17 C
București
vineri, 26 aprilie 2024
AcasăSocialAlbinele pot deosebi florile cu ajutorul tiparelor de mirosuri

Albinele pot deosebi florile cu ajutorul tiparelor de mirosuri

Cercetarea, condusă de oameni de ştiinţă de la Universitatea din Bristol şi de la Universitatea Queen Mary din Londra, a identificat modul în care albinele memorează aceste tipare şi reuşesc să deosebească florile.

Florile prezintă la suprafaţa lor diferite tipare de miros, marginile petalelor putând prezenta alte arome faţă de regiunile centrale. Alături de alte tipare ale florilor – precum liniile care conduc spre centru – acestea ghidează albinele şi alte insecte polenizatoare către nectar.

Cercetarea publicată în jurnalul Proceedings of the Royal Society B a demonstrat că bondarii pot deosebi florile în funcţie de modul în care este dispus mirosul la suprafaţa acestora.

”Dacă o floare este privită la microscop se poate observa că celulele care produc mirosul acesteia sunt dispuse în tipare. Prin crearea unor flori artificiale care au mirosuri identice aranjate în diverse tipare am reuşit să demonstrăm că această structură poate constitui un semnal adresat unei albine”, a explicat doctor Dave Lawson de la Facultatea de Ştiinţe Biologice a Universităţii din Bristol.

”Pentru o floare nu este important doar să miroasă bine, ci şi locul în care este dispus mirosul”, a adăugat cercetătorul.

În urma acestui studiu s-a descoperit că odată ce albinele au memorat tiparul în care este dispus mirosul pe o floare, ele au vizitat flori care nu aveau miros însă prezentau la suprafaţă un model similar, de data aceasta alcătuit din puncte vizuale. Acest sistem a fost comparat de Lawson cu gestul de a introduce mâna într-o geantă, perceperea formei unui obiect şi apoi identificarea unei imagini cu acesta.

”Faptul de a face mental distincţia între diverse simţuri ni se pare un lucru firesc, însă este interesant că un animal mic precum o albină este capabilă să realizeze ceva atât de abstract”, a spus el.

Profesorul Lars Chittka de la Facultatea de Biologie şi Chimie a Universităţii Queen Mary s-a arătat surprins de concluziile cercetării. ”Ştiam că albinele sunt inteligente, însă am fost cu adevărat surprinşi de faptul că ele pot memora tiparele invizibile ale florilor, tipare alcătuite doar din mirosuri. Glandele de miros de pe florile noastre au fost aranjate fie în formă de cerc, fie de cruce, iar albinele au trebuit să le identifice cu ajutorul antenelor”, a explicat omul de ştiinţă. ”Însă, cea mai interesantă descoperire a fost aceea că în cazul în care experimentatorul a făcut ca aceste tipare să devină vizibile, albinele au putut recunoaşte imediat imaginea care anterior nu fusese decât un tipar efemer alcătuit din substanţe volatile”, a adăugat Chittka.

Studiul face parte dintr-o cercetare amplă desfăşurată la Universitatea din Bristol pe tema modurilor în care florile comunică cu insectele polenizatoare.

Doctor Sean Rands din cadrul acestei universităţi a precizat că prin intermediul unor combinaţii de culori, forme, texturi şi mirosuri florile adresează ”reclame” insectelor polenizatoare.

Cele mai citite

Președintele clubului Rapid, Daniel Niculae, urmărit penal! Acuzațiile care i se aduc

Preşedintele clubului Rapid, Daniel Niculae, a fost pus sub acuzare de procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Bucureşti, pentru că l-a plătit şi ajutat...

Adrian Oianu, fost consilier local PNL, s-a înscris în PER și face echipă cu Dan Podaru

Fostul consilier local al sectorului 1 din partea PNL Adrian Oianu s-a înscris în Partidul Ecologist Român și va face echipă cu candidatul acestei...

Universitatea Craiova, primul eșec cu Gâlcă pe bancă! Oltenii au fost surclasați pe teren propriu de CFR Cluj

Universitatea Craiova a pierdut pe teren propriu în fața celor de la CFR Cluj cu scorul de 0-1, în etapa a șasea a play-off-ului...
Ultima oră
Pe aceeași temă