13.9 C
București
sâmbătă, 20 aprilie 2024
AcasăSănătateTot ce trebuie să știi despre implanturile dentare

Tot ce trebuie să știi despre implanturile dentare

Ce sunt implanturile dentare și de ce avem nevoie de ele?

Procedura de implant dentar este folosită pentru înlocuirea dinților lipsă. Din fericire stomatologia modernă a evoluat impresionant, astfel încât un implant dentar poate reda funcționalitatea și estetica unei danturi cu o rată de succes de peste 95%.

Implanturile dentare sunt dispozitive medicale ce funcționează prin înserarea în os a unui șurub din titan de înaltă calitate, biocompatibil cu organismul, cu rolul de a înlocui rădăcinile unui dinte natural.

Beneficiul implanturilor dentare este că datorită biocompatibilității cu organismul, acestea reușesc să fuzioneze cu osul maxilar și formează o structură unică, printr-un proces numit osteointegrare.

Procedura de implant dentar este însă mult mai complexă și include trei etape distincte. Pricipala etapă este cea de montare a implantului în structura osoasă, urmată de montarea bontului protetic de vindecare, după 3 luni; și atașarea coroanei dentare ( piesa vizibilă sau noii dinți).

 

Ce se întâmplă dacă amânăm această intervenție?

Atunci când avem locuri goale în dantură, tindem să nu mestecăm pe partea cu dinți lipsă, fapt ce duce la retragerea treptată a țesutului osos. De asemenea dinții vecini tind să se încline spre spațiul gol, în timp ce dinții antagoniști coboară.

După un timp, dantura va intra într-o fază de compensare ce constă în contactul incorect al dinților și distribuirea inegală a încărcăturii pe dentiție. Acest lucru poate avea consecințe negative pe termen lung, precum problemele legate de articulația temporo-mandibulară.

O recomandare generală este să nu se amâne implantul dentar cu mai mult de 6 luni de la pierderea dintelui. Trecerea timpului poate contribui cu proceduri și costuri adiționale pentru un eventual implant, cum ar fi adiții de os sau tratarea dinților vecini.

 

Când să apelezi la implant dentar?

Tratamentul cu implant dentar este recomandat tuturor oamenilor cu dantura incompletă, la cât mai scurt timp de la pierderea dintelui, pentru a nu se instala migrarea dinților sau deteriorarea osului maxilar.

 

Cine produce implanturile dentare?

Producătorii de implanturi dentare sunt numeroși, în momentul de față. Medicul care realizează implantul lucrează cu un producător ales de el, ce corespunde criteriilor de calitate și fiabilitate stabilite.

Majoritatea implanturilor sunt fabricate dintr-un material similar, însă cu nivele de calitate variată. Din păcate prețul este un factor decisiv în alegerea implantului dentar de către pacienți, iar calitatea acestuia, de care depinde folosirea pe termen lung este omisă.

 

Cum se desfășoară intervenția de plasare a implantului dentar?

Pentru cei cu fobie de stomatolog, merită menționat că intervenția de plasare a implantului dentar este rapidă și nedureroasă.

Operația în sine se desfășoară sub anestezie locală pentru ca pacientul să nu simtă vreun fel de durere. După operație este posibil să apară un ușor disconfort, ce va fi eliminat rapid cu analgezice.

În cazul în care are loc o implantare multiplă sau este nevoie de adiții osoase, durerile post-operatorii pot fi mai mari precum și posibilitatea de apariție a vânătăilor și umflăturilor.

Plasarea normală a unui implant necesită incizie însă există și posibilitatea unei proceduri fără incizie cu disconfort post-operator redus considerabil. Stomatologul face o gaură mică în gingie prin care introduce implantul. Deoarece gaura este acoperită de vârful implantului se elimină nevoia de sutură.

Desigur, pentru a beneficia de implantarea simplificată trebuie îndeplinite câteva condiții: creasta să fie suficient de lată și să mai existe destul os pentru implantare.

 

Pot apărea complicații după procedura de implantare?

Complicația principală ce poate apărea în urma intervenției este neintegrarea implantului. Cazurile de neintegrare ale implantului sunt foarte rare, iar riscurile ce vin cu acest fenomen sunt mici. Soluția în acest caz este îndepărtarea implantului și inserarea altuia după o perioadă de timp.

Dacă pacientul are nervii deteriorați și vase mari, pot apărea complicații în timpul intervenției. Acestea se manifestă prin hematoame, sângerare prelungită și amorțeală.

 

Ce se va întâmpla după intervenția de plasare a implantului ?

