8.8 C
București
sâmbătă, 20 aprilie 2024
AcasăSocialBraşov: Consiliul Judeţean finanţează 17 proiecte culturale

Braşov: Consiliul Judeţean finanţează 17 proiecte culturale

”În acest moment avem lista clară a proiectelor declarate eligibile şi finanţabile în limita bugetului alocat în acest an. Este vorba despre un număr de patru proiecte a căror bugete totale depăşesc 200.000 de lei şi 13 proiecte ale căror bugete totale sunt mai mici de 200.000 de lei. În acest an, diferit de anii anteriori am avut două axe de finanţare, am punctat separat bugetele cu proiecte mari şi separat bugetele cu proiecte mici. În acest moment putem spune că, în limita sumei de un milion de lei alocată din bugetul judeţului, vom finanţa 17 culturale în judeţul Braşov”, a declarat marţi, într-o conferinţă de presă, vicepreşedintele Consiliului Judeţean (CJ) Braşov, Imelda Toaso.

Având în vedere că majoritatea proiectelor culturale au venit din municipiul Braşov, iar o parte dintre ele au primit finanţare şi din bugetul municipalităţii, reprezentanţii Consiliului Judeţean se gândesc ca în grila de evaluare a proiectelor culturale să fie prevăzut începând de anul viitor un punctaj suplimentar pentru localizarea în zonele rurale a proiectelor culturale.

”Dacă anii trecuţi au fost depuse mai multe proiecte de către primării şi de către ONG-uri din zona rurală, proiecte care se adresau comunităţilor rurale, în acest an s-a schimbat situaţia şi au fost mai multe proiecte din municipiul Braşov. Ne gândim ca, începând de anul viitor, în grila de evaluare a proiectelor culturale să fie prevăzut un punctaj suplimentar pentru localizarea acestora în zonele rurale”, a adăugat vicepreşedintele Consiliului Judeţean.

Cele patru proiecte mari care au bugete totale de peste 200.000 de lei sunt: ”Braşov Jazz & Blues Festival”, aflat la a VI-a ediţie, ”C’Art Fest-Festival Internaţional de Artă” aflat la a V-a ediţie care se desfăşoară în comuna Cristian, ”Amural Festival Vizual” care are loc în municipiul reşedinţă şi ”Festivalul de Film şi Istorii (FFI) Râşnov”, ajuns la ediţia a X-a.

Printre proiectele cu bugete totale mai mici de 200.000 de lei sunt ”Musica Barcensis”, ediţia a IX-a, festival desfăşurat în bisericile fortificate din Ţara Bârsei, ”Les Films de Cannes la Braşov”, ediţia a-II-a, ”Dracula Film Festival”, ediţia a VI-a,”Festivalul Internaţional de Teatru Maghiar la Braşov”, ediţia a II-a, ”Ziua Stejarului” organizat în localitatea Mercheaşa”, ”Cinematour Kids”, ediţia a IX-a, ”Celebrarea Centenarului Marii Uniri în comuna Măieruş”.

Cu toate că primăriile, cu o singură excepţie, nu se numără printre aplicanţii declaraţi eligibili şi finanţabili în limita bugetului alocat, comunele braşovene vor beneficia de şapte proiecte culturale care, ca arie de răspândire, vor cuprinde mare parte din judeţ. Astfel, ”Caravana Cinema Tour Kids” va proiecta filme pentru copii în peste 20 de comune, Festivalul ”Săptămâna Haferland” se va desfăşura în localităţile Rupea, Roadeş, Criţ, Buneşti, Meşendorf şi Viscri, iar concertele de muzică sacră din cadrul Festivalului ”Musica Barcensis” vor avea loc în bisericile fortificate din Râşnov, Ghimbav, Vulcan, Hărman, Prejmer, Cristian şi Braşov.

”Prin finanţările oferite pe baze competitive unor proiecte culturale, Consiliul Judeţean Braşov urmăreşte să dezvolte în judeţ o viaţă culturală diversificată, racordată la cultura europeană, care să schimbe mentalităţi şi să formeze noi consumatori culturali. Administraţia judeţeană dă asigurări că nu există o categorie privilegiată de beneficiari ai finanţărilor nerambursabile, ci doar criterii de selecţie exigente şi o competiţie tot mai strânsă”, a adăugat vicepreşedintele CJ.

Imelda Toaso a mai menţionat că, în ceea ce priveşte procedura de selecţie a proiectelor sportive privind sportul de performanţă, aceasta a fost anulată şi urmează să fie preluată în următoarea perioadă

Cele mai citite

Israelul, atac cu rachete asupra Iranului

Israelul a lansat un atac asupra Iranului ca răzbunare pentru atacurile iraniene asupra teritoriului său de la sfârşitul săptămânii trecute, a declarat ABC News...

De ce reconstrucția incluzivă a Romilor din Ucraina postbelică va fi o palmă pentru Putin

Acesta s-ar putea să nu pară momentul potrivit pentru a vorbi despre Romii din Ucraina. Conducerea țării se luptă să mențină sprijinul aliaților cheie....

Președintele COSR confirmă: „Șansele Simonei Halep de a primi un wild card la Jocurile Olimpice sunt importante”

Preşedintele Comitetului Olimpic şi Sportiv Român (COSR), Mihai Covaliu, a declarat că şansele Simonei Halep de a primi un wild card la Jocurile Olimpice...
Ultima oră
Pe aceeași temă