20.3 C
București
miercuri, 24 aprilie 2024
AcasăSănătateVirgil Musta: Nu vor exista „zero riscuri” în cazul trimiterii copiilor la...

Virgil Musta: Nu vor exista „zero riscuri” în cazul trimiterii copiilor la școală

Virgil Musta, medic la Spitalul de Boli Infecțioase Timișoara, este convins că nimeni nu poate garanta că redeschiderea școlilor se va face cu zero riscuri pentru cadrele didactice și copiii care vor reintra în sălile de curs.

„Este bine să înţelegem încă de pe acum că nu vor exista în cazul trimiterii copiilor la şcoală, aşa cum de fapt, nici înainte de această pandemie, nimeni nu putea garanta faptul că prin prezenţa la şcoală copiii nu se puteau îmbolnăvi de alte boli transmisibile (mai uşoare sau mai severe) sau că nu ar putea transmite apoi astfel de boli celor din familie.”, a spus medicul într-o postare pe Facebook.

În opinia sa, dacă nu va exista un parteneriat real între părinți, cadre didactice și autoritățile locale se poate ajunge la apariția unor focare de Covid-19 în care fiecare parte va da vina pe celălalt pentru situația creată.

„Părintii trebuie să-şi asume responsabilitatea de a observa permanent starea copiilor şi de a nu trimite la şcoală copilul bolnav, copilul cu anumite simptome sau pe cei care au fost în contact cu persoane depistate cu Covid. Nu poate fi şcoala vinovată că vin copii bolnavi din comunitate. E adevărat că formele asimptomatice la copii nu au cum să fie depistate nici de părinţi, nici de profesori şi nici chiar de către medicii şcolari. Părinţii trebuie să înţeleagă corect şi raţional existenţa unui astfel de risc şi să analizeze bine situaţia din familie.”, consideră Virgil Musta.

Reputatul medic atrage atenția unităților școlare că trebuie să asigure permanent condițiile stricte de prevenire a răspândirii noului coronavirus: „La nivelul fiecărei şcoli, grădiniţe, trebuie respectate protocoale clare care să asigure condiţiile pentru distanţarea copiilor în clase, evitarea activităţilor care duc la aglomerare, curăţirea şi dezinfecţia suprafeţelor, aerisirea încăperilor, conditii de igienă prin punerea la dispoziţie de apă, săpun, dezinfectanţi, atât copiilor, cât şi profesorilor. În şcoală e foarte important să se realizeze educaţia copiilor pentru prevenirea îmbolnăvirii cu acest virsus, dar şi pentru o viaţă sănătoasă în general.”

În fine, autoritățile locale, la rândul lor, ar trebui să comunice permanent cu unitățile școlare și cu părinții copiilor care merg în unitățile de învățământ pentru a cunoaște cât mai în detaliu situația din fiecare școală.

„Autorităţile locale (administrative şi medicale) trebuie să comunice permanent şi să transmită instrucţiuni clare şcolilor şi părinţilor pentru a şti exact cum să procedeze în cazurile de copii suspecţi sau contaminaţi, pentru a nu se genera confuzie şi neîncredere. De asemenea, trebuie să se asigure că există posibilitatea acordării de servicii medicale prompte şi complete pentru toţi copiii (şi adulţii) care ar putea fi infectaţi după deschiderea şcolilor.”, a mai spus doctorul Virgil Musta.

Cele mai citite

Enigma doctorului Socrates

Un tânăr înalt, brunet și timid stă deoparte și examinează viața din jurul lui pentru a-i da un sens, așa cum îi îndruma Socrate...

Republica Moldova transmite primele rapoarte privind îndeplinirea condițiilor de intrare în UE

Republica Moldova va înainta către Comisia Europeană, la data de 24 aprilie 2024, primele rapoarte privind îndeplinirea condițiilor de intrare în UE. Documentul va fi...

Eșecul lui Nicușor Dan: Capitala îngheață, Promisiunile se Topesc

Avaria care a lăsat jumătate din Capitală fără apă caldă este simbolul eșecului sub administrația lui Nicușor Dan. Începând din 2020 cu promisiuni de...
Ultima oră
Pe aceeași temă