13.2 C
București
vineri, 29 martie 2024
AcasăSănătateȘanse mai mari de recuperare pentru bolnavii cu AVC

Șanse mai mari de recuperare pentru bolnavii cu AVC

În România, aproape 65.000 de persoane suferă anual un AVC, ceea ce înseamnă 178 pe zi, 31% din ei având vârste cuprinse între 20 și 50 de ani. Specialiştii susţin că centrul Stroke este necesar pentru tratamentul specializat în anumite cazuri de AVC, scade mortalitatea, reduce complicaţiile şi poate evita paralizia la pacienţii cu infarct sau hemoragii cerebrale. Procedura care poate salva vieți se numește tromboliză, un tratament care, aplicat în maximum patru ore de la producerea atacului ischemic, poate dizolva cheagul de sânge care a provocat AVC-ul.

Ministerul Sănătăţii doreşte ca fiecare unitate de primiri urgenţe să poată efectua trombolize pentru că pacienţii s-ar putea recupera mai rapid. „Până când vom înfiinţa acele unităţi de „Stroke“, pentru că există nişte normative care trebuie respectate, doresc ca aceste trombolize ale accidentului vascular să se poată face în fiecare unitate de primiri urgenţe. Deja se fac în multe unităţi de primiri urgenţe în ţară, gândiţi-vă, dacă un pacient cu acest tip de patologie ajunge în unitatea de primiri urgenţe în intervalul a trei ore, el, în aceeaşi zi, este recuperat societăţii. Să nu vorbim de calitatea vieţii, de suferinţa pacientului, hai să vorbim şi de costuri. Vă imaginaţi câte costuri să-l pui pe picioare, să-l îngrijeşti, dacă stăm să ne gândim şi pragmatic“, a declarat Sorina Pintea, care a mai spus că se lucrează la un program de recuperare neurologică a pacientului încă din faza de terapie intensivă și la dezvoltarea programelor existente prin extinderea accesului la tromboliză.

„O mare parte a accidentelor vasculare cerebrale pot fi evitate prin conștientizarea și eliminarea factorilor de risc. Studiul InterStroke a demonstrat că 10 factori de risc influențabili sunt responsabili pentru apariția a 91% din accidentele vasculare cerebrale. Printre aceștia, se numără hipertensiunea arterială, sedentarismul, dislipidemia, dieta dezechilibrată, obezitatea abdominală, fumatul, consumul de alcool, diabetul zaharat, bolile cardiace și diverși factori psiho-so-
ciali“, atrage atenţia dr. Gabriel Tatu-Chițoiu, președintele Societății Române de Cardiologie.

În plus, medicul avertizează că „hipertensiunea arterială este cel mai important factor de risc care poate fi modificat, fiind implicată în jumătate dintre accidentele vasculare cerebrale. Așadar, controlând tensiunea arterială, realizăm și prevenția unei mari proporții din accidentele vasculare cerebrale. În același timp, trebuie să se știe că pacienții cu fibrilație atrială au un risc de 5 ori mai mare de a suferi un AVC. 15% din totalul AVC apar pe fondul fibrilației atriale. Aceste accidente sunt mai severe decât cele care nu se asociază cu fibrilația atrială. La rândul lor, hipertensiunea arterială și fibrilația atrială pot fi prevenite și controlate prin adoptarea unui stil de viață sănătos (efort fizic, dietă, menținerea greutății corporale). Educația pentru sănătate, de la cele mai mici vârste, este esențială pentru prevenirea AVC, dar și a altor boli cardio-metabolice“.

 

Programele de prevenţie, vitale pentru supravieţuire

 

Stroke-ul reprezintă deteriorarea temporară a funcției cerebrale, sau, în cazuri mai grave, permanentă, care afectează un teritoriu bine delimitat al țesutului cerebral. Medicii spun că accidentul vascular cerebral apare atunci când unul dintre vasele de sânge care irigă creierul se sparge (AVC hemoragic) sau este blocat de un cheag sangvin (AVC ischemic). În timpul unui AVC, celulele nervoase din apropiere suferă din cauza lipsei oxigenului și a nutrienților, ceea ce poate duce la dizabilități permanente. De aceea, screening-ul pe scară largă pentru fibrilația atrială asimptomatică la persoanele în vârstă de peste 65 de ani, urmat de tratamentul cu noile anticoagulante orale, ar putea reduce costurile accidentelor vasculare cerebrale și dizabilitatea asociată acestora. Începând cu anul 2012, ghidurile Societății Europene de Cardiologie au recunoscut întâietatea noilor anticoagulante orale în prevenția AVC la pacienții cu fibrilație atrială, considerând că acestea au eficacitate mai mare și sunt cost-
eficiente, în comparație cu alternativele clasice. 

 

METODA FAST

Recunoașterea unui accident vascular cerebral

Metoda FAST (Face, Arms, Speech, Time) este dezvoltată de World Stroke Foundation şi are în vedere pentru diagnosticul rapid un set de semnale şi simptome de alarmă care au legătură cu faţa, braţele, vorbirea şi perioada de timp în care apar acestea.

Principalele semnale de alarmă care impun apelarea rapidă a numărului de urgență 112 sau transportarea persoanei respective la cel mai apropiat spital:

– rigiditate într-o parte a feței, de obicei la nivelul gurii și a ochilor;

– inabilitatea de a ridica ambele brațe;

– probleme cu vorbitul sau inabilitatea de a comunica.

Fiecare minut pierdut în timpul unui accident vascular la nivelul unei artere mari a creierului, cum este artera cerebrală medie, înseamnă: aproximativ 1,9 milioane de neuroni pierduți, 14 milioane de sinapse pierdute, distrugerea a 12 km de fibre nervoase mielinizate, creierul unui pacient cu AVC ischemic îmbătrânește cu 3,6 ani la fiecare oră fără tratament.

CIFRE

– 1 din 6 persoane suferă un accident vascular cerebral în timpul vieții.

– 17 milioane de accidente vasculare cerebrale apar la nivel global în fiecare an.

– mulți dintre cei 26 milioane de supraviețuitori ai accidentului vascular cerebral din întreaga lume trăiesc cu dizabilități semnificative.

– 90% din accidentele vasculare cerebrale sunt legate de 10 factori de risc care demonstrează potențialul imens de prevenire la nivel de populație și individual: tensiune arterială, fibrilație atrială, obezitate, diabet și colesterol, dislipidemie, lipsă exercițiu fizic, dietă cu aport de sare, fumat, poluare aer, consumul de alcool etc.

Accidentul vascular cerebral face 6 milioane de victime anual, la nivel mondial.

Elena Marinescu
Elena Marinescuhttp://elena-marinescu
Elena Marinescu, redactor Rl online
Cele mai citite

Cinci legi au fost promulgate de președintele Iohannis. Chirițoiu rămâne șef al consiliului Concurenței până în 2026

Președintele Klaus Iohannis a promulgat în cursul zilei de azi cinci legi. Este vorba printre altele despre legea hărțuirii la locul de muncă, dar...

Oamenii de știință din Israel au făcut o descoperire remarcabilă legată de o supernovă

În urmă cu aproximativ 20 de milioane de ani, într-o galaxie nu foarte îndepărtată, o stea de mari dimensiuni a explodat şi a trimis...

Trafic blocat pe DN 6, în Bragadiru. Un motociclist a accidentat mortal un pieton

Centrul Infotrafic al Poliţiei Române informează că, joi seara, pe DN 6, în localitatea Bragadiru din judeţul Ilfov, un motociclist a accidentat mortal un...
Ultima oră
Pe aceeași temă