8.8 C
București
sâmbătă, 20 aprilie 2024
AcasăSănătateSondaj SNMF: 70% dintre cei care s-au vaccinat au făcut-o din propria...

Sondaj SNMF: 70% dintre cei care s-au vaccinat au făcut-o din propria inițiativă

Cu ocazia Zilei Internaționale a Medicului de Familie (19 Mai 2021), Societatea Națională de Medicina Familiei din România (SNMF) a lansat un chestionar pentru a identifica aspecte legate de informarea pacienților cu privire la vaccinarea anti COVID-19, potrivit unui comunicat.

La începutul campaniei, doar 55,3% dintre pacienții care acum au ales să se vaccineze erau convinși de importanța și siguranța vaccinării, 34,8% aveau îndoieli, 5,9% erau speriați și lipsiți de informații, iar 4,11% erau împotriva vaccinării.

Motivele de îngrijorare au fost generate sau alimentate de informațiile dintr-o anumită parte a presei (46,6%), social media (31,8%) sau chiar din comunitate (13,8%).

Schimbarea atitudinii față de vaccinare a celor indeciși sau opozanți ai vaccinării s-a realizat în cea mai mare măsură cu ajutorul medicilor de familie (43,3%), respectiv prin intermediul familiei și anturajului (42,1%).

„Rezultatele acestui chestionar confirmă rezultate ale unor studii mai vechi: relația pacient-medic de familie este una solidă, de încredere reciprocă, pe care pacienții se bazează. De asemenea, exemplele comportamentale au efect de pată de ulei în comunitate. Iar medicul de familie este medicul comunității”, se arată în comunicat.

Rezultate celor 1016 chestionare completate de către pacienți care urmau să se vaccineze în perioada 19.05-31.05.2021 în centrele de vaccinare, cabinetele medicilor de familie sau alte locații ne dau forța de a continua lupta împotriva virusului SARS-CoV-2. 

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă