13.9 C
București
joi, 25 aprilie 2024
AcasăSănătateUn nou scandal cu dezinfectanţi neconformi cutremură sistemul sanitar

Un nou scandal cu dezinfectanţi neconformi cutremură sistemul sanitar

Poliţiştii Direcţiei de Investigare a Criminalităţii Economice au efectuat marţi mai multe percheziţii în Bucureşti şi judeţele Ilfov şi Prahova, la domiciliile unor persoane fizice şi la sediile sociale şi punctele de lucru ale unor societăţi comerciale ce produc, importă şi comercializează produse biocide. „Acţiunea se desfăşoară într-un dosar penal în care se efectuează cercetări sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de înşelăciune, fals în înscrisuri sub semnătură privată, zădărnicirea combaterii bolilor şi comercializarea de produse alterate”, informează Inspectoratul General al Poliţiei Române (IGPR). Potrivit anchetatorilor, în cursul anului trecut ar fi fost fabricate și comercializate către diverse unităţi medicale din România produse biocide utilizate la dezinfecţia suprafeţelor care nu îndeplineau standardele de performanţă în distrugerea bacteriilor.

 

Finanţări europene şi angajaţi număraţi pe degete

Prima firmă cercetată este SC G&M 2000 SRL, o societate româno-franceză înfiinţată în 1993, cu sediul în comuna Jilava şi cu o cifră medie de afaceri anuală de 5 milioane de lei. În mod suspect, compania cu câțiva angajaţi şi administrată de septuagenarul Istrate Gheorghe, inginer chimist, a obținut un proiect cu finanţare europeană prin Programul Operațional Sectorial „Creșterea Competitivității Economice – Investiții pentru viitorul dumneavoastră” pentru „Creșterea capacității de producție și modernizarea procesului tehnologic, prin achiziția de echipamente tehnologice performante în cadrul societății “G&M 2000 SRL” (Cod SMIS 57581). Cealaltă firmă anchetată este SC Al Carina SRL, a doua cea mai mare societate de pe piaţa comerţului cu dezinfectanţi, existând suspiciuni că produsele erau mult diluate. Poliţiştii au percheziţionat şi locuinţa acţionarului firmei, omul de afaceri Dan Cruceanu, a cărui companie are 12 angajați şi sediul într-un parc industrial din Ploiești.

În cadrul acțiunilor de control realizate în anul 2018 de către inspectorii sanitari din cadrul  Direcțiilor de sănătate publică județene, prin care a fost verificată calitatea unui număr de 15 produse biocide utilizate în unități sanitare și cabinete de înfrumusețare, au fost prelevate și analizate probe din aceste produse în laboratoare acreditate RENAR. În urma analizelor efectuate, trei produse biocide au fost neconforme din punct de vedere al eficacității fungicide (candida albicans și aspergilus niger). Mai exact, este vorba despre loturi depistate neconforme din aceste produse biocide, care se utilizează pentru dezinfecția suprafețelor și a instrumentarului medical. Ministrul Sănătăţii, Sorina Pintea, a precizat că, imediat ce au venit rezultatele de la laborator, dezinfectanții respectivi au fost scoși din spitale: ”MS a identificat această problemă și au fost comandate teste independente ale unor echipe de specialiști din Franța. Când rezultatele au adus o confirmare, am făcut plângere penală. În momentul în care ministerul a constatat aceste aspecte, a căutat înlocuitor de urgență și a pus la dispoziția spitalelor care au dorit dezinfectanți conformi. În acest moment, există echipe în spitalele din țară care verifică conformitatea dezinfectanților”. Direcțiile de Sănătate Publică din București și Prahova au aplicat producătorului/distribuitorului amenzi pentru neconformităţi, în cuantum total de 35.000 lei. „Trebuie să ne asigurăm  că produsele utilizate în spitale sunt eficiente. Vom continua astfel de acțiuni și vom lua toate măsurile necesare pentru  siguranța pacienților”, precizează Sorina Pintea, potrivit unui comunicat al Ministerului Sănătății. 

