16.9 C
București
marți, 28 septembrie 2021

Un nou semnal privind riscurile consumului în exces de antibiotice

Acesta este un nou semnal de alarmă tras de Marte Hernández, membru fondator al Asociaţiei Mexicane de Boli Infecţioase. Deşi nu există o statistică privind numărul bacteriilor care au devenit rezistente la antibiotice, de exemplu pneumococul, această situaţie a devenit o problemă îngrijorătoare la nivel global, a explicat expertul mexican.

Statisticile Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS) se referă la mortalitatea provocată de infecţiile bacteriene care nu răspund la tratamentele disponibile şi care ar putea creşte de zece ori până în 2050. Unele bacterii ce provoacă boli ca gonoreea sau salmonela au fost deja incluse de OMS pe lista priorităţilor imediate pentru a găsi antibiotice mai puternice, în urma dezvoltării unei rezistenţe tot mai mari a acestor bacterii.

În cadrul unei reuniuni a specialiştilor la Guadalajara, Marte Hernández a explicat că, atunci când bacteriile pătrund în sistemul digestiv, acestea dezvoltă o rezistenţă mai mare la antibiotice. Ideal ar fi, potrivit lui, ca persoanele să se prezinte la medic şi să nu recurgă la automedicaţie atunci când există simptome ale unei infecţii bacteriene. Potrivit Agerpres, statisticile Sănătăţii Publice din Mexic semnalează că cel puţin 70 % din tratamentele recomandate în farmaciile din ţară, în principal antibiotice, sunt incorecte.

Latino-americanii tind să se prezinte la medic doar atunci când boala a intrat în mai multe zile de evoluţie şi după ce au încercat tot felul de remedii casnice, ceea ce face ca tratamentele să fie mai costisitoare. De multe ori, persoanele vin la medic când prezintă febră şi boala deja s-a complicat, recomandarea fiind aceea de a recurge la medic încă din faza incipientă. În ultimul timp, a devenit deja un obicei în Mexic ca părinţii să facă presiuni asupra medicilor de familie pentru a le prescrie antibiotice copiilor lor, fără a îi mai duce pe aceştia din urmă la consultaţii. „Este o practică greşită care ar putea avea drept consecinţă prescrierea unui tratament care să complice boala, iar recuperarea să devină şi mai costisitoare”, avertizează Marte Hernandez.

Elena Marinescuhttp://elena-marinescu
Elena Marinescu, redactor Rl online
Ultima oră
Pe aceeași temă