Platforma informatică a CNAS a costat 775 de milioane de lei

Platforma informatică a CNAS a costat 775 de milioane de lei

Sistemul cardului de sănătate, pe masa procurorilor DNA

Un raport întocmit de corpul de control al Ministerului Sănătății relevă o serie de nereguli comise de funcţionarii Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate de-a lungul anilor, inclusiv posibilitatea ca persoane neautorizate sa aibă acces la datele medicale ale românilor.

Elena Marinescu 0 comentarii

Potrivit raportului, s-au cheltuit zeci de milioane de euro din bani publici și din fonduri europene pentru întreținerea celui mai mare sistem informatic al țării care de abia marţi, 6 august, a fost repus în funcţiune, după aproape 40 de zile de blocaje. Ministrul Sănătății, Sorina Pintea, a trimis la DNA documentele care atestă neregulile. De pildă, CNAS a cheltuit în 2016 nu mai puţin de 4 milioane de euro unei firme IT care ar fi trebuit să asigure mentenanța şi suportul tehnic, însă aceasta nu a intervenit motivând că defecţiunile sunt anterioare semnării contractului. În plus, peste 25 de milioane de euro din fonduri europene au fost investiţi pentru instruirea tehnică a mai multor angajaţi ai CNAS care să asigure întreţinerea platformei electronice a asigurărilor de sănătate. Cu toate acestea, doar un singur salariat avea această responsabilitate. De altfel, fostul preşedinte interimar al instituţiei, Răzvan Vulcănescu, intenţiona să angajeze specialişti în IT promiţându-le salarii colosale.

Raportul mai arată că, în 2017, platforma informatică a avut hibe majore de securitate, iar persoane neautorizate au putut accesa datele medicale ale pacienţilor. Firma care ar trebui să asigure mentenanța sistemului IT al cardului de sănătate (CEAS) și a platformei IT a asigurărilor de sănătate (PIAS) a fost desemnată pe 30 iunie 2016. Este vorba de SC Team Net International SA, compania fondată de fostul parlamentar Sebastian Ghiță, iar valoarea contractelor a fost anunțată atunci la peste cinci milioane de euro, cele două contracte acoperind o perioadă de trei ani.

 

„Indolența şi nepăsarea unora a dus la funcţionarea proastă a acestui sistem. Vinovații trebuie să plătească”.(Sorina Pintea, ministrul Sănătăţii)

 

Comentarii

loading...