10 C
București
marți, 23 aprilie 2024
AcasăSănătateTransplantul românesc, la cruce sau la răscruce

Transplantul românesc, la cruce sau la răscruce

Anexa Planului Național de Redresare și de Reziliență, făcut public de către guvern, prevede  realizarea unui corp de spital cu înălțime de șapte etaje și trei subsoluri, pentru un sistem integrat de transplant multi-organ cu 66 paturi de spitalizare.

Încă din 26 mai 2016, Consiliul General al Capitalei a aprobat proiectul de hotărâre privind dezvoltarea unui parteneriat public între Administrația Spitalelor și Serviciilor Medicale București și Primăria sectorului 1, care urma să pună la dispoziție terenul aferent investiției.

În cadrul sedinței din mai 2016, consilierii generali ai Capitalei au aprobat construirea noii unități medicale pe o suprafață desfășurată de 5.000 mp.

Timp de peste cinci ani, deși proiectul avea studiu de fezabilitate, nu s-a făcut nimic. Primarul Dan Tudorache se lăuda cu un nou spital, pentru care nu avea nicio documentație făcută, în loc să vină în întâmpinarea românilor aflați pe listele de așteptare pentru transplant.

Centrul de transplant multi-organ din cadrul Spitalului clinic „Sfânta Maria” avea documentația la zi, inclusiv machete 3D.

Citește și: “Mâna lui Dumnezeu” de la Fundeni i-a redat jurnalistului Cristian Botez o nouă viaţă

Printr-o hotărâre a CNA, din vara anului 2020, spotul cu spitalul din sectorul 1, difuzat pe mai multe televiziuni, parte din campania de promovare a primarului înainte de alegeri, a fost retras.

Noul centru de transplant ar putea să facă transplanturi hepatice, pancreatice şi pulmonare, urmând ca ulterior să fie extinsă activitatea cu specialităţile gastroenterologie, chirurgie generală, pneumologie, chirurgie toracică, chirurgie infantilă şi chirurgie cardiovasculară.

Spitalul ar deservi în egală măsură pacienții care au nevoie de transplant, atât din Capitală cât si din întreaga țară.

Optimismul e moderat, în condițiile în care PNRR este amânat până la toamnă. Nu se știe ce va zice Comisia Europeană.

 

Prof. dr. Narcis Copcă vorbește despre posibila renaștere a transplantului românesc. “Avem nevoie de un spital integrat pentru a avea posibilitatea, atât de a supraveghea rejectul de grefă, cât și recuperarea post-operatorie. Acest centru va fi un catalizator de energii. Transplantologia românească e de top. Avem profesioniști de anvergură. Ne lipsește infrastructura medicală.”

Și Spitalul Dr Grozovici are toate documentele gata. Cel care l-a propus e nasol pentru stăpânire

Și proiectul Clinicii Multifuncţionale „Dr. Calistrat Grozovici,” al cărui parteneriat public/privat a fost avizat printr-un Memorandum al guvernului, încă din 2019, zace în sertare poate și pentru că a fost propus de prof. dr. Adrian Streinu Cercel. Investitorii străini stau și așteaptă.

Ministerul sănătății vorbește de o sumedenie de spitale pe hârtie. În cazul Centrul de transplant multi-organ din cadrul Spitalului clinic „Sfânta Maria”, documentația este gata. Mai urmează doar identificarea sursei de finanțare.

Românii mor cu zile pentru că nu sunt acceptați în spitalele din străinătate. Listele de așteptare sunt lungi. Cazul lui Călin Farcaș, tânărul cu probleme pulmonare grave, care a protestat cu tubul de oxigen că nu este lăsat să plece într-un spital din occident, nu trebuie să se mai repete. El nu a fost acceptat de nicio clinică din vest și a murit la 29 de ani la Spitalul “Marius Nasta.”

Recent, fostul ministru al sănătății, Vlad Voiculescu, vorbea despre un acord semnat din instituția sa cu o prestigioasă unitate medicală din Italia pentru efectuarea unor transplanturi pulmonare pentru românii aflați pe listele de așteptare. Nimeni nu știe ca vreun român să fii beneficiat de pe urma promisiunii ministeriale.

“Am încheiat un acord cu Italia privind transplantul pulmonar. În acest moment există o șansă la viață pentru pacienții români aflați pe lista de așteptare pentru transplant pulmonar. 10 centre de transplant din Italia îi pot primi. Există o limitare de 5 transplanturi pulmonare pe an”, a anunțat în luna martie, fostul ministru al sănătății, Vlad Voiculescu.

Gata, în trei ani

Spitalul “Sfânta Maria” din Capitală a fost reacreditat recent pentru transplant pulmonar, fiind inclus în Programul Naţional de Transplant Pulmonar. 

Peste 60 de pacienți sunt monitorizați atent de o echipă de profesioniști. “Și dacă unul dintre cei care au primit grefă pulmonară tușește poate suna la un număr de urgență”, susține un cadru medical.

Durata construcției unității medicale este de 300 de zile. Funcționarea spitalului va fi susținută, probabil, de către Primăria Capitalei, prin Administratia Spitalelor și Serviciilor Medicale București. Clotilde Armand vrea să folosească cel mai mare buget al vreunei primării din țară doar pentru salubritate. Nu e interesată de sănătatea bucureștenilor.

În cadrul secției de transplant din Spitalul “Sfânta Maria” s-au efectuat opt transplanturi de plămâni, în premieră pentru medicina românească.

În cazurile în care proiectul se va demara și va fi gata la termen, în noua unitate se vor putea realiza până la 40 de transplanturi pulmonare, 30-50, cardiace, 80-90, renale și până la zece de pacreas, anunță specialiștii.

 

 

 

 

 

 

 

 

Marius Ghilezan
Marius Ghilezanhttp://mariusghilezan.ro/
Marius Ghilezan scrie la “România liberă” din anul 1991. Este reporterul care i-a deconspirat pe celebrul Căpitan Soare, pe Omul Negru de la Rahova, pe Aurel Moiș, “călăul din Christian Tell,” fost torționar comunist, care a trimis șapte țărani din Apateu la moarte, pentru că au refuzat să intre în colectiv. A publicat celebrele stenograme ale întâlnirii lui Mihail Gorbaciov cu Nicolae Ceaușescu. A fost primul jurnalist român post-decembrist care a stat de vorbă cu președintele SUA. Este autorul a nouă cărți.
Cele mai citite

România, pe ultimul loc din UE când vine vorba de vaccinare împotriva HPV

România nu stă deloc bine la capitolul vaccinare împotriva HPV. Potrivit standardelor impuse de Organizația Mondială a Sănătății (OMS), țara noastră va avea nevoie...

Eurodeputatul Nicu Ștefănuță a fost premiat pentru inițiativele sale de mediu

Europarlamentarul independent Nicu Ștefănuță, singurul eurodeputat român membru în Grupul Verzilor Europeni, a fost premiat pentru inițiativele sale de mediu. Cu ocazia Zilei Mondiale a...

Rareș Hopincă: Decizia PSD – PNL privind candidaturi separate la Primăria Capitalei este “raţională” şi “matură”

Decizia PSD - PNL privind candidaturi separate la Primăria Capitalei, respectiv Gabriela Firea şi Sebastian Burduja, este "raţională" şi "matură", a declarat, marţi, Rareş...
Ultima oră
Pe aceeași temă