Folosim cookie-uri pentru a personaliza conținutul și anunțurile, pentru a oferi funcții de rețele sociale și pentru a analiza traficul. De asemenea, le oferim partenerilor de rețele sociale, de publicitate și de analize informații cu privire la modul în care folosiți site-ul nostru. Aceștia le pot combina cu alte informații oferite de dvs. sau culese în urma folosirii serviciilor lor. În cazul în care alegeți să continuați să utilizați website-ul nostru, sunteți de acord cu utilizarea modulelor noastre cookie.

Bursele elevilor, erodate de inflație

Bursele elevilor, erodate de inflație

Asociația Elevilor din Constanța (AEC) condamnă lipsa de interes din partea primarului municipiului Constanța față de elevii aflați în situații de risc și față de sprijinirea performanței.

Cristian Hagi 0 comentarii

Consilierii locali din municipiul Constanța au votat, recent, un proiect pentru aprobarea burselor aferente semestrului I. Cuantumurile aprobate pentru bursele școlare au rămas aceleași ca în urmă cu un an, și anume: 50 lei – bursa de merit, 200 lei – bursa de studiu, 200 lei – bursa de ajutor social, 300 lei – bursa de performanță. AEC atrage atenția asupra faptului că, deși bursele au rămas la aceleași cuantumuri din punct de vedere nominal, din cauza ratei inflației care, conform site-ului BNR, este de 5,03% față de luna septembrie a anului trecut, valoarea reală a burselor a scăzut, ele nemaifiind în concordanță cu nevoile reale ale elevilor. Astfel, valorile reale ale burselor scad la: 47,5 lei – bursa de merit, 190 lei – bursele de ajutor social și de studiu și 285 – bursa de performanță. Elevii consideră că pasivitatea sau reaua-voință a edilului Constanței produce pagube elevilor.

 

Promisiune încălcată

Mai mult decât atât, ei menționează promisiunea primarului cu privire la burse ce a fost făcută în dezbaterea publică a bugetului pe anul 2018, și anume că bursele școlare vor crește semestrial, lucru care, evident, nu s-a înfăptuit, ele rămânând la aceleași cuantumuri de un an întreg.

Astfel, AEC solicită creșterea cuantumurilor burselor școlare la următoarele valori, raportate la salariul minim pe economie: 95 lei – bursa de merit (5% din s.m.e. – salariul minim pe economie), 285 lei – bursa de studiu (15% din s.m.e.), 380 – bursele de performanță și de ajutor social (20% din s.m.e.). Conform unor estimări realizate de noi, raportat la numărul beneficiarilor și creșterea cuantumurilor, ar fi necesară creșterea bugetului pentru burse cu maximum 10 milioane de lei.

„Ne întrebăm, sincer, ce înseamnă 524.700 de lei din bugetul primăriei pentru a sprijini elevii care provin din familii unde venitul mediu pe cap de familie este sub salariul minim pe economie, dar care reușesc să obțină o medie generală peste nota 7? Ce înseamnă aprox. 3,8 mil. lei pentru a sprijini elevii care obțin, anual, medii peste 8.50? Ce înseamnă 92.160 lei pentru a susține elevii care obțin premii la olimpiadele naționale, elevi care fac cinste Constanței, așa cum afirmă mereu domnul primar? Dar, cel mai important, ce înseamnă 4,6 mil. lei pentru elevi care fie sunt orfani de unul sau ambii părinți, fie au venitul mediu lunar, pe cap de familie, sub 50% din salariul minim pe economie? Toate acestea ar reprezenta sumele pe care primăria ar trebui să le suplinească pentru a aduce bursele la cuantumurile menționate de noi, însumând aprox. 9 milioane de lei, iar, în contextul în care edilul se lăuda cu un excedent bugetar de 279 milioane de lei, considerăm că sunt sume infime pentru bugetul primăriei.”

Asociația Elevilor din Constanța (AEC) este singura organizație de reprezentare a elevilor din județul Constanța, fiind prima asociație reprezentativă independentă a elevilor, cu personalitate juridică, apărută în România, fiind înființată în anul 2013 din nevoia de a exista o organizație independentă, condusă de elevi, care să reprezinte drepturile și interesele elevilor.

Comentarii

loading...