Folosim cookie-uri pentru a personaliza conținutul și anunțurile, pentru a oferi funcții de rețele sociale și pentru a analiza traficul. De asemenea, le oferim partenerilor de rețele sociale, de publicitate și de analize informații cu privire la modul în care folosiți site-ul nostru. Aceștia le pot combina cu alte informații oferite de dvs. sau culese în urma folosirii serviciilor lor. În cazul în care alegeți să continuați să utilizați website-ul nostru, sunteți de acord cu utilizarea modulelor noastre cookie.

Au început lucrările de restaurare ale Muzeului Vasile Pogor

Au început lucrările de restaurare ale Muzeului Vasile Pogor

Vicepreşedintele Consiliului Judeţean Iaşi, Romeo Olteanu, a anunţat, joi, în cadrul unei conferinţe de presă, că au demarat lucrările în cadrul unui proiect ce vizează restaurarea Muzeului "Vasile Pogor" Iaşi.

Rl online 0 comentarii

Potrivit sursei citate, lucrările urmează a fi terminate în termen de 24 de luni, valoarea acestora fiind de 6,5 milioane de lei.

"Ne implicăm în acest proiect de renovare şi restaurare a Casei Vasile Pogor fiindcă este unul dintre simbolurile Iaşiului. Ştim foarte bine că la "Casa cu ferestre luminate", aşa cum era cunoscută, se întâlneau personalităţile vremii care au participat la crearea României moderne. Eu sper ca, în urma lucrărilor, această clădire să îşi recapete strălucirea de altă dată. Eu cred că factorii implicaţi şi cei decizionali vor colabora pentru ca proiectul să fie finalizat la termen", a declarat Romeo Olteanu.

Lucrările de reparaţii la Muzeul Vasile Pogor sunt necesare întrucât monumentul istoric prezintă zone afectate de infiltraţiile de apă, motiv pentru care se va interveni atât la fundaţia clădirii, cât şi la pereţi, acoperiş şi jgheaburi. Uşile vor fi restaurate, tâmplăria ferestrelor şi elementele din lemn degradate vor fi înlocuite. Totodată, instalaţiile sanitare, termice şi electrice vor fi înlocuite. Spaţiile din podul clădirii vor fi recompartimentate, urmând ca, ulterior, aici să fie organizate evenimente culturale. Proiectul prevede şi amplasarea unui lift pentru a facilita accesul persoanelor cu dizabilităţi la etaj şi la mansardă.

Potrivit proiectului, trotuarele vor fi refăcute şi vor fi realizate rampe de acces pentru persoanele cu dizabilităţi. Parcul va fi reamenajat şi va fi creată o zonă destinată spectacolelor în aer liber. În curte, va fi montat un panou informativ pe care va fi prezentat istoricul clădirii, scris inclusiv în limbajul Braille.

"Proiectul înseamnă foarte mult dat fiind că este cel mai cunoscut obiectiv. Lumea, în general, asociază Muzeul Naţional al Literaturii Române cu Casa Pogor, deşi noi avem mult mai multe obiective muzeale. Este obiectivul care este asociat cu întreaga instituţie. Mult mai importantă este pentru Iaşi, pentru cultura ieşeană şi pentru istoria ieşeană. Şi nu doar atât. Societatea Junimea s-a înfiinţat şi a funcţionat în această clădire. De aceea suntem extrem de bucuroşi că se face această investiţie şi că la CJ Iaşi am găsit sprijinul şi chiar entuziasm în susţinerea proiectelor", a declarat Lucian Dan Teodorovici, directorul MNLR Iaşi.

Comentarii

loading...