13.9 C
București
joi, 25 aprilie 2024
AcasăSănătateSănătatea aruncă în aer calculele bugetare pe anul 2021

Sănătatea aruncă în aer calculele bugetare pe anul 2021

Reprezentanta PSD vorbește despre o hotărâre criminală luată în condițiile în care zeci de români au murit în urma unor incendii din spitale.

Senatoarea a făcut calcule și a ajuns la concluzia că banii eliminați din buget ar fi putut fi folosiți la vaccinarea tuturor românilor.

„Au spus cā nu este prioritarā sănătatea, prin vocea lui Cîțu, și s-au ținut de cuvânt. Spre stupefacția tuturor, chiar și a celor care i-au votat. Cea mai cinică și durā decizie a guvernanților este tăierea bugetului Sănătății cu circa 11%. Se taie și de la Ministerul Sănătății și de la Casa de Asigurări de Sănătate. În total -2,6 miliarde lei, bani care ar fi ajuns pentru a imuniza de două ori toată populația României cu vaccinurile disponibile la prețurile din prezent”, a scris senatoarea pe rețeaua de socializare.

În plus, Gabriela Firea susține că decizia este criminală în condițiile în care numeroși români mor în spitale.

Acuzațiile fostului primar al Capitalei vin după ce un bărbat de 91 de ani, a 20-a victimă a tragediei de la Institutul Național „Matei Balș”, a murit joia trecută.

Pacientul a fost diagnosticat cu o formă severă a SARS Cov-2 și prezenta afecțiuni asociate.

„Decizia de a tăia bugetul Sănătății este criminală pentru că vine după 7 incendii în spitale în care au murit arși de vii peste 30 de pacienți, începând de la tragedia de la Piatra Neamț, până în prezent. Rapoartele întocmite după acel incendiu arată că sunt foarte multe spitale in România care sunt vulnerabile la incendii și ar fi avut nevoie de bani în plus, nu în minus, pentru a-și remedia problemele”, a precizat Firea.

Social-democraţii au depus o moţiune simplă împotriva lui Vlad Voiculescu, ministrul Sănătăţii, care a fost dezbătută în Parlament luni, 15 februarie.

Cîțu răspunde acuzelor

Bugetul sănătății este mai mare decât anul trecut. Discuțiile apar pentru că oamenii nu înțeleg și nu știu să citească un buget ori vor doar să facă scandal și atât, spune premierul.

„Banii sunt acolo. Vorbim de 11,43 de miliarde, mai mult decât anul trecut și mai mult decât într-un an normal, cum a fost în 2019. Asta arată foarte clar că avem foarte mulți oameni în spațiul public care nu știu să citească un buget. Ministerul Sănătății are 11,43 miliarde de lei buget, mai mare decât anul trecut. Toate aceste discuții în spațiul public sunt ori pentru că oamenii nu înțeleg și nu știu să citească un buget ori vor doar să facă scandal și atât, ceea ce este foarte trist”, declară Florin Cîțu.

Premierul neagă existența unor tensiuni între el și ministrul Sănătății, Vlad Voiculescu.

„Nu există discuții. Liderii coaliției și-au asumat un deficit bugetar de 7,16. Am prezentat bugetul public, am făcut alocările. Pentru plata facturilor banii sunt alocați, nu există nicio problemă”, adaugă prim-ministrul.

Florin Cîțu vine cu argumente :
„Nu înţeleg de unde au apărut informaţiile acestea că sunt mai puţini bani. La capitolul sănătate, sunt 11,4 miliarde de lei. Execuţia de anul trecut este de 10,7 miliarde de lei, în 2019, 9, 2 miliarde de lei. Deci anul acesta sunt la MS mai mult cu 2 miliarde de lei.”

Prim-ministrul vorbeşte despre sumele care rămân efectiv la minister, după ce o parte din bani sunt transferaţi automat pentru concedii medicale și indemnizații de asigurări sociale de sănătate. Aşadar, fără aceşti bani, Ministerul Sănătăţii a primit puţin mai mult faţă de cât s-a cheltuit anul trecut, aşa cum spune Florin Cițu. În schimb, sumele care merg la Casa de Asigurări de Sănătate s-au redus de la 9 miliarde, cât s-a cheltuit anul trecut, la 6 miliarde, de unde şi scăderea bugetului per total faţă 2020, aşa cum reiese din proiectul de buget.
De asemenea, Florin Cîțu a vorbit despre o „reanalizare a Legii salarizării”.

„Sporurile reprezintă azi, din 109 miliarde de lei, 26 de miliarde, deci aproape 25% din anvelopa salarială. Problema e că aș vrea ca aceste sporuri și salarizarea să fie legate de performanță. În ultimii doi am am văzut că aceste cheltuieli s-au dublat, de la 56 la 109 miliarde. Eu nu cred că performanța s-a dublat”, conchide Florin Cîțu.

Deși premierul neagă, tensiunile din coaliție există. Președintele Iohannis intervine

Conform unor surse, sumele îl nemulţumesc pe ministrul sănătăţii. Vlad Voiculescu spune că şi anul acesta va fi unul dificil pentru sănătate, relatează siteul stirileprotv.ro.

Președintele Klaus Iohannis a avut o discuție, luni, cu liderii coaliției de guvernare, la Vila Lac. Întâlnirea convocată a avut ca temă principală bugetul de stat pentru anul 2021.

Cătălin Șerban
Cătălin Șerban
Cătălin Șerban scrie în presă din anul 2019, iar din februarie 2021 la România Liberă. A fost director de comunicare al Alianței Naționale pentru Restaurarea Monarhiei și președinte al acestei organizații. A primit din partea Casei Regale a României, în anul 2015, Medalia „Regele Mihai pentru Loialitate" pentru organizarea excelentă a Alianței Naționale pentru Restaurarea Monarhiei și pentru devotamentul cu care a promovat ideile și cauza monarhică.
Cele mai citite

Cum alegi salopeta de lucru potrivită

Alegerea unei salopete de lucru adecvate este esențială pentru confortul, siguranța și eficiența la locul de muncă. Această piesă de îmbrăcăminte, care inițial a...

Un rapper iranian a fost condamnat la moarte

Rapper-ul iranian Toomaj Salehi a fost condamnat la moarte astăzi, 24 aprilie 2024. Starul este acuzat că are legătură cu tulburările din Iran din...

Găgăuzia vrea ca Republica Moldova să fie în uniunea economică a Rusiei, nu în UE

Guvernatoarea Găgăuziei - regiune autonomă a Republicii Moldova - a declarat că Republica Moldova ar trebui să facă parte din Uniunea Economică Eurasiatică, alături...
Ultima oră
Pe aceeași temă