18.1 C
București
luni, 27 septembrie 2021

Primul exercițiu româno-american de apărare CBRN. România se pregătește să fie atacată nuclear

Ambasada Statelor Unite la București a organizat primul exercițiu comun, româno – american, de apărare chimică, biologică, radiologică și nucleară (CBRN). Antrenamentul s-a desfășurat la data de 15 noiembrie 2018, în colaborare cu forțele de securitate și intervenție din România.

“Conceput pentru a testa capacitatea de intervenție și de coordonare după un atac simulat, exercițiul a implicat echipele specializate din cadrul Inspectoratului General al Poliției Române, Inspectoratului General pentru Situații de Urgență și Brigăzii Antiteroriste a Serviciului Român de Informații. Scenariul a evidențiat rolul agențiilor partenere din România în planificarea, răspunsul și limitarea consecințelor unui incident de natură CBRN”, precizează un comunicat transmis de Ambasada SUA.

Exercițiul din data de 15 noiembrie 2018 este o continuare a parteneriatului din ultimii ani dintre autoritățile române și cele ale SUA, menit să îmbunătățească abilitățile României de a reduce amenințările reprezentate de armele de distrugere în masă.

De peste 15 ani, Agenția de Reducere a Amenințărilor în Domeniul Apărării (DTRA) din cadrul Departamentului american al Apărarii sprijină România prin intermediul unor programe de pregătire și asistență, pentru a perfecționa specialiștii români în domeniul prevenirii, detecției, interdicției și investigării incidentelor cu arme nucleare, biologice și chimice sau cu alte materiale.

DTRA a oferit recent sprijin financiar, printr-o donație semnificativă de echipamente specializate de protecție, detecție, monitorizare și decontaminare, către Inspectoratul General pentru Situații de Urgență și Inspectoratul General al Poliției Române.  În valoare de peste 380.000 de dolari, echipamentele vor contribui la buna desfășurare în România a misiunilor de primă intervenție și a celor investigative.

 

Americanii modernizează bazele militare din România

Exercițiul CBRN organizat, în premieră, de SUA pe teritoriul României intervine după ce Forțele Aeriene ale Statelor Unite (US Air Force) au alocat 950 milioane de dolari pestru construirea unui nou hangar la aerodromul militar românesc de la Câmpia Turzii. Astfel, potrivit unui comunicat transmis, în luna august 2018, de site-ul www.defensenews.com, noul hangar construit cu fonduri americane la Baza Aeriană 71 este special destinat pentru a găzdui aparate de zbor fără pilot (Unmanned Aerial Vehicle ‒ UAV), cunoscute de obicei sub numele de drone.

Hangarul care s-a construit la Câmpia Turzii în perioada octombrie 2017 – mai 2018 poate adăposti drone cu rază lungă de acţiune, probabil de tipul MQ-9 Reaper.

Pentru a îndeplini asemenea misiuni, hangarul respectă toate cerinţele de securitate impuse de SUA pentru operaţiuni cu aeronave fără pilot.

Generalul Roy Agustin, directorul pentru logistică şi protecție al Forţelor Aeriene americane din Europa, a confirmat, pe data de 31 iulie, că hangarul „poate cu siguranţă să servească pentru un MQ-9“, însă poate fi folosit şi pentru avioane cu pilot, cum ar fi, de exemplu, F-15 şi A-10, similare celor care au fost dislocate, prin rotație, în România în ultimii ani.

Site-ul american care a difuzat informația susține că „pare probabil doar o chestiune de timp până când dronele Reaper vor zbura de la Câmpia Turzii, acum că a fost construită infrastructura de sprijin“.

 

Dronele lansate din România ar ajunge până în Crimeea

Conform datelor disponibile pe internet, aeronavele MQ-9 Reaper, construite de firma General Atomics, au o rază de acțiune între 1.800 și 2.000 de kilometri, ceea ce le-ar permite, de exemplu, să parcurgă, dus-întors, distanța dintre Câmpia Turzii și Sevastopol (Crimeea), unde se află principalele forțe militare ale Rusiei din Marea Neagră.

Aeronavele MQ-9 sunt apte să facă supraveghere aeriană cu o cameră video în infraroșu, dar pot fi și înarmate – de exemplu, cu rachete antitanc.

Statele Unite au indicat în mod explicit că sunt interesate să-şi sporească operaţiunile de colectare de informaţii, supraveghere şi recunoaştere în estul Europei și în zona Mării Negre.

De altfel, în luna mai 2018, Forţele Aeriene ale SUA au început să opereze drone MQ-9 de la baza Miroslawiec din Polonia. Despre dronele din Polonia, partea americană a precizat că nu au armament la bord şi că desfăşoară doar operaţiuni de colectare de informaţii, supraveghere şi recunoaştere (ISR).

Pe de altă parte, un operator de dronă MQ-9 Reaper a declarat pentru publicaţia „Air Force Times“ că asemenea aeronave sunt în prezent folosite în zonele unde „avem supremație aeriană totală“ și că este puţin probabil ca aceste aparate să execute zboruri deasupra unor zone de război, precum estul Ucrainei, din cauza riscului de a fi doborâte de grupările susținute de Rusia, ceea ce ar duce la agravarea conflictului.

Jim Townsend, fost asistent adjunct al secretarului Apărării pentru Europa şi NATO, a declarat că SUA ar putea folosi, cel mai probabil, drone MQ-9 dislocate în România pentru a monitoriza situaţia în zona Mării Neagre, cu scopul obţinerii unor date mai exacte despre activităţile rusești în această regiune.

În Statele Unite, aeronavele MQ-9 sunt în dotarea Forțelor Aeriene, a serviciilor de pază a frontierei și a CIA.

În beneficiul României, dronele americane lansate de la Câmpia Turzii ar putea oferi informații despre inițierea unor „posibile acțiuni ostile“.
„Cred că semnalul destinat rușilor este că NATO și Statele Unite consideră Marea Neagră la fel de importantă precum Marea Baltică din punct de vedere al stabilității și ca spațiu de descurajare a unei agresiuni“, a precizat Jim Townsend.

Mihai Diac
Experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online, dintre care, din anul 2015, la ziarul "România liberă".
Ultima oră
Pe aceeași temă