23.9 C
București
vineri, 29 martie 2024
AcasăSănătateStudiu: Varianta nouă Covid s-a răspândit rapid în Anglia chiar și în...

Studiu: Varianta nouă Covid s-a răspândit rapid în Anglia chiar și în timpul izolării

 

O variantă extrem de infecțioasă a virusului Covid-19 a continuat să se răspândească rapid chiar și în timpul izolării din noiembrie în Anglia, au descoperit cercetările, punând presiuni asupra miniștrilor pentru a reveni la restricții naționale mai dure.

Cercetătorii de la Imperial College London, care au constatat că noua variantă era mai răspândită în rândul persoanelor sub 20 de ani și se răspândea rapid la grupurile mai în vârstă, au afirmat că este puțin probabil ca numărul de reproducere sau R să scadă sub 1, cu excepția cazului în care guvernul va închide toate școlile.

În cel mai recent viraj coronavirus al guvernului, Gavin Williamson a decis în ziua de Anul Nou ca toate școlile primare din Londra să rămână închise săptămâna viitoare – la doar câteva zile după ce a ordonat școlilor din 32 de cartiere ale capitalei să rămână deschise. Secretarul pentru educație a fost obligat să asculte sindicatele din Londra după ce au susținut că elevii și profesorii au trecut zilnic granițele autorităților locale.

Descoperirile au apărut pe măsură ce NHS se pregătește atât pentru o creștere potențială a cazurilor datorită vacanței de Crăciun, cât și pentru că serviciul de sănătate se luptă să facă față unei penurii de vaccinuri. Numărul cazurilor Covid-19 continuă să crească, guvernul confirmând vineri 53.285 de cazuri noi și 613 decese, ducând la numărul de morți din ultimele șapte zile la 3.876.

Ofițerii medicali șefi ai Marii Britanii au avertizat că disponibilitatea vaccinurilor Covid-19 va continua să fie o problemă timp de „câteva luni”, deoarece au apărat planurile de a mări diferența dintre doze de la trei până la 12 săptămâni pentru a încerca să combată infecția crescândă.

Datele au arătat că noua variantă a crescut indicatorul R între 0,4 și 0,7 chiar și atunci când „niveluri ridicate de distanțare socială” erau în vigoare în Anglia în timpul blocajului dinaintea Crăciunului. Numărul actual R este estimat între 1,1 și 1,3. Trebuie să fie sub 1 pentru ca numărul cazurilor să înceapă să scadă.

Axel Gandy, un coautor al studiului, a declarat că descoperirile au demonstrat o diferență „destul de extremă” de transmisibilitate între cele două tulpini. „Există o diferență uriașă în ceea ce privește cât de ușor se răspândește varianta virusului”, a spus el pentru BBC.

Studiul Imperial a fost publicat după câteva minute de la comitetul științific oficial al guvernului Sage, care a arătat că miniștrii au fost avertizați pe 22 decembrie că este „foarte puțin probabil” ca R să poată fi menținut sub 1 fără închiderea școlilor primare și secundare.

Studiul a avertizat: „O preocupare deosebită este dacă va fi posibil să se mențină controlul asupra transmisiei, permițând în același timp școlilor să se redeschidă în ianuarie 2021”.

Deepti Gurdasani, epidemiolog clinic și lector superior la Universitatea Queen Mary din Londra, a spus că este „inevitabil” ca școlile să fie nevoite să se închidă pentru a opri situația care se va deteriora în continuare.

„Numărul R în sud-est a fost de 0,9 în timpul izolării, dar pentru această variantă a fost de 1,5, ceea ce înseamnă triplarea cazurilor în două sau trei săptămâni și care a fost în condiții de izolare. Deci, ceea ce vedem este foarte, foarte periculos “, a spus ea.

Oficialii guvernamentali au declarat că cercetarea este „în linie generală” cu sfaturile oferite miniștrilor cu privire la transmisibilitatea noii tulpini înainte de Crăciun, când au fost stabilite politici pentru noi niveluri și aranjamente pentru sezonul festiv.

Aceștia au spus că cercetarea nu va duce, așadar, la o schimbare a politicii naționale privind redeschiderea școlilor în ianuarie, dar că situația este ținută sub control.

Meera Chand, director de incidente pentru Covid-19 la Public Health England, a declarat că noile analize oferă „dovezi suplimentare ale transmisibilității crescute” a noii variante, îndemnând publicul să respecte restricțiile în vigoare.

Amenințarea noului virus va crește presiunea asupra guvernului pentru a accelera distribuția vaccinurilor, Sage avertizând că „ratele actuale de vaccinare sunt puțin probabil să schimbe semnificativ epidemiologia” bolii.

Matt Hancock, secretar de sănătate, a scris pe Twitter vineri că până acum s-au administrat 1m de vaccinuri. Guvernul are un obiectiv de 2 m doze pe săptămână, o creștere de șapte ori față de nivelurile actuale.

Între timp, pe măsură ce presiunile asupra spitalelor au crescut, Mike Adams, directorul Colegiului Regal de Nursing din Anglia, a avertizat asupra lipsei de personal și a capacității sistemului de sănătate de a face față atât vaccinării cât și îngrijirilor medicale.

Adriana Constantinescu
Adriana Constantinescu
Adriana Constantinescu a absolvit facultatea de Drept cu dublă specializare Drept și Criminologie. Este de origine est-europeană, cu experiență bogată în comunicare și relații publice. Anterior a lucrat ca specialist în marketing în România, iar din 2015 pledează împotriva regimurilor autoritare și a abuzurilor drepturilor omului. În 2017, a devenit editorialist la România Liberă, contribuind la jurnalismul de investigație și cercetarea socială europeană. Ea a dezvoltat o relație excelentă cu ONG-uri precum Freedom Association (Londra) și Open Society Foundation (Londra). Activitatea ei include traducerea și publicarea de sondaje pe probleme semnificative pentru Europa, de la alegeri politice până la opinii privind crizele de sănătate (pandemia Covid), cea mai recentă preocupare fiind legată de agresiunea Rusiei împotriva Ucrainei.
Cele mai citite

Tramvaiul 41 nu va circula sâmbătă

Linia de tramvai 41 va fi suspendată temporar, sâmbătă, 30.03.2024, anunță STB. Legătura între cartierul Drumul Taberei și zona de Nord a Capitalei se va...

1 din 2 elevi, victimă a bullyingului

Un procent covârșitor de elevi - 81% - afirmă că au fost martori ai situațiilor de bullying în școala unde învață, în vreme ce...

Tramvaiul 41 nu va circula sâmbătă

Linia de tramvai 41 va fi suspendată temporar, sâmbătă, 30.03.2024, anunță STB. Legătura între cartierul Drumul Taberei și zona de Nord a Capitalei se va...
Ultima oră
Pe aceeași temă