Foto: Inquam

Foto: Inquam

ARACIS, ochii închiși la “Maiorescu”

Procurorii acuză conducerea Universității “Titu Maiorescu” că a prejudiciat statul cu 24 milioane de euro, dar ARACIS a acordat “grad de încredere ridicat” instituției de învățământ superior, la ultima verificare.

Laurențiu Mușoiu 0 comentarii

Agenția Română de Asigurare a Calității în Învățământul Superior (ARACIS) a efectuat o evaluare instituțională (care presupune verificarea atât a programelor de studii, cât și a bazei materiael, inclusiv a capacității de cazare) la Universitatea “Titu Maiorescu” din București, în anul 2017, când căminul despre care organele de anchetă spun că a fost transformat într-un bloc de locuințe vândut pe bucăți era deja construit de 7 ani.

În urma evaluării conduse din postura de director de misiune chiar de actualul președinte al ARACIS, Iordan Petrescu, Agenția a acordat instituției de învățământ superior private “grad de încredere ridicat”.

“Universitatea Titu Maiorescu din București dispune de o bază materială corespunzătoare standardelor, resurse financiare care asigură o bună funcționalitate pe termen mediu și lung, resurse umane pentru a-și realiza misiunea și obiectivele asumate”, se precizează în concluziile raportului ARACIS din 15.03.2017.

Perioada în care a fost realizată vizita ARACIS la universitatea privată a fost 14 – 16.12.2016.

În acel moment, conform datelor anchetatorilor, apartamentele din presupusul cămin studențesc ce ar fi trebuit dotat și cu cabinet medical, ar fi fost deja înstrăinate, iar ARACIS ar fi trebuit să constate neregulile.

 

24 mil. euro prejudiciu

Potrivit anchetatorilor, pe un teren închiriat de la Primăria Capitalei, Universitatea “Titu Maiorescu” a construit, în 2010, un bloc cu destinația de cămin studențesc, apoi a vândut apartamentele unor apropiați ai conducerii instituției de învățământ superior, la un preț subevaluat față de cel al pieței.

Așa s-a ajuns la prejudiciul de 24 milioane de euro.

Polițiștii au ridicat, miercuri, documente atât de la universitatea privată, cât și de la Primăria Capitalei, de la Primăria Sectorului 4 și de la Oficiul de Cadastru.

Au fost percheziții la locuinețele unor persoane bănuite de delapidare, fals intelectual și abuz în serviciu.

Conducerea instituției de învățământ particular își susține nevinovăția.

"Universitatea este proprietara terenurilor şi construcţiilor care fac obiectul direct sau indirect al cercetărilor. Toate actele şi contractele desfăşurate în cadrul Universităţii - inclusiv cele aflate în atenţia organelor de cercetare, datând din anii 2005-2011 - au fost şi sunt realizate în condiţii de deplină legalitate, cu respectarea legilor în vigoare şi a normelor interne, cu avizul juriştilor şi aprobarea Consiliului de Administraţie şi al Senatului Universităţii. În aceste condiţii, nu se poate vorbi de "ilegalităţi", "delapidări", "trafic", "fals intelectual" etc., aşa cum se afirmă în unele medii", se arată într-un comunicat de presă transmis de reprezentanţii universităţii.

Comentarii

loading...