16.6 C
București
joi, 25 aprilie 2024
AcasăSocial13 universității românești, în top internațional

13 universității românești, în top internațional

De această dată, 13 universități din România au fost incluse în topul internațional.

Cel mai bine s-a clasat Academia de Studii Economice (ASE) București, în primele 800 de poziții.

Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) “Iuliu Hațeganu” din Cluj-Napoca a fost clasată în primele 1.000 universități din lume, iar celelalte 11 instituții de învățământ superior din România care au prins un loc în top s-au clasat pe poziții sub această bornă.

Universitatea “Transilvania” din Brașov se regăsește pentru prima dată în acest top.

Față de clasamentul publicat anul precedent, ASE a progresat, din primele 1.000 de locuri, ajungând în primele 800.

Universitatea “Babeș-Boliay” (UBB) din Cluj-Napoca a căzut însă din top 800, sub poziția 1.000.

Topul internațional este condus de University of Oxford.

 

Topul românesc

UBB Cluj se poate mândri însă cu prima poziție în clasamentul ce cuprinde instituțiile de învățământ superior din țara noastră, publicat  de Asociaţia Ad Astra a Cercetătorilor din România.

Pe primele cinci poziții ale clasamentului Ad Astra s-au clasat: 1. Universitatea “Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca; 2. Universitatea din București; 2. Universitatea Politehnica din București (cele două claste pe poziția secundă, la egalitate de puncte); 3. Universitatea de Medicină și Farmacie “Grigore T. Popa” din Iași; 4. Universitatea de Vest din Timișoara       ; 5. Universitatea “Alexandru Ioan Cuza” din Iași.

“Universităţile din România ocupă diverse poziţii în rankingurile academice internaţionale ale universităţilor. Existând unele fluctuaţii de la ranking la ranking, Metarankingul Universitar este necesar pentru a arăta concluzia mai stabilă derivată din agregarea acestor rankinguri individuale. Sigur că mă bucur că UBB ocupă prima poziţie în ţară, iată, în al cincilea an consecutiv! Şi felicit comunitatea noastră academică! Dar să nu ne amăgim nici noi, nici celelalte universităţi incluse în Metarankingul Universitar. Dacă nu se implementează rapid în ţară politici academice care să susţină competitivitatea academică, universităţile româneşti vor regresa inevitabil şi se vor întâlni în cel mai bun caz în zona mediocrităţii, cu impact negativ pentru competitivitatea ţării şi bunăstarea oamenilor”,a declarat rectorul UBB, Daniel David, citat într-un comunicat al instituției de învățământ superior.

Laurențiu Mușoiu
Laurențiu Mușoiu
Laurențiu Mihail Mușoiu lucrează în presa centrală din anul 2008. Din anul 2018 lucrează la “România liberă”. A absolvit Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității din București. Deține un master în Cercetare în Științele Comunicării. Este, de asemenea, profesor pentru învățământul primar și preșcolar.
Cele mai citite

Ciolacu laudă candidații PSD la funcții de primar. Au “ambiția de a face lucruri”

Președintele PSD, Marcel Ciolacu, anunță candidații PSD la funcții de primar în municipiul București, lăudându-i pentru faptul că au "ambiția de a face lucruri". Este...

Colliers: Numărul locuinţelor vândute în Bucureşti, în creştere cu 18% în primul trimestru din 2024

Piaţa rezidenţială a început anul 2024 în forţă, cu un prim trimestru încheiat cu o creştere de 18% a numărului tranzacţiilor cu apartamente în...

Cine nu este eligibil pentru Start-up Nation

Ediția din anul 2024 a programului Start-up Nation aduce modificări semnificative față de edițiile anterioare, inclusiv în ceea ce privește potențialii beneficiari, anunță o...
Ultima oră
Pe aceeași temă