17 C
București
vineri, 26 aprilie 2024
AcasăSocialBani pentru sinagogă

Bani pentru sinagogă

Altădată numeroasă, comunitatea evreiască din Constanța mai numără acum circa 50 de membri care își achită anual cotizația și circa 200 de evrei, în total. Singura lor sinagogă este distrusă. Fără acoperiș, pereții riscă să se prăbușească și clădirea poate dispărea, astfel, cu totul. Au primit însă, recent, vești bune: statul român, prin Compania Națională de Investiții, a alocat 4,5 milioane de lei pentru executarea lucrărilor de primă urgență, un prim-pas pentru reabilitarea generală. Demersurile pentru reabilitare au fost începute, cu adevărat, în toamna anului 2014, de către cel care era, atunci, recent ales în funcția de președinte al comunității, Sorin Lucian Ionescu. Este unul dintre cei care a participat la ultima slujbă în această sinagogă. Și-a îndreptat atunci atenția atât spre autoritățile locale, cât și spre cele centrale, mai ales că statul român reabilitase sinagoga din Tulcea, o clădire nu atât de frumoasă precum cea din Constanța.

A discutat cu Joint Distribution Committee, un organism internațional care acordă finanțări pentru diverse proiecte sociale sau umanitare, dar a vorbit chiar și cu arhiepiscopul Tomisului, IPS Teodosie. Cu ajutorul deputatului Federației Comunităților Evreiești din România, Silviu Vexler, proiectul a primit finanțare de la CNI. Au ajutat și toți miniștrii Dezvoltării, de la Liviu Dragnea la Sevil Shhaideh, spune Sorin Lucian Ionescu.

 Proceduri greoaie

Lucrările de salvare a clădirii sunt ample și scumpe. Pasul pe care îl face CNI este numai primul dintr-un proces de durată. Cei care vor să se înscrie la licitație o pot face până pe 6 martie 2018, iar data de evaluare a ofertelor este 4 iulie. Nu este deloc sigur că la acea dată vom ști exact numele câștigătorului, pentru că CNI are deja experiențe de coșmar în Constanța. De câțiva ani, procedurile de reabilitare a Cazinoului bat pasul pe loc, din cauza nenumăratelor contestații depuse de către firmele care vor să câștige contractul. „Sper să se modifice legea achizițiilor publice, să nu se mai poată contesta la nesfârșit. Acum se lucrează la acest lucru“, spune Sorin Lucian Ionescu. Acesta a afirmat că pro­iectul nu are prevăzut nimic în ceea ce privește lucrările interioare. Cel mai important lucru este construirea acoperișului.

Sinagoga s-a degradat, spun membrii comunității, din cauza nepăsării fostei conduceri a comunității. A început cu o gaură în acoperiș, care nu a fost reparată. Când gaura s-a mărit și a început să plouă înăuntru, era prea târziu. Nu s-au găsit fondurile necesare pentru reparații. La distrugere au pus umărul și o serie de localnici, care au furat tot ce se putea din interior. O sobă de teracotă de șase metri înălțime, de exemplu, obiect de artă, a dispărut cu totul.

Peninsula toleranței religioase

Sinagoga reabilitată nu va fi numai locul unde evreii din Constanța se vor putea ruga, ci și o atracție turistică. Situată în zona peninsulară a orașului, aceasta se află foarte aproape de catedrala ortodoxă, de biserica catolică, de geamie și de biserica greacă (singura biserică creștină fără turle din Dobrogea). Nicăieri în România nu poți găsi o atât de mare diversitate religioasă pe o suprafață atât de mică. Întrebați dacă merită efortul financiar pentru reabilitarea sinagogii, evreii dau un exemplu: în Milano sunt 18 sinagogi și 2.000 de evrei. Este sigur că va fi o atracție turistică. „Toți cei care vin aici cu nave de croazieră, fie că sunt evrei, fie că nu, întreabă unde este sinagoga“, spune Sorin Lucian Ionescu. 

Cele mai citite

Cum iluminezi camera în care se află biroul, pentru a fi mai productiv?

Nu ți s-a întâmplat ca atunci când lucrezi la birou să te doară ochii din cauza luminii insuficiente? Dacă lucrezi de acasă, amenajarea spațiului în...

Scandalul Sanimed/Hideg: Dezvăluiri, Denunțuri și Dinamica Justiției în România

Recentele dezvăluiri din presă, generate de denunțul spontan al omului de afaceri Cătălin Hideg împotriva unei prestigioase case de avocatură din România, precum și...

Conducerile școlilor, umplute de activiști de partid, din timp pentru alegeri

Cred că în acest moment a devenit clar pentru toată lumea că Ligia Deca nu este un ministru al Educației, deși ocupă această funcție,...
Ultima oră
Pe aceeași temă