13.9 C
București
sâmbătă, 20 aprilie 2024
AcasăSocialBistriţa: Biserica Evanghelică nu va putea fi vizitată timp de trei ani

Bistriţa: Biserica Evanghelică nu va putea fi vizitată timp de trei ani

Aceste lucrări fac parte din proiectul de restaurare a Bisericii Evanghelice finanţat cu aproximativ 13 milioane de lei din fonduri europene, prin Programul Operaţional Regional 2014-2020, Axa prioritara 5 – Îmbunătăţirea mediului urban şi conservarea, protecţia şi valorificarea durabilă a patrimoniului cultural, Prioritatea de investiţii 5.1 – Conservarea, protejarea, promovarea şi dezvoltarea patrimoniului natural şi cultural.

“Municipalitatea a făcut demersurile necesare pentru reabilitarea Bisericii Evanghelice – simbolul de necontestat al Bistriţei. Proiectul de restaurare a Bisericii Evanghelice C.A. Bistriţa în vederea introducerii sale în circuitul turistic internaţional, în valoare de 12.952.030 lei, este finanţat din fonduri atrase de la Uniunea Europeană, iar pe perioada celor 3 ani de execuţie biserica nu va fi deschisă accesului publicului. Obiectivul a fost predat executantului, care în perioada următoare va începe organizarea de şantier, ceea ce va produce un disconfort celor care tranzitează Piaţa Centrală, fapt pentru care ne cerem scuze”, se arată într-o informare remisă de municipalitate.

Purtătorul de cuvânt al Primăriei Bistriţa, Mihai Ruşti, a precizat vineri, pentru AGERPRES, că nu se cunoaşte exact data de la care biserica nu va mai putea primi turişti, acest lucru depinzând de organizarea de şantier, care va începe cel mai probabil săptămâna viitoare.

În ceea ce priveşte turnul Bisericii Evanghelice, care poate fi vizitat cu ajutorul unui lift montat în interior şi contra unei taxe de 10 lei de persoană, primăria a decis ca acesta să rămână deschis în cea mai mare parte a intervalului de trei ani, având în vedere că lucrările în această parte a bisericii sunt estimate să dureze trei luni.

Proiectul de restaurare a Bisericii Evanghelice din Bistriţa a fost câştigat de primărie în luna iulie a anului trecut, fiind depus spre finanţare la ADR Nord-Vest încă din 2016.

Prin acest proiect se doreşte restaurarea Bisericii Evanghelice, inclusiv a patrimoniului mobil pe care îl deţine (mobilier bisericesc, orgă), dar şi digitalizarea acestuia, astfel încât să poată fi făcute tururi virtuale ale lăcaşului de cult.

Primăria Bistriţa estimează că, în acest mod, numărul vizitatorilor Bisericii Evanghelice s-ar putea apropia, în 11 ani de la finalizarea lucrărilor, la circa o jumătate de milion de oameni.

Cele mai citite

Marcel Ciolacu îi ia apărarea Gabrielei Firea: “N-a avut nicio treabă cu azilele groazei”

Premierul Marcel Ciolacu a afirmat sâmbătă că Gabriela Firea nu a avut nicio implicare în gestionarea azilelor groazei, iar problemele existente erau deja cunoscute,...

Lamborghini va construi o ediție limitată a variantei Huracan

Lamborghini a prezentat o ediție specială a modelului italian, cu patru vopsele deosebite, stil camuflaj. Au fost produse doar 12 exemplare, toate fiind deja...

Corespondentul rus de război Semion Eremin a fost ucis într-un atac cu drone

Corespondentul rus de război Semion Eremin, care lucra pentru cotidianul rusesc Izvestia, a fost ucis vineri într-un atac cu drone ucrainene în sud-estul Ucrainei,...
Ultima oră
Pe aceeași temă