Veşti bune pentru pacienţii cu hepatita C

Veşti bune pentru pacienţii cu hepatita C

Asociaţia Pacienţilor cu Afecţiuni Hepatice din România (APAH-RO) cere Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate şi Ministerului Sănătăţii să anunţe stadiul negocierilor pentru noul contract cost-volum-rezultat aferent programului fără interferon pentru pacienţii cu hepatita C.

Elena Marinescu 0 comentarii

APAH-RO susţine că, potrivit declaraţiilor reprezentanţilor MS şi CNAS din luna iulie, începând cu noul contract vor primi tratament şi pacienţii care au gradul de fibroză F0, copiii şi adolescenţii cu vârste cuprinse între 12 - 18 ani şi pacienţii care nu au răspuns la tratament cu terapiile cu antivirale cu acţiune directă. De asemenea, va creşte şi numărul pacienţilor care vor intra în tratament.

"Primim foarte multe solicitări din partea pacienţilor îngrijoraţi de ce se va întâmpla cu viitorul program şi de aceea dorim să facem câteva precizări. Mai întâi, o posibilă întârziere nu afectează cu nimic pacienţii aflaţi deja în tratament sau pe cei care vor intra până la 31 august în program. Problema apare pentru persoanele diagnosticate după această dată. Ele nu vor intra imediat pe tratament dacă programul nu se va relua de la 1 septembrie. Sperăm însă că situaţia se va clarifica în cel mai scurt timp posibil. Vestea bună este că, pentru prima dată, vor avea acces la terapii toţi pacienţii diagnosticaţi indiferent de stadiul bolii", precizează într-un comunicat Marinela Debu, preşedinte APAH-RO.

Asociaţia îşi reiterează sprijinul pentru implementarea Planului de control al hepatitelor virale care are ca obiectiv eliminarea hepatitelor virale până în 2030, în acord cu direcţiile Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii. "Programul cu interferon free şi noile condiţii anunţate fac din România un model de bune practici în regiune. Cu atât mai mult este regretabil faptul că nu se găsesc soluţii pentru ca acest contract să se desfăşoare fără întreruperi, iar pacienţii să nu se mai îngrijoreze din cauza lipsei de predictibilitate", a mai spus Marinela Debu.

 

Comentarii

loading...