Folosim cookie-uri pentru a personaliza conținutul și anunțurile, pentru a oferi funcții de rețele sociale și pentru a analiza traficul. De asemenea, le oferim partenerilor de rețele sociale, de publicitate și de analize informații cu privire la modul în care folosiți site-ul nostru. Aceștia le pot combina cu alte informații oferite de dvs. sau culese în urma folosirii serviciilor lor. În cazul în care alegeți să continuați să utilizați website-ul nostru, sunteți de acord cu utilizarea modulelor noastre cookie.

(Foto: style.yahoo.com)

(Foto: style.yahoo.com)

Studiu: un pui de somn de 40 de minute reduce riscul de infarct sau AVC

Obiceiul de a dormi în timpul zilei, o dată sau de două ori pe săptămână, poate reduce riscul de evenimente asociate bolilor cardiovasculare.

Elena Marinescu 0 comentarii

Potrivit unui nou studiu realizat de oamenii de ştiinţă din Elveţia, un pui de somn în timpul zilei, indiferent de durată, este asociat cu înjumătăţirea riscului de infarct şi accident vascular cerebral, au concluzionat specialiştii care au publicat o cercetare în jurnalul ştiinţific Heart. Studiul a fost realizat pe 3.462 de persoane din Lausanne, Elveţia, cu vârste între 35 şi 75 de ani la începutul cercetării. După cum transmite Agerpres, subiecţii au fost monitorizaţi o perioadă medie de cinci ani şi au raportat cât de des au dormit în timpul zilei în săptămâna anterioară. 58% dintre persoanele studiate nu dormiseră deloc în timpul zilei, circa unu din cinci (19%) au spus că au tras un pui de somn în timpul zilei o dată sau de două ori pe săptămână, iar circa unu din 10 (12%) dormiseră în timpul zilei în trei până la cinci zile. Aproximativ 11% dintre respondenţi dormiseră în timpul zilei de şase până la şapte ori pe săptămână.

În perioada de monitorizare de cinci ani au fost consemnate în rândul participanţilor 155 de evenimente cardiovasculare, precum infarct şi accident vascular cerebral. Un somn scurt în timpul zilei, o dată sau de două ori pe săptămână, a fost asociat cu o reducere cu 48% a riscului de producere a unui eveniment cardiovascular. ''Subiecţii care dormeau în timpul zilei o dată sau de două ori pe săptămână au avut un risc mai mic de evenimente asociate bolilor cardiovasculare, în timp ce nu a fost identificată nicio asociere în funcţie de o frecvenţă mai mare a somnului sau de durată'', a declarat doctor Nadine Häusler din cadrul Spitalului Universitar din Lausanne.

''Mulţi dintre noi ar putea să dorească să tragă câte un pui de somn de 40 de minute, însă este nevoie de mai multe dovezi înainte de a putea spune că somnul regulat în timpul zilei ajută la reducerea riscului de infarct sau accident vascular cerebral'', a precizat Vanessa Smith de la British Heart Foundation. ''Însă, există multe alte schimbări ce ţin de stilul de viaţă ce pot fi realizate, despre care ştim că ajută la menţinerea sănătăţii inimii şi a vaselor de sânge. 150 de minute de activitate fizică moderată pe săptămână şi adoptarea unei diete mediteraneene sănătoase pot reduce riscul de atac de cord sau de accident vascular cerebral. Ştim, de asemenea, că tratarea hipertensiunii arteriale şi gestionarea colesterolului pot reduce riscul de afecţiuni cardiace şi circulatorii, cu potenţial letal'', a mai spus Smith.

Comentarii

loading...