21.4 C
București
vineri, 29 martie 2024
AcasăSănătateSurse de antioxidanți la îndemână pe timpul verii

Surse de antioxidanți la îndemână pe timpul verii

Apariţia problemelor de sănătate, cum ar fi bolile de inimă, diabetul sau cancerul, este influenţată de prezenţa proceselor oxidative din organism, iar medicii spun că antioxidanţii îmbunătăţesc funcţia imunitară şi reduc riscul apariţiei cancerului şi infecţiilor. De aceea, este important să asigurăm organismului necesarul zilnic de antioxidanți, din surse precum fructe, legume sau băuturi din ingrediente cât mai naturale.

Specialiștii în nutriție susțin că un pahar plin cu fructe de pădure este suficient pentru a oferi organismului necesarul de antioxidanți. Fructele din spectrul violet-albastru-roșu-vișiniu-portocaliu, precum afinele, murele și zmeura, toate bogate în vitamina C, fier, calciu și magneziu, au efect antioxidant, antiinflamator și de reglare a tensiunii.

Vinetele sunt legume de sezon bogate în antioxidanți care se regăsesc în cea mai mare parte în coajă. În plus, datorită unui conținut redus de calorii și unui conținut ridicat de apă (aproximativ 93%), vinetele reprezintă alimentul ideal pentru zilele de vară. Fiind bogate în fibre și sărace în grăsimi, acestea sunt indicate și persoanelor care urmează o cură de slăbire, deoarece oferă senzația de sațietate. Cei mai importanți nutrienți care se regăsesc în vinete sunt vitaminele B1 și B6, cuprul și manganul, ce ajută organismul să lupte împotriva radicalilor liberi.

 

Berea, consumată moderat

Fabricată din ingrediente 100% naturale, berea poate fi o sursă importantă de antioxidanți. În plus, berea conține peste 35 de com-puși fenolici, adică elemente nutritive (vitamine, minerale) și enzime provenite în proporție de aproximativ 80-90% din malț, iar 10-20% din hamei. Acestea pot contribui la sănătatea organismului prin efectul lor antioxidant și de protecție împotriva unor boli precum diabetul, osteoporoza sau bolile cardiovasculare. Consumată cu moderație, în limita a 330 ml/zi pentru femei și 660 ml/zi pentru bărbați, berea poate fi integrată în dietă pentru un aport de vitamine de tip B, minerale și fibre.

 

Atenţie la suplimentele din farmacii!

Cercetătorii atrag atenţia că este o mare deosebire între antioxidanţii pe care corpul îi preia din fructe şi legume şi cei luaţi sub formă de suplimente de la farmacie. Suplimentele farmaceutice de antioxidanţi precum vitaminele A, C şi E scot la iveală un pericol de care mulţi nu sunt conştienţi: în loc ca aceste vitamine să prevină cancerul şi bolile de inimă, e mai probabil ca unele dintre ele să dăuneze organismului.

Ingerarea de antioxidanţi în exces poate duce la scăderea concentraţiei radicalilor liberi, pe care celulele îi folosesc pentru a comunica unele cu altele şi pentru alte funcţii, iar consecinţele asupra organismului pot fi severe. Astfel, dozele mari de vitamina A pot afecta grav ficatul, iar mai multe studii realizate în Canada, SUA, Australia, Italia, Finlanda şi alte ţări au arătat că megadozele de antioxidanţi ca vitamina E, administrate unor pacienţi cu cancer pulmonar şi boli cardiovasculare, au stimulat stresul oxidativ, în loc să îl combată. Stresul oxidativ apare atunci când există un dezechilibru între producţia de radicali liberi şi capacitatea organismului de a-i detoxifica sau de a repara vătămările produse de ei la nivel celular.

„Corpul nostru este dotat cu un sistem de antioxidare intern care se bazează în special pe enzime completate de surse din exterior, adică vitamine, minerale, flavonoizi, căpătate prin aport alimentar. În cazul dezechilibrului apărut între antioxidanţi şi radicalii liberi, fie pentru că primii sunt într-o cantitate insuficientă sau cei din urmă există în exces, suferim de ceea ce se numeşte stres oxidativ sau oxidant. Aceasta este principala cauză a apariţiei unui număr impresionant de boli, peste 130, printre care cancerul, diabetul sau Parkinson“, spune dr. Marvin Edeas, președintele Societăţii franceze a antioxidanţilor. 

 

„Berea este una dintre băuturile preferate în sezonul estival. Pe lângă efectul său recunoscut răcoritor, berea aduce o întreagă gamă de beneficii organismului, însă doar atunci când este consumată cu moderație. Acest efect antioxidant al berii a fost chiar reconfirmat prin intermediul unei cercetări științifice derulate în România.“(Dr. Corina Zugravu, președintele Centrului de Studii despre Bere, Sănătate și Nutriție)

 

Antioxidanții sunt produși în mod natural de către organism sau se regăsesc în alimente pe care le includem în dietă. Aceștia contribuie la regenerarea celulară și, implicit, la încetinirea procesului de îmbătrânire a organismului.

Elena Marinescu
Elena Marinescuhttp://elena-marinescu
Elena Marinescu, redactor Rl online
Cele mai citite

Explozie la Rafinăria Petromidia! Autoritățile au activat Planul Roșu de Intervenție

O explozie s-a produs, vineri, la Rafinăria Petromidia, iar autorităţile au activat Planul Roşu de Intervenţie. Potrivit Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) „Dobrogea”, explozia...

Surpriză la turneul de la Miami! Carlos Alcaraz, eliminat în „sferturi”

Carlos Alcaraz a fost eliminat în sferturile de finală ale turneului ATP Masters 1.000 de la Miami, după ce a fost învins de bulgarul...

Șobolanii au invadat spațiile verzi din Târgoviște. FOTO

Primăria Municipiului Târgoviște pare că a rămas restantă cu deratizarea în acest an. Șobolanii de mari dimensiuni au fost suprinși de cetățeni ai orașului-reședință a...
Ultima oră
Pe aceeași temă