8.7 C
București
sâmbătă, 27 aprilie 2024
AcasăSănătateTransplant de inimă la Târgu Mureș. Operația a durat peste nouă ore

Transplant de inimă la Târgu Mureș. Operația a durat peste nouă ore

Operația a fost îngreunată de faptul că primitorul, un bărbat din Arad, mai suferise o intervenţie chirurgicală, fiind într-o situaţie clinică gravă.

Bărbatul de 38 de ani din Arad a primit inima unei paciente de 43 de ani din Cluj, aflată în moarte cerebrală.

Dr. Horaţiu Suciu, şeful Institutului, a declarat, presei, la finalul operaţiei, că pacientul care a primit inima avea un istoric medical încărcat.

”Pacientul a fost operat acum trei ani într-un alt centru din România, când s-a efectuat o intervenţie chirurgicală cardiacă, în continuare pacientul dezvoltând o insuficienţă cardiacă şi o cardiomiopatie dilatativă, care l-a dus într-o situaţie clinică foarte gravă. Pacientul era la limita resurselor terapeutice şi fizice ale organismului. A fost o ocazie importantă, pentru că a apărut acest cord, care a fost prelevat la Cluj, de la o pacientă în vârstă de 43 de ani, aflată în moarte cerebrală, în urma unui anevrism cerebral rupt”, a spus Horaţiu Suciu.

Cordul a fost prelevat în cursul dimineţii de duminică şi a ajuns în Mureş cu un elicopter SMURD.

”Intervenţia a decurs fără incidente deosebite. Ceea ce vreau să menţionez e că întotdeauna pacienţii care au fost supuşi unor intervenţii chirurgicale cardiace, fiind vorba despre o reintervenţie, toate manevrele sunt mult mai dificile şi toate riscurile chirurgicale, şi nu numai, sunt mult mai mari decât la un pacient care se află la prima intervenţie”, a mai spus Horaţiu Suciu.

Şeful Institutului a subliniat că la un moment dat erau şapte medici în sală, inclusiv rezidenţi şi specialişti. Incizia a început la ora 8.30, iar intervenţia s-a încheiat după ora 17.30. Astfel de operaţii durează, de regulă, şase ore.

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă