Ziua mondială a cancerului.  Testarea periodică poate fi salvatoare!

Ziua mondială a cancerului. Testarea periodică poate fi salvatoare!

Şi în acest an, pe 4 februarie este marcată Ziua Luptei împotriva Cancerului, în condiţiile în care în România numărul persoanelor bolnave de cancer uterin depăşeşte 100.000, ţara noastră situându-se pe primul loc în Europa în ceea ce priveşte mortalitatea din această cauză.

Elena Marinescu 0 comentarii

De asemenea, alarmant este faptul că acest tip de cancer este pe locul 2 ca incidenţă în topul bolilor oncologice de care suferă româncele, după cel de sân. La nivel global, peste 550.000 de femei au fost diagnosticate cu cancer de col uterin în 2018, iar peste 310.000 de femei și-au pierdut viața din cauza acestei boli. Mai grav este că multe dintre diagnostice sunt puse foarte târziu, când opțiunile de tratament sunt limitate. Deși este foarte puțin probabil, Human Papilloma Virus, cel care poate provoca apariţia acestui tip de cancer, se poate lua și de pe toaletă, prosoape sau alte accesorii de baie. Însă HPV se transmite, de obicei, pe cale sexuală. Bărbații pot fi purtători de HPV și îl pot trasmite mai departe femeilor. Medicii atrag atenţia că, de regulă, cancerul este declanșat în condițiile în care infecția cu HPV, care produce inflamație, se asociază cu fumatul, numărul mare de nașteri, consumul unor medicamente imunosupresoare și cu riscul genetic. Potrivit statisticilor, doar o femeie din 3 cu risc mare va dezvolta un cancer. Însă, depistate în stadii incipiente, leziunile maligne provocate de HPV pot fi tratate cu succes.

Cu toate acestea, în ciuda programelor de screening și a promovării vacinării anti-HPV, sunt multe paciente cu cancer cervical avansat. De aceea, medicii insistă asupra importanței controlului ginecologic regulat și a testului Babeș- Papanicolau, în condiţiile în care 90% dintre cancerele de col sunt date de infecția cu HPV. În stadii incipiente, cancerul de col uterin se poate trata chirurgical, cu succes. De altfel, în prezent se folosesc cu succes chirurgia laparoscopică și cea robotică, cu o rată de succes foarte mare, recuperare rapidă și fără afectarea vieții sexuale a pacientei. Există și medicamente chimioterapice, dar se folosesc în stadii mai avansate. Dacă tumora s-a extins către zonele din vecinătatea colului uterin, atunci nu recomandăm intervenția chirurgicală, ci radioterapie combinată cu chimioterapie. E un tratament clasic, dar eficient, chiar și în aceste stadii. Totuși, în stadiul 3 de cancer cervical, riscul de recidivă este foarte mare, chiar dacă se aplică chemoradioterapia. Dar există un procent de pacienți care pot fi tratați cu succes. În stadiul 4 al bolii, se aplică îngrijiri paliative pentru a ușura suferința pacientelor și
pentru a prelungi supraviețuirea.

 

Opt unități mobile în programul naţional de screening 

Ministerul Sănătății a achiziționat anul trecut opt unități mobile pentru depistarea cancerului de col uterin, complet utilate și dotate. Realizată prin Unitatea de Management al Proiectului Băncii Mondiale (UMPBM) „Reforma Sectorului Sanitar - Îmbunătățirea Calității și Eficienței Sistemului Sanitar“, cu finanțare de la Banca Internațională pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BIRD), achiziția autospecialelor are ca scop creșterea capacității tehnice a reţelei naționale de screening în vederea îndeplinirii programului național de testare a cancerului.

Cele opt unități vor consolida programul național de screening pentru  cancer de col uterin și vor facilita accesul la program pentru femeile din zonele defavorizate. Autospecialele vor fi livrate către şapte centre naționale în această săptămână, urmând ca ulterior finalizării procedurilor de înmatriculare și stabilirii cadrului general de funcționare să înceapă campanii regionale de testare. Unitățile sanitare beneficiare ce participă la campania națională pentru depistarea cancerului de col uterin și pentru care sunt destinate aceste autospeciale sunt: Institutul Oncologic Prof. Dr. Ion Chiricuță Cluj-Napoca; Spitalul Clinic Județean Mureș; Spitalul Clinic Județean de Urgență “Pius Brînzeu” Timișoara; Spitalul Clinic Județean de Urgență Craiova; Institutul Regional Oncologic Iași (2 buc.); Institutul Oncologic Prof. Dr. Alexandru Trestioreanu București; Institutul Național Pentru Sănătatea Mamei și Copilului „Alessandrescu-Rusescu“ București.  

 

Finanţare europeană pentru programe de prevenţie

Ministerul Sănătății precizează că a demarat implementarea a şapte programe de screening, în cadrul unui proiect care beneficiază de finanțare europeană nerambursabilă, în valoare de 193 milioane de euro, care vor fi utilizate pentru consolidarea programului național de screening și a capacităţii tehnice a sistemului de sănătate de a furniza servicii medicale preventive.

 

Mii de cazuri noi în fiecare an

Peste 78.000 de noi cazuri de cancer apar anual în România, în creştere cu aproape 4.000 faţă de 2008, și tot anual 50.000 de oameni mor din cauza maladiilor oncologice, potrivit statisticilor Federaţiei Asociaţiilor Bolnavilor de Cancer.

Comentarii

loading...