13.9 C
București
joi, 25 aprilie 2024
AcasăSănătateEpidemia lovește democrația. Se interzic acțiunile cu peste 1000 de participanți

Epidemia lovește democrația. Se interzic acțiunile cu peste 1000 de participanți

În România au fost interzise acțiunile publice cu un număr mai mare de o mie de participanți, ca formă de protecție împotriva unei eventuale epidemii de coronavirus, a anunțat, ieri, secretarul de stat Raed Arafat, șeful Departamentului pentru Situații de Urgență din Ministerul Afacerilor Interne (MAI).

Secretatul de stat Arafat a precizat că această interdicție a fost decisă de Comitetul pentru Situații de Urgență în ziua de 8 martie 2020 și este în vigoare până la data de 31 martie 2020, după care ar putea fi eventual prelungită.

Pe de altă parte, pentru adunările publice cu mai puțin de o mie de participanți, trebuie să se ceară aprobare de desfășurare. Cererile vor fi analizate și, “de la caz la caz”, vor putea fi aprobate, “în funcție de densitatea numărului de participanți”, a explicat, la rândul său, Horațiu Moldovan, secretar de stat în Ministerul Sănătății.

Alte criterii care vor fi luate în calcul în momentul în care se va analiza oportunitatea aprobării unei cereri de adunare publică vor fi scopul adunării publice și vârsta medie a participanților.

“Măsura vizează atât activităţile publice, cât şi cele private desfăşurate în interiorul unei incinte sau în aer liber. Este o măsură preventivă la acest moment, dar este necesară”, a spus Raed Arafat.

Secretarul de stat a precizat că, pentru persoanele care intră în România venind din zone afectate de coronavirus, se aplică fie măsura intrării în carantină, fie cea a izolării la domiciliu. Pentru persoanele care ascund faptul că vin din asemenea zone se vor aplica amenzi, a avertizat secretarul de stat Arafat.

La data de 8 martie 2020, în România existau 15 persoane “în carantină insituționalizată” și erau confirmate 13 cazuri de infectare cu coronavirus, dintre care patru sunt deja vindecate, a precizat secretarul de stat Horațiu Moldovan.

În unitățile de învățământ în care va fi identificat cel puţin un caz de coronavirus, cursurile vor fi suspendate, conform unei proceduri aprobate de autorităţile de la București, a precizat, ieri, secretarul de stat Raed Arafat.

“S-au aprobat procedura şi criteriile de suspendare a cursurilor şcolare în unităţile de învăţământ, în contextul confirmării unui caz sau mai multor cazuri de infecţie de coronavirus. Această procedură a fost redactată de Institutul de Sănătate Publică şi nu ia în considerare doar aspectele medicale. Comitetul judeţean, care decide în final, la propunerea DSP şi a Inspectoratului Şcolar din judeţul respectiv, poate să analizeze şi alte criterii decât cele medicale când ia această decizie: criterii sociale, criterii bazate pe discuţiile cu părinţii şi aşa mai departe”, a explicat Raed Arafat.

În cursul zilei de sâmbătă, 7 martie, elevul de liceu în vârstă de 16 ani, care fusese internat la Spitalul de Boli Infecţioase şi Pneumoftiziologie cu confirmare de coronavirus, a fost externat.

“Tânărul de 16 ani a fost externat din Spitalul de Boli Infecţioase şi Pneumoftiziologie, după două teste consecutive negative. Testele au fost efectuate în zilele de 6 şi 7 martie, la o distanţă de 24 de ore. Pacientul este considerat vindecat. Acesta a fost transportat la domiciliu cu ambulanţa şi i s-a pus la dispoziţie o camera separată de restul familiei”, a anunțat un comunicat al DSP Timiş.

În România, cel mai recent caz confirmat de infecţie cu noul coronavirus (COVID-19) era, până duminică seară, cel al unui bărbat din Bucureşti, în vârstă de 49 ani, care s-a întors din Italia (Roma) în data de 27 februarie, dintr-o zonă care nu era, oficial, afectată de coronavirus.
Românul venit din Italia “s-a prezentat seara trecută (vineri seară – n.n.) la Institutul Naţional de Boli Infecţioase Matei Balş cu febră, dar cu simptomatologie care nu intră în definiţia de caz COVID-19. I s-au recoltat probe şi pentru că persoana a călătorit în Italia s-a decis să se recolteze probe şi pentru testul COVID-19″, a anunțat, sâmbătă seară, Grupul de Comunicare Strategică.

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite

Bătălia pentru Sectorul 1: imperativa coaliție anti-Clotilde

Se ascute lupta, odată cu nominalizarea lui Sebastian Burduja și a Gabrielei Firea, candidați separați ai coaliției PSD-PNL, pentru funcția de primar general al...

Premierul spaniol Pedro Sanchez ia o pauză de la îndatoririle publice: „ Am nevoie să mă opresc şi să mă gândesc”

„ Am nevoie să mă opresc şi să mă gândesc”, a spus Sanchez într-o scrisoare împărtăşită pe contul său de pe platforma X. „Am...

Un rapper iranian a fost condamnat la moarte

Rapper-ul iranian Toomaj Salehi a fost condamnat la moarte astăzi, 24 aprilie 2024. Starul este acuzat că are legătură cu tulburările din Iran din...
Ultima oră
Pe aceeași temă