Folosim cookie-uri pentru a personaliza conținutul și anunțurile, pentru a oferi funcții de rețele sociale și pentru a analiza traficul. De asemenea, le oferim partenerilor de rețele sociale, de publicitate și de analize informații cu privire la modul în care folosiți site-ul nostru. Aceștia le pot combina cu alte informații oferite de dvs. sau culese în urma folosirii serviciilor lor. În cazul în care alegeți să continuați să utilizați website-ul nostru, sunteți de acord cu utilizarea modulelor noastre cookie.

Bistriţa: Biserica Evanghelică nu va putea fi vizitată timp de trei ani

Bistriţa: Biserica Evanghelică nu va putea fi vizitată timp de trei ani

Biserica Evanghelică din centrul istoric al municipiului Bistriţa, principalul punct de atracţie turistică al acestei vechi cetăţi medievale, nu va putea fi vizitată în următorii trei ani ca urmare a începerii lucrărilor de reabilitare, a anunţat Primăria Bistrița.

Rl online 0 comentarii

Aceste lucrări fac parte din proiectul de restaurare a Bisericii Evanghelice finanţat cu aproximativ 13 milioane de lei din fonduri europene, prin Programul Operaţional Regional 2014-2020, Axa prioritara 5 - Îmbunătăţirea mediului urban şi conservarea, protecţia şi valorificarea durabilă a patrimoniului cultural, Prioritatea de investiţii 5.1 - Conservarea, protejarea, promovarea şi dezvoltarea patrimoniului natural şi cultural.

"Municipalitatea a făcut demersurile necesare pentru reabilitarea Bisericii Evanghelice - simbolul de necontestat al Bistriţei. Proiectul de restaurare a Bisericii Evanghelice C.A. Bistriţa în vederea introducerii sale în circuitul turistic internaţional, în valoare de 12.952.030 lei, este finanţat din fonduri atrase de la Uniunea Europeană, iar pe perioada celor 3 ani de execuţie biserica nu va fi deschisă accesului publicului. Obiectivul a fost predat executantului, care în perioada următoare va începe organizarea de şantier, ceea ce va produce un disconfort celor care tranzitează Piaţa Centrală, fapt pentru care ne cerem scuze", se arată într-o informare remisă de municipalitate.

Purtătorul de cuvânt al Primăriei Bistriţa, Mihai Ruşti, a precizat vineri, pentru AGERPRES, că nu se cunoaşte exact data de la care biserica nu va mai putea primi turişti, acest lucru depinzând de organizarea de şantier, care va începe cel mai probabil săptămâna viitoare.

În ceea ce priveşte turnul Bisericii Evanghelice, care poate fi vizitat cu ajutorul unui lift montat în interior şi contra unei taxe de 10 lei de persoană, primăria a decis ca acesta să rămână deschis în cea mai mare parte a intervalului de trei ani, având în vedere că lucrările în această parte a bisericii sunt estimate să dureze trei luni.

Proiectul de restaurare a Bisericii Evanghelice din Bistriţa a fost câştigat de primărie în luna iulie a anului trecut, fiind depus spre finanţare la ADR Nord-Vest încă din 2016.

Prin acest proiect se doreşte restaurarea Bisericii Evanghelice, inclusiv a patrimoniului mobil pe care îl deţine (mobilier bisericesc, orgă), dar şi digitalizarea acestuia, astfel încât să poată fi făcute tururi virtuale ale lăcaşului de cult.

Primăria Bistriţa estimează că, în acest mod, numărul vizitatorilor Bisericii Evanghelice s-ar putea apropia, în 11 ani de la finalizarea lucrărilor, la circa o jumătate de milion de oameni.

Comentarii

loading...