 

Contracte dubioase pe bandă rulantă

Înregistrată în Ploieşti, firma SC Al Carina SRL a fost înfiinţată în 1993 şi îi are ca acţionari pe Dan Cruceanu şi Alina Cruceanu. Din anul 1996 a început să livreze dezinfectanţi importați din Germania. Timp de mai bine de 10 ani afacerea a devenit tot mai profitabilă, în condiţiile în care, de pildă, cifra de afaceri în 2017 a fost de peste 10 milioane de lei, cu un profit net de 1,6 milioane de lei. În total, din 2007 până în 2016, firma a primit prin negociere directă sau prin organizarea unor licitaţii peste 44 de contracte de la unităţile spitaliceşti civile sau militarizate din România, în valoare totală de 115.746.772,3 lei, incluzând TVA. În 2016, în plin scandal Hexi Pharma, Ministerul Sănătăţii publica lista din SEAP a contractelor cu dezinfectanţi livraţi unităţilor sanitare în urmă cu un an. Astfel, pe primul loc în topul firmelor care au furnizat biocide spitalelor se află compania Al-Carina, cu trei contracte în valoare totală de 10.036.644 lei. Cele trei contracte au fost încheiate, prin licitaţie deschisă, cu Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Târgu Mureş (10.012.068 lei) pe 2 decembrie 2015, cu Spitalul Clinic de Urgenţă pentru Copii Grigore Alexandrescu (11.712 lei) pe 28 iulie 2015, prin anunţ de atribuire la cerere de ofertă, şi cu Spitalul General CF 2 Bucureşti (576 lei) pe 7 ianuarie 2015, prin cumpărare directă online.

 

SRI, omis din lista abonaţilor la dezinfectanţi

Totuşi, din cauza unor erori de căutare în sistemul SEAP, Ministerul Sănătăţii omisese la acea vreme să publice şi două contracte încheiate în 2015 cu două instituţii extrem de importante din Ploieşti: Spitalul Judeţean de Urgenţă şi UM 0502 Bucureşti, adică Laboratorul de Toxicologie Industrială din cadrul Direcţiei Medicale a Serviciului Român de Informaţii. Contractele nr. 14010 şi 14012 încheiate de AL CARINA SRL cu Spitalul Județean de Urgență Ploieşti au fost înregistrate în SEAP sub codul CPV 24455000-8, iar cel cu SRI figurează sub codul CPV 33631600-8. În total, în 2015, Spitalul Județean Ploieşti a încheiat cu SC Al Carina SRL contracte în valoare de 38.780.825 lei cu TVA, iar cel semnat cu SRI a fost în valoare de 198.684,5 lei fără TVA (246.368,8 lei cu TVA), pentru achiziţia de substanţe dezinfectante. 

 

RAPORT

Afaceri cu branduri renumite

Potrivit Institutului Naţional de Sănătate Publică, în 2016, SC Carina SRL era unic importator în România al produselor realizate de compania germană L.C.PLIWA şi a distribuit în spitalele româneşti trei mărci de biocide: Pliwa Lozopren Spezial AF (dezinfectant pentru instrumentarul medical), Pliwa Big Extra AF (biocid pentru dezinfecția şi curățirea suprafețelor mari inerte şi a suprafeţelor dispozitivelor medicale) şi Pliwa Decontamed (dezinfectant utilizat pentru spălarea igienică a pielii, fiind eficient împotriva contaminării cu MRSA sau cu alţi germeni rezistenţi la antibiotice).

 

Trei dintre produsele fungicide distribuite în spitale în 2018 sunt neconforme, deşi acestea obţinuseră iniţial acreditarea din partea Ministerului Sănătății din Franța.

 

Direcţiile de Sănătate Publică au dispus retragerea produselor rămase neutilizate, în Bucureşti – 108 litri, în Prahova – 5.000 de litri.

Elena Marinescu
Elena Marinescuhttp://elena-marinescu
Elena Marinescu, redactor Rl online
Cele mai citite

Ministrul Apărării Naționale, Angel Tîlvăr, a avut o convorbire cu secretarul american al apărării Lloyd Austin

Ministrul apărării naționale, Angel Tîlvăr, a avut miercuri o convorbire cu secretarul american al apărării Lloyd Austin, anunțul fiind făcut imediat după ce președintele...

Sepsi-FCSB 2-2 și titlul se amână în SuperLiga I

Sepsi OSK Sfântu Gheorghe a terminat la egalitate cu FCSB, 2-2 (1-2), miercuri seara, pe teren propriu, într-o partidă din etapa a şasea a...

Marcel Ciolacu vrea să găsească o soluție cu ministrul Finanțelor pentru plata pensiilor înainte de Paști

Premierul Marcel Ciolacu a declarat că, lunea viitoare, va avea o întâlnire cu ministrul Finanţelor, Marcel Boloş, şi cu alţi miniştri pentru a discuta...
Ultima oră
Pe aceeași temă