Există o serie de semne și simptome ce se pot manifesta după intervenție. Printre acestea se numără:

Durerea spontană în prima zi de la intervenție;

Durere manifestată la atingerea zonei în primele 72 de ore;

Creșterea temperaturii corpului pănă la 38 de grade în prima zi;

Apariția unui edem în primele 3 zile după intervenție;

 

Simptomele ce necesită atenția imediată a doctorului sunt:

O temperatură ridicată a corpului ce se menține mai mult de 24 de ore;

După trecerea primelor 3 zile senzațiile dureroase spontane sau provocate, încă persistă;

Chiar și după trecerea unei săptămâni edemul nu scade sau chiar crește în mărime;

 

Indicații de îngrijire post-operatorii

Indicațiile sunt similare cu cele recomandate după extracția dentară. Cel puțin în primele 3 zile de la intervenție pacienții trebuie să evite alimentele solide, foarte calde sau reci. De asemenea în aceste prime zile mestecarea mâncării ar trebui să se facă pe partea opusă celei operate.

Pentru a elimina riscul de complicații infecțioase, stomatologul vă va prescrie medicamente antiinflamatorii și antimicrobiene.

 

Durata de viață a unui implant dentar

Durata medie de viață a unui implant dentar este de 15-25 de ani, însă datorită inovațiilor stomatologice continue, specialiștii preconizează că implanturile de generație nouă ar putea rezista toată viața.

Durata de viață a implantului este influențată de câțiva factori. Pe primul loc printre acești factori se află grosimea și calitatea osului. Implantul se integrează mult mai bine și pe o perioadă mai îndelungată dacă osul maxilar al pacientului este puternic.

Al doilea factor, ce poate fi mult mai ușor influențat de acțiunile pacientului este îngrijirea personală a cavității bucale. Ultimul factor constă în experiența și abilitatea medicului ce realizează implantul.

 

Implantul dentar ghidat digital – soluția pentru rezultate impecabile

Din fericire, riscul de a experimenta cazuri nefiricide se poate elimina din ecuție dacă se recurge la implantul dentar ghidat digital. Acest nou tip de implant reprezintă o inovație majoră pentru implantologia dentară, întrucât elimină riscul erorii umane și asigură siguranța și confortul intervenției de implantare.

Gradul ridicat de precizie este dat de instrumentul folosit numit ghid chirurgical. Ghidul chirurgical arată ca o gutieră folosită de sportivi, iar în sens medical este asociată cu o proteză detașabilă cu orificii. Orificiile din ghidul chirurgical indică cu precizie maximă poziția de înserare a implantului.

Deoarece fiecare ghid chirurgical este construit pe baza datelor de diagnostic ale pacientului, implantul dentar ghidat digital devine astfel o intervenție personalizată, cu rezultate finale mult mai bune.

 

Îngrijirea implantului dentar

Un prim sfat de ținut minte după procedura de implant dentar este să vă schimbați periuța de dinți, deoarece pe aceasta s-au adunat o mulțime de bacterii și microbi ce ar putea cauza inflamarea gingiilor.

La fel ca și proprii dinți, implantul dentar necesită îngrijire zilnică, adică utilizarea periuței și pastei de dinți, a aței dentare și a apei de gură. Pe lângă acestea se recomandă și folosirea regulată a unui dispozitiv numit duș bucal, ce are rolul de a îndepărta resturile alimentare din locurile greu accesibile.

Dacă vă confruntați cu probleme de acest gen, alegeți cu încredere implanturi dentare la Omnia Dental București. Medicii specialiști dedicați, implicați și dăruiți fiecărui caz, aduc fericire deplină în viețile celor care îi aleg pentru a-și construi o dantură sănătoasă pe termen lung. Pe site-ul omniadental.ro, detalii semnificative vă pot schimba părerea despre implanturi dentare pentru totdeauna. 

Cele mai citite

Beat la volan, cu 218 km pe oră în localitate

Un șofer în vârstă de 41 de ani din Craiova a fost prins de polițiști conducând băut la volan și cu o viteză de...

Corespondentul rus de război Semion Eremin a fost ucis într-un atac cu drone

Corespondentul rus de război Semion Eremin, care lucra pentru cotidianul rusesc Izvestia, a fost ucis vineri într-un atac cu drone ucrainene în sud-estul Ucrainei,...

Lamborghini va construi o ediție limitată a variantei Huracan

Lamborghini a prezentat o ediție specială a modelului italian, cu patru vopsele deosebite, stil camuflaj. Au fost produse doar 12 exemplare, toate fiind deja...
Ultima oră
Pe aceeași temă