14.3 C
București
vineri, 29 martie 2024
AcasăSocialAPADOR-CH: Declaraţiile oficiale în cazul poliţistului care a împuşcat un tânăr sunt...

APADOR-CH: Declaraţiile oficiale în cazul poliţistului care a împuşcat un tânăr sunt premature

“APADOR-CH consideră ca premature şi de natură să influenţeze ancheta penală declaraţiile publice ale purtătorului de cuvânt al Inspectoratului de Poliţie al Judeţului Vaslui cu privire la incidentul produs la data de 15 martie 2018, în urma căruia o persoană a fost împuşcată mortal în cap de către un poliţist. Deşi ancheta penală privind cauzele şi circumstanţele uciderii victimei de către poliţist abia a fost iniţiată, în spaţiul public a fost diseminată de către poliţie, cu mare promptitudine, informaţia potrivit căreia fi fost vorba despre o “declanşare accidentală” a armei poliţistului. APADOR-CH precizează că numai după finalizarea anchetei penale se va putea afirma, în mod temeinic, dacă a fost vorba sau nu despre o declanşare accidentală a armei sau despre folosirea intenţionată/neglijentă a armei de foc”, informează APADOR-CH, într-un comunicat de presă remis de Mediafax.

În ceea ce priveşte posibilitatea declanşării accidentale a pistolului, lucru încă neconfirmat de ancheta procurorilor, “APADOR-CH atrage atenţia că un astfel de incident nu este deloc unul izolat, existând şi alte situaţii de persoane ucise în urma declanşării “accidentale” a pistolului unui poliţist. Spre exemplu, cazul lui Sorin Pârvu împuşcat tot în cap, din spate, într-un autoturism staţionat, tot în urma unei pretinse declanşări accidentale a pistolului unui poliţist”.

APADOR-CH solicită Ministerului Afacerilor Interne (MAI) să organizeze, în mod serios, instruirea corespunzătoare a poliţiştilor privind folosirea armelor de foc şi să pună accent pe măsurile de prevenire a declanşării accidentale a pistoalelor, întrucât astfel de “accidente” au urmări foarte grave pentru viaţa cetăţenilor.

“Asociaţia solicită Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie să acorde atenţia cuvenită acestui caz care a dus la decesul unui cetăţean având în vedere “Strategia pentru creşterea eficienţei investigaţiilor efectuate în cazurile de rele tratamente aplicate de agenţii de stat în timpul exercitării atribuţiilor lor profesionale”. Numai în urma unei anchete imparţiale şi efective se va putea stabili dacă decesul acestei persoane a fost un “accident”, se arată în documentul de presă al APADOR-CH.

Poliţistul vasluian care l-a împuşcat pe nepotul fostului şef al Biroului Rutier Vaslui, după ce i s-ar fi descărcat arma în timp ce-l imobiliza, este cercetat penal pentru omor şi a fost pus la dispoziţie.

Agentul Mihai Vizitiu din cadrul Biroului Rutier a fost pus la dispoziţie vineri.

“Astăzi (vineri – n.r.) am primit înştiinţare că agentul implicat în incidentul de joi a fost pus la dispoziţie şi că este cercetat penal sub acuzaţia de omor. Când un poliţist este pus la dispoziţie, acestuia i se iau din sporuri, dar îşi continuă activitatea poliţienească, în funcţie de ceea ce va dispune şeful Inspectoratului. Aşadar, pe toată perioada anchetei, care se află în desfăşurare, agentul vizat va presta activităţile dispuse de şeful IPJ Vaslui”, a declarat, vineri, pentru Mediafax, purtătorul de cuvânt al Inspectoratului de Poliţie Judeţean Vaslui, Silvia Manta.

Agentul Mihai Vizitiu este cercetat acum de procurori pentru omor, după ce l-a împuşcat, joi, pe nepotul fostului şef al Biroului Rutier Vaslui.

Tânărul de 27 de ani era urmărit de poliţiştii de la Rutieră, care aveau informaţiii că acesta conduce un autoturism, deşi avea permisul suspendat, fiind cercetat în mai multe dosare pentru încălcarea legislaţiei rutiere. Arma poliţistului s-ar fi descărcat în timp ce îl imobiliza pe Adrian Munteanu, iar victima a murit la scurt timp.

Cele mai citite

Explozie la Rafinăria Petromidia! Autoritățile au activat Planul Roșu de Intervenție

O explozie s-a produs, vineri, la Rafinăria Petromidia, iar autorităţile au activat Planul Roşu de Intervenţie. Potrivit Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) „Dobrogea”, explozia...

Captive ideologiei, euroelitele nu sesizează declinul capitalismului

Revoluţia franceză a desfiinţat latifundiile feudale, în folosul unităților de producție burgheze. Comuniștii au distrus proprietatea privată pentru a crea omul nou, eliberat de...

Deca recunoaște că supune elevii la șocuri?

Reziliență -capacitatea cuiva de a reveni la normalitate după suferirea unui șoc (economic, emoțional etc.) Folosit in discipline precum psihologie, ecologie, inginerie, înseamnă capacitatea de...
Ultima oră
Pe aceeași temă