6.9 C
București
sâmbătă, 20 aprilie 2024
AcasăSocialAlegerile sub amenințarea pandemiei ne costă aproape un miliard de lei

Alegerile sub amenințarea pandemiei ne costă aproape un miliard de lei

Parlamentul a aprobat data de 27 septembrie 2020 pentru desfășurarea alegerilor locale, iar suma totală, prevăzută inițial prin Hotărâre de Guvern, pentru pregătirea și pentru desfășurarea acestui scrutin era de 966.263.000 de lei. Reprezentanții Autorității Electorale Permanente (AEP) aduc însă în discuție o sumă și mai mare. Astfel, Constantin Mituleţu Buică, președintele AEP, a declarat că în estimările sale financiare “avem 975 de milioane de lei, deci aproape un miliard de lei, deci peste 200 de milioane de euro”.

Potrivit președintelui AEP, această sumă reprezintă de două ori mai mult decât au costat alegerile europarlamentare de anul trecut, în condițiile în care numărul de persoane cu drept de vot este aproximativ același – circa 19 milioane de persoane.

Costurile s-au dublat din cauza măsurilor speciale de protecție care trebuie luate în contextul pandemiei, fiind obligatorie dotarea secțiilor de votare, în luna septembrie 2020, cu măști și dezinfectant, pentru a fi folosite și de personalul secției, și de alegători.

”Hotărârea de Guvern spune aproape de un miliard lei. Sunt costuri care sunt determinate în mare parte de costurile birourilor secțiilor de votare, dar avem şi costuri suplimentare date de această pandemie, pentru materialele de protecţie ale alegătorilor şi personalului birourilor secţiilor de votare. Ministerul Sănătăţii are o achiziţie în desfăşurare pentru echipamentele de protecţie şi pentru dezinfectaţi şi ei vor asigura aceste materiale”, a explicat președintele AEP, Constantin Mituleţu Buică.

Tot pentru reducerea riscurilor de infectare cu prilejul alegerilor locale, acum se discută oportunitatea organizării mai multor secții de vot decât de obicei, pentru evitarea aglomerației. O altă variantă este amenajarea acestor secții nu în interiorul clădirilor ci în spațiu deschis. De asemenea, numărul de alegători care intră simultan într-o secție de vot va fi limitat la un număr mai mic decât în alți ani, determinat nu doar de necesitatea evitării fraudelor, ci și de cerințele sanitare.

 

“Avem costuri suplimentare date de pandemie, pentru materialele de protecţie ale alegătorilor şi personalului birourilor secţiilor de votare. Ministerul Sănătăţii are o achiziţie în desfăşurare pentru echipamentele de protecţie şi pentru dezinfectaţi şi ei vor asigura aceste materiale”

Constantin Mituleţu Buică,

Președintele Autorității Electorale Permanente

“Procedura pentru pregătirea alegerilor trebuie simplicată. Partidele vor prezenta o singură listă de susținători cu 25.000 de semnături, dintre care 500 de alegători in fiecare județ și în Municipiul București”

Raluca Turcan,

Vicepremier

 

Este obligatorie desfășurarea de alegeri locale la 27 septembrie?

Parlamentul a aprobat această dată, iar singurul motiv care ar putea amâna alegerile ar fi scăparea de sub control a pandemiei de coronavirus în România.

Cât costă alegerile locale din anul 2020?

Costurile sunt aproape duble din cauza măsurilor de protecție împotriva coronavirusului și se apropie de un miliard de lei – echivalentul a peste 200 de milioane de euro.

 

În condițiile actualei crize sanitare, desfășurarea de alegeri presupune riscuri inevitabile, în ciuda tuturor măsurilor de protecție care se pot lua.

Unele partide au cerut deja amânarea alegerilor locale pe motiv de pandemie, deși motivul real al acestor cereri poate fi considerat a fi (de exemplu în cazul partidului Pro România) lipsa de șanse a acestor partide de a obține un număr decent de voturi, dacă alegerile se vor ține în luna septembrie. Cel mai important partid de opoziție, PSD, a anunțat că el dorește desfășurarea de alegeri în septembrie, dar că are indicii că PNL n-ar mai dori acest moment. PNL însă n-a invocat necesitatea amânării alegerilor de la 27 septembrie. Este de amintit faptul că actualii primari și consilieri locali sunt deja în prelungire de mandat, prelungire valabilă până la data de 31 decembrie 2020. Evident, mandatele lor se vor întrerupe în momentul anunțării rezultatelor alegerilor locale – cele din septembrie.

“Aşa cum avem în acest moment, legea spune că alegerile se vor desfăşura pe data de 27 septembrie. Nu ştim ce va putea apărea ca această dată să fie schimbată. Dacă ne întoarcem la starea de urgenţă, cu siguranţă, lucrurile vor trebui suspendate”, a avertizat Costantin Mituleţu Buică, președintele AEP.

Dacă starea de urgență nu va fi reintrodusă, alegerile locale se vor ține în stare de alertă. Se știe că în România electoratul este apatic la momentul alegerilor locale, fiind mult mai interesat de alegerile parlamentare. În plus, în septembrie, unii români nu vor ieși la vot și din teamă de infectare. O idee care putea fi aplicată era ca alegerile locale să se țină spre sfârșitul anului 2020, în aceeași zi cu alegerile parlamentare. O asemenea procedură ar fi redus costurile și ar fi asigurat un număr mai mare de voturi, întrucât cei care veneau să voteze pentru Parlament ar fi votat și pentru primari și consilieri. Dar dacă alegerile locale sunt separate și se țin în plină pandemie, ele vor reprezenta, probabil, cel mai costisitor și cel mai riscant moment electoral din România din ultimii 30 de ani.

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă