sanitare, fapt ce denotă preocuparea salariaţilor din sănătate atât pentru calitatea vieţii profesionale cât şi pentru calitatea serviciilor medicale acordate pacienţilor.

A treia revendicare în ordinea priorităţilor salariaţilor o constituie eliminarea inechităţilor generate de acordarea sporurilor pentru condiţiile de muncă.

“Efectele OUG nr. 114/2018 asupra veniturilor angajaţilor se adaugă nemulţumirilor deja existente legate de modul de acordare a sporurilor pentru condiţii de muncă, supra-impozitarea indemnizaţiei de hrană, diminuarea sporului pentru sâmbete şi duminici, neacordarea voucherelor de vacanţă tuturor salariaţilor din unităţile sanitare”, declară sursa citată.

Reprezentanţii sindicaliştilor din sănătate precizează că efectele includ introducerea unor excepţii pe perioadă nedeterminată de la principii legale, cum ar fi eliminarea raportării sporurilor pentru condiţii de muncă la salariile de bază pentru 50% dintre salariaţii din unităţile publice, anularea raportării sporurilor de tură, de lucru în zilele libere legale şi de gardă la salariile de bază.

Datele prezentate în studiu vor fi prezentate ministrului Sănătăţii, Sorina Pintea, în cadrul negocierilor din data de 17 ianuarie.

OUG nr. 114/2018 privind instituirea unor măsuri în domeniul investiţiilor publice şi a unor măsuri fiscal-bugetare, modificarea şi completarea unor acte normative şi prorogarea unor termene a fost publicată în Monitorul Oficial nr. 1116, care a fost publicat sâmbătă, 29 decembrie 2018.

Comentarii

loading...