10.3 C
București
sâmbătă, 20 aprilie 2024
AcasăSănătateSorina Pintea, alături de CSM Ştiinţa Baia Mare la donarea de sânge

Sorina Pintea, alături de CSM Ştiinţa Baia Mare la donarea de sânge

Aproape 40 de jucători şi staff-ul tehnic al CSM Ştiinţa Baia Mare au donat sânge în urma apelului lansat de Ministerul Sănătăţii.

Cu acest prilej, ministrul Sănătăţii a subliniat că, la nivel naţional, se înregistrează o criză acută de sânge, însă apelul făcut “a găsit ecou în toată ţara”.

“În acest moment, la nivel naţional este o criză acută de sânge. Şi să vă dau un exemplu: la nivelul Bucureştiului, este nevoie de aproape 500 de donatori pentru necesarul de sânge zilnic. În momentul în care am luat decizia ca ministru al Sănătăţii să mă implic, numărul donatorilor era de aproape 110 – 130 de donatori (…) În momentul apelului, am primit foarte multe semnale pentru că şi-n ţară lucrurile sunt la fel şi fiecare încerca pe plan local să facă un apel la populaţie pentru a dona sânge. Donarea este un act benevol, voluntar. Eu cred că în momentele în care comunitatea are nevoie trebuie să răspundem prezent. Apelul făcut de mine a găsit ecou în toată ţara şi am semnale că, în multe oraşe, oamenii s-au mobilizat şi sunt foarte mândră pentru că şi Baia Mare, prin echipa de rugby, dar şi alţi mulţi donatori au răspuns prezent apelului făcut de Ministerul Sănătăţii”, a spus Sorina Pintea.

Aceasta a arătat că, printre motivele crizei din acest moment se numără şi faptul că oamenii sunt în concediu, însă “sunt şi alte motive”.

“Foarte mulţi oameni sunt în concediu de odihnă, dar sunt şi alte motive (…) E nevoie de foarte mult sânge, dar mai sunt şi pacienţii cu afecţiuni oncologice, care au nevoie de acest sânge. Am ales să vin în Baia Mare pentru că deputatul Călin Matei (preşedintele CSM Ştiinţa Baia Mare -n.r.), colegul meu, m-a sunat şi mi-a spus că echipa de rugby doreşte să răspundă acestui apel şi am vrut să fiu alături de el, iar gestul de acum al echipei de rugby este foarte important, important este semnalul pe care-l dau aceşti oameni (…) Menţionez că ei nu sunt la prima acţiune de acest gen. De-a lungul anilor, au donat de încă patru ori, iar asta înseamnă că sunt exemplu, model pentru comunitate”, a spus Sorina Pintea.

Preşedintele CSM Ştiinţa Baia Mare, deputatul PSD Călin Matei, a precizat că sportivii au înţeles să răspundă solicitării Ministerul Sănătăţii în privinţa necesarului de sânge.

“În primul rând, m-a determinat momentul în care ministrul Sănătăţii a lansat apelul (…)şi, ştiind de criza acută de sânge la nivelul ţării, am hotărât, împreună cu colegii – şi trebuie să vă mărturisesc că decizia a fost a jucătorilor, pentru că ei sunt principalii donatori – să facem această acţiune. Echipa de rugby nu este la prima acţiune de donare se sânge şi, întotdeauna în momentele grele pentru judeţ – şi vă aduc aminte explozia de la Sighet a unei conducte de gaz de acum câţiva ani (…) echipa de rugby a răspuns prezent cu efectiv de 100%. Este un lucru care nouă ni se pare normal şi sunt bucuros pentru că beneficiarii acestei acţiuni de astăzi au o şansă în plus la viaţă şi sperăm că, pe viitor, ori de câte ori va fi nevoie, noi vom răspunde prezent la asemenea acţiuni caritabile şi de efect pentru cei suferinzi”, a spus Călin Matei.

Cele mai citite

Boloș. după discuțiile cu agențiile internaționale, în SUA. VIDEO

Agenţiile ne-au reconfirmat ratingul suveran şi perspectiva stabilă, dar asta nu înseamnă că nu există loc de creştere, pentru că investitorii străini au tendinţa...
Ultima oră
Pe aceeași temă