14.4 C
București
miercuri, 27 martie 2024
AcasăSocialRomânia, în criză de soldați. Rezerviștii vor primi o treime din solda...

România, în criză de soldați. Rezerviștii vor primi o treime din solda unui militar activ

La inițiativa Ministerului Apărării Naționale (MApN), legea privind Statutul rezerviștilor voluntari, veche de șase ani, a fost modificată. Drept urmare, rezerviștii voluntari capătă mai multe avantaje, iar românii vor fi mai interesați de această formă de pregătire militară. Astfel, de la data de 8 mai 2021 a intrat în vigoare Legea 115 / 2021, care modifică și completează Legea 270 / 2015 privind Statutul rezerviștilor voluntari.

După aceste modificări, remuneraţia acordată în perioada în care rezerviştii voluntari nu participă la instruire sau la misiuni crește “de la 10 la sută la 30 la sută din solda de funcţie, la care se adaugă solda gradului deţinut”, explică un comunicat al MApN. Cu alte cuvinte, un civil înscris în evidența MApN ca rezervist voluntar va primi circa o treime din banii pe care-i primește un militar de carieră și va putea avea, simultan, un alt serviciu, cu contract de muncă, obținând legal venituri din ambele surse.

Printre cei care au recomandat, în ultimele luni, majorarea drepturilor pentru rezerviști s-a numărat, la finalul anului 2020, inclusiv un fost director al Serviciului de Informații Externe, generalul în rezervă Silviu Predoiu (migrat ulterior spre politică), în condițiile în care angajații SIE au și ei grade militare.

“Rezerviștii de astăzi sunt activii de ieri, activii de astăzi sunt rezerviștii de mâine. Desconsiderandu-i nu te joci doar cu o mână de pensionari ci cu chiar securitatea națională”

Silviu Predoiu,

Fost director al SIE

Fostul șef al SIE se referea la toți rezerviștii, indiferent ce instituție de stat i-ar avea în evidență. “Cât va mai trebui să treacă pentru a se înțelege că rezerviștii de astăzi sunt activii de ieri, după cum activii de astăzi sunt rezerviștii de mâine și că desconsiderandu-i nu te joci doar cu o mână de pensionari ci cu chiar securitatea națională”, se întreba Silviu Predoiu.

„Să ne drămuim resursa financiară astfel încât să atingem obiectivele de constituire a resursei umane și, în mod deosebit, de instruire și pregătire pentru nevoile de apărare”

Nicolae Ciucă,

Ministrul Apărării Naționale

Explicând necesitatea modificării Legii rezerviștilor, ministrul Nicolae Ciucă preciza că MApN nu cere bani în plus, peste cei 2 la sută din PIB, ci își va redirija banii disponibili.

Modificările legislației erau necesare pentru că, deși Armata Română are de mulți ani locuri disponibile de militari rezerviști, ele nu au fost până acum prea solicitate.

O problemă care se încearcă a fi rezolvată este confllictul de interese dintre instituția MApN, care vrea să atragă rezerviști, și instituțiile sau firmele civile, care nu vor să-și piardă angajații. Este evident că, pe timpul în care este convocat efectiv la instruire militară sau la misiuni ale Armatei, rezervistul voluntar va fi plătit suplimentar de către Armată, dar nu se va mai putea prezenta la locul său de muncă din viața civilă. Pentru aceste situații, noua formă a Legii rezerviștilor voluntari precizează că angajatorii civili sunt obligați să mențină contractele de muncă ale rezerviștilor. Cu alte cuvinte, patronii sunt obligați să-și reprimească angajații la muncă, pe aceleași posturi, atunci când ei se întorc de la Armată.

Alte prevedere din noua lege este eliminarea obligativității restituirii cheltuielilor aferente pentru recrutarea şi selecţia rezerviştilor voluntari în cazul în care rezervistul nu semnează contractul sau nu îl finalizează.

De asemenea, se elimină obligația rezervistului voluntar de a înștiința unitatea militară cu care a încheiat contract cu privire la părăsirea localității pentru o perioadă mai mare de 48 ore. Această obligație era similară celei a militarilor de carieră și, în mod evident, obligațiile specifice acestora nu se modifică.

De-a lungul unui an, MApN are disponibile de obicei circa trei mii de posturi de rezerviști voluntari. Pentru timpul rămas din anul 2021, mai sunt disponibile 775 de locuri de rezervişti voluntari, cu grade de maiștri militari, subofițeri, gradați și soldați.

Categoria rezerviștilor voluntari a fost introdusă în România după ce, de la data de 1 ianuarie 2007, obligativitatea serviciului militar ca militar în termen, pe timp de pace, a fost suspendată.

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite

Mii de persoane cer demisia la Budapesta premierului Viktor Orban după un caz de corupție

Mii de persoane au manifestat marţi la Budapesta pentru a cere demisia premierului Viktor Orban, după difuzarea unei înregistrări audio care pretinde să dovedească...

Aproape 100 de persoane sunt încă date dispărute după atacul de la Moscova

În jur de 95 de persoane sunt încă dispărute după atacul de săptămâna trecută din apropierea Moscovei, când bărbați înarmați au deschis focul la...

SUA „vor continua” să parașuteze ajutor umanitar în Gaza

Statele Unite(SUA) "vor continua" să paraşuteze ajutor umanitar în Fâşia Gaza, a afirmat marţi un purtător de cuvânt al Consiliului de Securitate Naţională al...
Ultima oră
Pe aceeași temă