Folosim cookie-uri pentru a personaliza conținutul și anunțurile, pentru a oferi funcții de rețele sociale și pentru a analiza traficul. De asemenea, le oferim partenerilor de rețele sociale, de publicitate și de analize informații cu privire la modul în care folosiți site-ul nostru. Aceștia le pot combina cu alte informații oferite de dvs. sau culese în urma folosirii serviciilor lor. În cazul în care alegeți să continuați să utilizați website-ul nostru, sunteți de acord cu utilizarea modulelor noastre cookie.

Cancerul mamar și chimioterapia: cum pot fi reduse efectele adverse

Cancerul mamar și chimioterapia: cum pot fi reduse efectele adverse

La nivel global, cancerul de sân este cel mai frecvent tip de cancer diagnosticat la femei: se estimează că una din 8 femei ar putea face o afecțiune mamară malignă de-a lungul vieții.

Elena Marinescu 0 comentarii


În România, 7.500 de femei se îmbolnăvesc anual de cancer de sân şi jumătate dintre ele își pierd viața din cauza maladiei.

De altfel, tumorile maligne localizate la sân sunt atât de frecvent diagnosticate încât acest tip de cancer ocupă locul al doilea ca frecvență în lume. Dacă este depistat la timp, cancerul mamar are un mare potențial de vindecare, iar pentru a surprinde orice formă de boală în stadiu incipient, orice femeie trebuie să-și monitorizeze atent starea de sănătate a sânilor. Autopalparea trebuie făcută începând cu vârsta de 20 de ani, la 3-5 zile de la terminarea ciclului menstrual. În plus, orice nodul, secreție anormală sau pată de pe pielea din zona mamară trebuie semnalate medicului. De asemenea, orice femeie trebuie să facă un control anual al sânilor. Specialiștii recomandă și investigații precum ecografia și mamografia în funcție de vârstă: examinarea și ecografia sânilor trebuie făcute între 20 și 50 de ani, iar mamografia se recomandă după vârsta de 40 de ani. Respectarea programului de investigații crește șansele depistării la timp și pe cele ale vindecării pe termen lung, pe o perioadă mult mai mare de 5 ani.

Şanse maxime de vindecare

„Terapia cancerului de sân este extrem de complexă și include mai multe specialități: chirurgia, oncologia medicală, radioterapia, imagistica medicală. Terapiile medicamentoase sunt bineînțeles individualizate în funcție de vârsta pacientei, stadiul bolii, factorii de prognostic anatomo-patologici.  Acestea sunt chimioterapia, terapia moleculară țintită, hormonoterapia. În stadiile incipiente și fără factori de risc, terapia medicamentoasă poate cuprinde doar tratament hormonal (sub formă de tablete), în timp ce în stadiile avansate tratamentul va include aproape întotdeauna și chimioterapia intravenoasă. Anul 2018 aduce indicații noi ale unor medicamente existente de care vor beneficia un număr mai mare de paciente.  Așteptăm date din studiile clinice despre eficiența imunoterapiei și în cancerul mamar, rezultatele par foarte promițătoare”, declară medicul oncolog dr. Bogdan Gozman.

De altfel, la ora actuală sunt disponibile medicamente și tehnologii de ultimă generație care fac posibilă tratarea cancerului de sân cu cât mai puține efecte adverse. „Tratamentele antiemetice moderne au scăzut riscul de apariție a grețurilor și vărsăturilor, scăderea globulelor albe și roșii este controlată prin utilizarea medicamentelor care stimulează producerea de leucocite și hematii. Căderea părului poate fi prevenită cu ajutorul unui aparat special care împiedică pătrunderea citostaticelor în vasele de sânge de la nivelul scalpului. Una dintre problemele cu care se confruntă pacientele care fac chimioterapie este flebita, adică inflamația venelor periferice care implică puncții venoase repetate pentru montarea căii de acces venoase. Această complicație poate fi evitată prin montarea unei camere implantabile «port a cath» înainte de începerea chimioterapiei”, explică specialistul.

Factori de risc

 
vârsta (peste 70% din cazuri apar după 50 de ani)

rude de gradul 1 cu cancer mamar

prima menstruație mai devreme de 11 ani, menopauza tardivă după 55 de ani şi prima naștere după 30 de ani

terapiile cu hormoni de substituție

obezitatea

consumul de alcool şi de tutun

leziunile premaligne

mutațiile genetice

densitatea crescută a glandei mamare

Comentarii

loading...