16.6 C
București
joi, 25 aprilie 2024
AcasăSănătateTop evaluări medicale importante pe care să nu le ratați la început...

Top evaluări medicale importante pe care să nu le ratați la început de an

Doctorii ne sfătuiesc să ținem cont de vârstă și sex atunci când facem o baterie de analize medicale periodice. Din lista testelor importante recomandate de specialiști nu lipsesc măsurarea tensiunii arteriale, controlul stomatologic, dar și evaluarea greutății. În cadrul unui check-up complet, toate rezultatele ajung la specialiști în diverse domenii medicale, care fac recomandări personalizate. În ultimii ani, îndemnul la analize de sânge anuale s-a transformat în investigații mai complexe care, făcute regulat, depistează din stadiu incipient orice eventuală afecțiune. Vârsta de 20 de ani este ideală pentru a începe programele de investigații și analize anuale recomandate adulților. Asta în contextul în care obezitatea, diabetul, infarctul și cancerul sunt boli grave care apar și la vârste tinere. Depistate la început, pot fi vindecate sau ținute sub control mult mai ușor decât în stadii avansate. De aceea, se impun în primul rând testele generale de sânge care includ evaluarea glicemiei, colesterolului și a hemoglobinei.

 

Nu neglijaţi măsurarea nivelului vitaminelor

Femeile tinere trebuie să adauge pe lista investigațiilor controlul ginecologic, ecografia vaginală, testul Babeș-Papanicolau și evaluarea ecografică a sânilor. Aparatele de ultimă generație reușesc să ofere imagini de mare acuratețe, iar investigațiile premium pentru sâni sunt recomandate la vârstă tânără, în special celor care au avut rude de gradul 1 cu cancer de sân. “În cazul femeilor, înaintea vârstei de 40 de ani, se recomandă ecografia mamară. Acum, folosim scanarea volumetrică automată a sânului, care este o ecografie tridimensională. Este similară mamografiei: personalul medical captează imaginile, iar doctorii le interpretează. Această metodă oferă o mai bună vizibilitate a țesutului mamar. Este o metodă ultrasonografică avansată”, recomandă medicul Gonca Gul Atalay, expert de top în programe de check up. După vârsta de 40 de ani, specialiștii recomandă în programele de check-up performante mamografia cu tomosinteză, care permite vizualizarea leziunilor chiar și de 1 mm.

În cazul bărbaților, se impune evaluarea glandei prostate, prin ecografie sau testele PSA avansate. În plus, în cazul ambelor sexe, în funcție de eventualele probleme de sănătate și de vârstă, investigațiile se pot completa cu o electrocardiogramă, ecocardiografie, ecografie abdominală, colonoscopie, cu evaluarea tiroidei, a pielii, cu evaluarea prezenței sângelui ocult în fecale, măsurarea insulinei, a rezistenței la insulină, testarea pentru HPV, dar și cu măsurarea nivelului vitaminelor D și B12. “Vitamina D este un element important din organism, iar un nivel optim contribuie la protecția împotriva fenomenelor maligne. De asemenea, este importantă pentru prevenția osteoporozei care apare după instalarea menopauzei. Acestea sunt motive serioase pentru a menține un nivel optim de vitamina D în corp. În ceea ce privește nivelul optim al vitaminei B12, acesta este important pentru funcționarea corectă a neurotransmițătorilor, dar pentru articulații și mușchi. Nivelul de B12 este și un indicator important pentru anemie. Iar dacă o persoană are tulburări de memorie, ar trebui să facă un test pentru B12”, completează specialistul.

 

Tehnici moderne de investigaţie

Pentru a scurta timpul dedicat evaluărilor medicale, centrele de top recurg la tehnologia de ultimă generație, cum este scanarea corporală completă prin RMN. Este vorba despre un examen fără radiaţii şi fără niciun pericol pentru sănătatea pacientului (poate fi folosit inclusiv pentru copii sau gravide) și care, spre deosebire de un examen RMN clasic ce analizează o anumită regiune a corpului, permite scanarea întregului corp. Imaginile obţinute evidenţiază oasele, ţesuturile moi, cum ar fi muşchi, piele, nervi sau vase de sânge şi organe precum creierul şi inima. Investigația scoate în evidență diferenţele dintre ţesutul sănătos şi nesănătos. Astfel, în ultimii ani, programele de check-up avansate mizează pe beneficiile RMN-ului total, care presupune scanarea în amănunt a organismului, din cap până-n picioare. Practic, într-o singură sesiune, de aproximativ 30 de minute, medicii pot analiza organele interne și pot orienta pacienții către investigații suplimentare țintite, pentru un diagnostic precis. Experții recomandă evaluarea anuală completă și în contextul creșterii numărului de pacienți diagnosticați cu astfel de afecțiuni maligne. În plus, fumătorii, persoanele cu exces ponderal și cele care consumă alcool regulat trebuie să meargă la medic pentru teste amănunțite. “Cu ajutorul acestei investigații, evaluăm creierul (putem observa tumorile, anevrismele, hematoamele etc.), coloana vertebrală (putem depista discopatii, artrite), plămânii, vasele de sânge ale plămânilor, inima, organele interne (putem depista tumori, obstrucții). În cazul femeilor, un RMN total este util în evaluarea endometrului sau a prezenței fibroamelor. Însă nu putem evalua în timpul RMN-ului total și starea de sănătate a sânilor. Pentru RMN-ul destinat glandei mamare, poziția de examinare este alta. În cazul bărbaților, putem evalua și glanda prostată. În plus, RMN-ul total ne oferă informații despre esofag, stomac, colon și se pot vedea leziuni chiar și de 0,5 mm”, descrie medicul Gonca Gul Atalay beneficiile RMN-ului total.

În plus, medicii recomandă celor care fumează mai mult de 30 de pachete de țigări pe an o tomografie cu doză mică de radiații. Dacă se abandonează consumul de tutun, investigația trebuie făcută timp de 15 ani după renunțarea la fumat. Tomografia cu doză mică de radiații nu este destinată doar fumătorilor, ci și celor care au avut afecțiuni pulmonare, infecții, boli obstructive, astm, alergii, pentru că oferă o mai bună vizibilitate decât radiografia toracică. Un alt organ țintă al programelor de check up este și ficatul, steatoza hepatică fiind frecventă. Pentru a investiga ficatul gras, se recomandă testele de sânge ale funcției ficatului, ecografia și eventuale investigații suplimentare dacă există suspiciuni de ciroză. Ecografia abdominală oferă informații și despre pancreas, iar dacă medicii constată ceva în neregulă, pot recomanda teste de sânge și efectuarea markerilor tumorali.  

 

Analize esenţiale la fiecare vârstă

La 20 de ani, lista analizelor trebuie să includă măsurarea glicemiei, a colesterolului, a hemoglobinei, evaluarea sânilor, controlul ginecologic la femei și testul Babeș-Papanicolau. După 25 de ani, se recomandă ecografia mamară anuală, evaluarea tiroidei, dar și a sănătății pielii. La vârsta de 40 ani, pe lista testelor se adaugă electrocardiograma, controlul oftalmologic și mamografia. Iar la 50 trebuie luate în calcul, în plus, o colonoscopie, care se repetă la 5 ani, analiza densității osoase, dar și o evaluare a prostatei la bărbați.

 

80% dintre pacienţi își depistează o problemă medicală despre care nu știau la un simplu control medical de rutină.

Elena Marinescu
Elena Marinescuhttp://elena-marinescu
Elena Marinescu, redactor Rl online
Cele mai citite

FINS: numărul tinerilor participanți la IUF, interesați de finanțarea studiilor, a crescut anul acesta cu 30%

FINS a înregistrat anul acesta o creștere de 30% în rândul tinerilor interesați de finanțare pentru studiile în străinătate, în cadrul participării la IUF...

Tânărul ce dispăruse acum zece zile în acumularea de la Sântămăria Orlea, de lângă Haţeg, a fost găsit și scos din apă

Tânărul dat dispărut, în urmă cu zece zile, în acumularea de la Sântămăria Orlea, de lângă Haţeg, a fost găsit şi extras din apă...

Ciolacu laudă candidații PSD la funcții de primar. Au “ambiția de a face lucruri”

Președintele PSD, Marcel Ciolacu, anunță candidații PSD la funcții de primar în municipiul București, lăudându-i pentru faptul că au "ambiția de a face lucruri". Este...
Ultima oră
Pe aceeași temă