9.2 C
București
marți, 23 aprilie 2024
AcasăSănătateToamna, anotimpul bolilor reumatice

Toamna, anotimpul bolilor reumatice

Peste 200 de afecţiuni sunt incluse în această grupă de boli, care este principala cauză de reducere a mobilităţii şi a doua cauză de limitare a activităţii profesionale, după bolile cardio-vasculare. Poliartrita reumatoidă, osteoporoza, fibromialgia sau lupusul, sunt afecţiunile reumatice şi musculo-scheletice întâlnite mai des în rândul femeilor, în timp ce spondilo-artropatiile şi guta sunt mai frecvente în rândul bărbaţilor.

 

Impact socio–economic devastator

Potrivit experților, bolile reumatice şi musculo-scheletice generează 50% din absenteismul de la locul de muncă și aproximativ 60% din rata incapacităţii permanente de muncă. Statisticile arată, de asemenea, că aceste boli reprezintă cea mai frecventă cauză de durere severă cronică şi deficit locomotor. Aproximativ 10% din populaţie prezintă, din cauza acestor afecţiuni,un grad de handicap locomotor. Deşi prevalenţa afecţiunilor reumatice creşte odată cu vârsta, ele afectează starea de sănătate a unui număr însemnat de adulţi, tineri şi copii. În Europa sunt afectate  peste 120 de milioane de persoane, aceste afecțiuni având asociat cel mai ridicat cost la nivelul sistemului de sănătate şi al celui economico-social, cu aproape un sfert din totalul cheltuielilor pentru sănătate. „Trebuie să ne concentrăm asupra capacității de muncă, nu a incapacității și să tratăm cât mai devreme pacienții. Bolile inflamatorii reumatice au o prevalență de 3% din populație, afectând aproximativ 600.000 de români, cu un impact economic masiv asupra calității vieții pacienților. Netratate, acestea împiedică desfășurarea activității zilnice, induc absenteismul crescut, pensionări premature și costuri indirecte masive. În România, 38% din pacienții cu poliartrită reumatoidă se pensionează prematur, în timp ce pacienții cu spondilită anchilozantă se pensionează în primii 15 ani de evoluție a bolii”, avertizează dr. Ruxandra Ionescu, președinta Societății Române de Reumatologie. 

 

Poliartrita reumatoidă afectează 1% din populație

Începând din 2013, s-au pus bazele Registrului Român de Boli Reumatice, în care sunt înregistraţi toţi pacienţii care primesc terapii biologice, ţara noastră având astfel unul dintre cele mai puternice registre din această parte a Europei. Aproximativ 1% din populaţia generală a României (200.000 de persoane) este afectată de poliartrita reumatoidă, incidenţa fiind de trei ori mai mare la femei, comparativ cu bărbaţii, iar vârsta medie la debut între 40 – 50 de ani. „Costurile totale ale poliartritei reumatoide sunt estimate la aproximativ 619 milioane euro pe an. Diagnosticul precoce și aplicarea timpurie a tratamentului au rol major în reducerea cheltuielilor directe, indirecte și intangibile ale bolilor reumatice și musculo-scheletice, pentru menținerea sănătății forței de muncă”, declară dr. Cătălin Codreanu, președintele Ligii Române contra Reumatismului.

Datele unui nou studiu privind percepția românilor despre bolile reumatice relevă că principalele motive de prezentare la medicul reumatolog au fost durerea articulară, inflamația articulară, rigiditatea articulară, durerea de spate și durerea care nu se ameliorează la repaus. Cele mai frecvente simptome resimțite în ultimul an au fost oboseala (80%), durerea de spate (77%), durerile de cap (60%) și durerile articulare (54%). 76% din românii care nu au fost niciodată la medicul reumatolog au considerat că nu au nevoie sau nu au avut probleme, 9% s-au tratat singuri, 9% au apelat la medicina alternativă, iar 8% nu au avut timp să meargă la medic. Doar 3% au declarat costul prea ridicat ca motivul de a nu merge la un reumatolog. Principala cauză a bolilor reumatice, în percepția respondenților, este expunerea la frig și umezeală, nefiind cunoscuți factorii de risc precum dezechilibrul sistemului imun sau infecțiile.

 

Zilele de absenteism la locul de muncă din cauza bolilor reumatice însumează o pierdere de 650 milioane euro pe an la nivelul UE

Liga Română contra Reumatismului și Societatea Română de Reumatologie continuă eforturile de conștientizare publică asupra impactului bolilor reumatice și musculo-scheletale prin continuarea campaniei „Don’t Delay, Connect Today” și prin lansarea datelor preliminare ale unui studiu de percepție în rândul românilor cu privire la durerea de spate de tip inflamator, una dintre afecțiunile frecvente în categoria bolilor reumatice. Semnalul transmis la nivel european în acest an este că diagnosticul precoce, trimiterea la medicul reumatolog și accesul la cele mai noi și eficiente tipuri de tratament pot duce la îmbunătățirea calității vieții bolnavilor.

CIFRE

– 30% din populația adultă a Europei suferă de boli reumatice;

– 240 de miliarde de euro, costul socio-economic la nivelul Uniunii Europene;

– 50% din populație prezintă durere musculo-scheletică.

„Deşi la nivelul percepţiei, fapt confirmat și de recenta cercetare, sunt considerate afecţiuni ale bătrânilor, bolile reumatice afectează într-o măsură importantă populaţia activă a țării, tineri şi chiar copii. Durerea de spate de tip inflamator afectează, cel mai frecvent, persoane cu vârsta de până în 40 de ani, în timp ce poliartrita debutează, cel mai adesea, la 40-45 de ani, existând chiar și pacienţi mai tineri. Aproximativ 2.000 de copii suferă de artrită juvenilă în România și există, de asemenea, un procent important de populație care, așa cum confirmă și cercetarea, ar putea suferi de o boală reumatică fără să fi mers vreodată la o consultație de specialitate la medicul reumatolog. Toate aceste date sunt un indicator profund al impactului bolilor reumatice și musculo-scheletale la nivel socio-economic, despre care este încă insuficient cunoscut că provoacă peste 50% din absenteismul de la locul de muncă (la nivelul Uniunii Europene)” – conf. dr. Cătălin Codreanu, președinte al Ligii Române contra Reumatismului.

 

 

Elena Marinescu
Elena Marinescuhttp://elena-marinescu
Elena Marinescu, redactor Rl online
Cele mai citite

Nicușor Dan va câștiga un nou mandat la Primăria Capitalei, estimează Ludovic Orban

"Nicușor Dan va câștiga un nou mandat la Primăria Capitalei", estimează deputatul Ludovic Orban, după ce Cătălin Cîrstoiu s-a retras din competiția pentru funcția...

Deficitul bugetar al României, conform Eurostat, a fost 6,6 la sută din PIB, avertizează Drulă

Deficitul bugetar real al României în anul 2023 a fost 6,6 la sută din PIB, avertizează deputatul Cătălin Drulă, președintele USR. Liderul USR precizează că...

De ce nu se creează efectul de campanie electorală?

Campania electorală s-a declanșat neoficial în România. Criza desemnării candidatului comun al coaliției PSD-PNL are efecte profunde. În această perioadă, se fac calibrări de...
Ultima oră
Pe aceeași temă