Folosim cookie-uri pentru a personaliza conținutul și anunțurile, pentru a oferi funcții de rețele sociale și pentru a analiza traficul. De asemenea, le oferim partenerilor de rețele sociale, de publicitate și de analize informații cu privire la modul în care folosiți site-ul nostru. Aceștia le pot combina cu alte informații oferite de dvs. sau culese în urma folosirii serviciilor lor. În cazul în care alegeți să continuați să utilizați website-ul nostru, sunteți de acord cu utilizarea modulelor noastre cookie.

Testări gratuite pentru depistarea bolii celiace

Testări gratuite pentru depistarea bolii celiace

Asociația Română pentru Intoleranță la Gluten anunță demararea Caravanei naționale de informare și testare gratuită pentru boala celiacă.

Elena Marinescu 0 comentarii

Caravana este o premieră la nivel național și va avea trei componente: va ajuta la diagnosticarea celor care ar putea suferi de boală celiacă, va oferi sprijin și informații celor care deja se confruntă cu această afecțiune și va livra un curs autorizat de educație medicală continuă pentru profesioniștii medicali. Caravana ia startul marți, 16 iulie, în Craiova, va ajunge în alte opt orașe din România (Sibiu, Timişoara, Braşov, Iaşi, Galaţi, Constanţa, Oradea şi Cluj), oferind testări gratuite rapide de depistare a bolii celiace, care vor fi interpretate pe loc de personalul medical prezent.

 

În Europa, doar 12%-15% dintre persoanele cu boala celiacă ajung să fie diagnosticate. În absența diagnosticului, persoanele dezvoltă afecțiuni autoimune invalidante care, netratate, pot duce la complicații grave și chiar deces. Potrivit estimărilor oficiale, între 250.000 și un milion de români suferă de boală celiacă și de alte afecțiuni induse de gluten. Totuși, sub 5% dintre pacienții din România sunt diagnosticați corect, din cauza simptomelor ușor de confundat cu ale altor afecțiuni. ,,Persoanele care nu sunt încă diagnosticate au nevoie de sprijin pentru a afla răspunsuri legate de sănătatea lor și de aceea oferim o testare gratuită de sânge și un curs autorizat, pentru ca în fiecare regiune a țării să existe un spital pregătit să ofere diagnostic și tratament persoanelor cu boală celiacă”, a declarat Iuliana Roibu Bonoiu, președintele Asociației Române pentru Intoleranță la Gluten. Boala poate debuta la orice vârstă, începând cu perioada copilăriei și până la vârsta a treia și este declanșată de gluten (o proteină care se găsește în grâu, orz și secară). Persoanele bolnave au simptome extrem de diverse, de la tulburări digestive de orice fel, la anemie feriprivă, neuropatie periferică sau osteoporoză precoce.

 

Comentarii

loading...