13.1 C
București
sâmbătă, 16 martie 2024
AcasăSocial„Avortul e crimă“, afirmație interzisă în Uniunea Europeană

„Avortul e crimă“, afirmație interzisă în Uniunea Europeană

Curtea Europeană a Drepturilor Omului a recunoscut oficial că poziția sa de cenzurare a acestei afirmații încalcă libertatea de exprimare. Curtea de la Strasbourg a respins, săptămâna aceasta, apelul depus de un activist german anti-avort, nemulțumit că judecătorii germani i-au cerut să nu mai afirme că avortul e o crimă.

Klaus Günter Annen a fost dat în judecată de patru medici germani, după ce activistul pro-viață a declarat, în repetate rânduri, că avorturile comise de medici reprezintă „crime cu circumstanțe agravante“. De asemenea, acesta a afirmat și că avorturile sunt comparabile cu Holocaustul. În cele patru procese din Germania intentate de medicii care s-au simțit ofensați de aceste afirmații, judecătorii i-au cerut lui Klaus Günter Annen să înceteze să definească avortul ca fiind o crimă.

CEDO a confirmat poziția judecătorilor germani, respingând apelul reclamantului. Judecătorii de la Strasbourg au confirmat că cenzurarea opiniilor activistului pro-viață îi încalcă acestuia libertatea de exprimare. Totuși, cenzurarea unor astfel de afirmații „este necesară într-o societate democratică“, pretind judecătorii de la Strasbourg. Decizia CEDO critică în special comparația pe care Klaus Günter Annen a făcut-o între avort și Holocaustul comis de Germania nazistă.

Curtea de la Strasbourg consideră că compararea respectivilor medici germani care practică avorturi cu naziștii responsabili pentru Holocaust „a fost nu numai foarte gravă, dar e posibil să fi incitat la manifestări de ură și de agresiune“ față de aceștia.

 

Libertatea de conștiință n-are valoare la CEDO

 În explicarea acestei decizii, Curtea Europeană a Drepturilor Omului argumentează, pe site-ul propriu, că „libertatea de expresie nu conferă dreptul de a eticheta avorturile realizate de anumiți doctori nominalizați drept «crimă deosebit de grav㻓.

„Curtea confirmă în mod special că deciziile (date anterior de judecătorii germani împotriva activistului anti-avort – n.red.) încalcă libertatea de exprimare a domnului Annen, dar aceste interdicții sunt necesare într-o societate democratică“, susțin judecătorii de la Strasbourg în hotărârea publicată pe site-ul organizației. „În concluzie, Curtea consideră că interdicțiile nu au fost disproporționate față de scopul urmărit și că argumentele oferite de judecătorii locali au fost relevante și suficiente. Acestea au demonstrat că autoritățile interne (germane – n.red.) au analizat în detaliu pliantele și website-ul realizate de domnul Annen, și că acuzațiile aduse de acesta unor doctori care realizează avorturi au fost nu doar foarte serioase, dar e și posibil să fi incitat la ură și agresiune. În acest context, Curtea consideră acceptabilă concluzia Curților interne (germane – n.red.), potrivit căreia declarațiile domnului Annen, în special prin utilizarea expresiei «crimă deosebit de gravă», pot fi înțelese drept acuzații personale față de acei doctori, privind comiterea infracțiunii de «crimă deosebit de grav㻓, consideră CEDO.

Curtea Europeană a Drepturilor Omului este un organism aflat sub jurisdicția Consiliului Europei. Toate țările care au aderat la Uniunea Europeană au fost întâi membre ale Consiliului Europei. Misiunea CEDO este verificarea modului în care statele membre ale Consiliului Europei respectă drepturile și garanțiile prevăzute de Convenția Europeană a Drepturilor Omului. România fiind semnatară a Convenției, deciziile CEDO devin automat obligatorii pentru statul român.

 

Pasul următor: Obligativitatea firmelor de a promova avortul

 Istoria recentă demonstrează că interzicerea de către justiție a libertății oamenilor de a se exprima conform cu propria conștiință este o etapă care precede promovarea agresivă a avortului de către autorități. Canada este lider în acest grup: la începutul acestui an, Guvernul de la Ottawa a interzis accesul la programe de subvenții pentru organizațiile și societățile comerciale care nu sprijină explicit avortul.

Este vorba de programul guvernamental „Joburi Canadiene de Vară“, prin care firmele canadiene primesc fonduri federale pentru angajarea tinerilor canadieni în joburi pe perioada vacanței de vară. Guvernul condus de prim-ministrul socialist Justin Trudeau a decis să respingă finanțarea bugetară a acelor firme sau organizații care nu încurajează explicit avorturile, denumite „drepturi reproductive“.

Numeroase organizații și firme canadiene care valorizează libertatea de conștiință au protestat față de această măsură, însă Guvernul Trudeau a anunțat că nu va renunța la poziția pro-avort.   

Cele mai citite

Rezultatele de la simularea Bacalaureatului

Ministerul Educației (ME) a centralizat rezultatele înregistrate la simularea probelor scrise din cadrul examenului național de bacalaureat, susținută în perioada 4 - 7 martie...

Dan Ștefănescu, afacerist, reținut pentru înșelăciune în cazul “White Tower Ploiești”

Patru persoane, inclusiv omul de afaceri Daniel Ștefănescu și o avocată, au fost reținute de către procurorii Parchetului de pe lângă Curtea de Apel...

Alexia Eram, secrete din relația cu Mario Fresh. Cine a spus primul “te iubesc”

În cadrul unei festivități fastuoase, revista condusă de Andreea Esca și în care activează și Alexia Eram, fata prezentatoarei TV, a sărbătorit recent lansarea...
Ultima oră
Pe aceeași temă