15.3 C
București
joi, 28 martie 2024
AcasăSocialARACIS, ochii închiși la “Maiorescu”

ARACIS, ochii închiși la “Maiorescu”

Agenția Română de Asigurare a Calității în Învățământul Superior (ARACIS) a efectuat o evaluare instituțională (care presupune verificarea atât a programelor de studii, cât și a bazei materiael, inclusiv a capacității de cazare) la Universitatea “Titu Maiorescu” din București, în anul 2017, când căminul despre care organele de anchetă spun că a fost transformat într-un bloc de locuințe vândut pe bucăți era deja construit de 7 ani.

În urma evaluării conduse din postura de director de misiune chiar de actualul președinte al ARACIS, Iordan Petrescu, Agenția a acordat instituției de învățământ superior private “grad de încredere ridicat”.

“Universitatea Titu Maiorescu din București dispune de o bază materială corespunzătoare standardelor, resurse financiare care asigură o bună funcționalitate pe termen mediu și lung, resurse umane pentru a-și realiza misiunea și obiectivele asumate”, se precizează în concluziile raportului ARACIS din 15.03.2017.

Perioada în care a fost realizată vizita ARACIS la universitatea privată a fost 14 – 16.12.2016.

În acel moment, conform datelor anchetatorilor, apartamentele din presupusul cămin studențesc ce ar fi trebuit dotat și cu cabinet medical, ar fi fost deja înstrăinate, iar ARACIS ar fi trebuit să constate neregulile.

 

24 mil. euro prejudiciu

Potrivit anchetatorilor, pe un teren închiriat de la Primăria Capitalei, Universitatea “Titu Maiorescu” a construit, în 2010, un bloc cu destinația de cămin studențesc, apoi a vândut apartamentele unor apropiați ai conducerii instituției de învățământ superior, la un preț subevaluat față de cel al pieței.

Așa s-a ajuns la prejudiciul de 24 milioane de euro.

Polițiștii au ridicat, miercuri, documente atât de la universitatea privată, cât și de la Primăria Capitalei, de la Primăria Sectorului 4 și de la Oficiul de Cadastru.

Au fost percheziții la locuinețele unor persoane bănuite de delapidare, fals intelectual și abuz în serviciu.

Conducerea instituției de învățământ particular își susține nevinovăția.

“Universitatea este proprietara terenurilor şi construcţiilor care fac obiectul direct sau indirect al cercetărilor. Toate actele şi contractele desfăşurate în cadrul Universităţii – inclusiv cele aflate în atenţia organelor de cercetare, datând din anii 2005-2011 – au fost şi sunt realizate în condiţii de deplină legalitate, cu respectarea legilor în vigoare şi a normelor interne, cu avizul juriştilor şi aprobarea Consiliului de Administraţie şi al Senatului Universităţii. În aceste condiţii, nu se poate vorbi de “ilegalităţi”, “delapidări”, “trafic”, “fals intelectual” etc., aşa cum se afirmă în unele medii”, se arată într-un comunicat de presă transmis de reprezentanţii universităţii.

Laurențiu Mușoiu
Laurențiu Mușoiu
Laurențiu Mihail Mușoiu lucrează în presa centrală din anul 2008. Din anul 2018 lucrează la “România liberă”. A absolvit Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității din București. Deține un master în Cercetare în Științele Comunicării. Este, de asemenea, profesor pentru învățământul primar și preșcolar.
Cele mai citite

România deschide dosare penale pentru spectacolele pirotehnice de pe stadioane; Ungaria se mândrește cu ele. FOTO

În țara noastră, introducerea de articole pirotehnice pe arenele sportive este interzisă, iar președintele FC Rapid București, Daniel Nicolae, și un lider galeriei giuleștene...

Luis Rubiales, fostul președinte al Federaţiei Spaniole de Fotbal, ar putea ajunge la închisoare

Luis Rubiales, fostul preşedinte al Federaţiei Spaniole de Fotbal, riscă să ajungă la închisoare din cauza problemelor ce continuă după finala Cupei Mondiale de...

Un bărbat din Harghita a găsit un proiectil și două cartușe în curtea casei

Un bărbat dintr-un sat din Harghita a sunat miercuri seara la 112 și a anunțat că a găsit în curte în urma unor săpături,...
Ultima oră
Pe aceeași temă