6.7 C
București
sâmbătă, 20 aprilie 2024
AcasăSocialCare sunt noile tendinţe şi provocări în industria de Real 2018

Care sunt noile tendinţe şi provocări în industria de Real 2018

Evenimentul organizat in data de 27 februarie de Idea Events împreună cu asociaţia Together for a Better Tomorrow, i-a reunit pe unii dintre cei mai cunoscuţi specialişti din industria de real estate, într-o discuţie amplă, din care nu au lipsit informaţii în premieră şi dezvăluiri cu privire la planurile de dezvoltare ale celor mai mari actori de pe piaţă.

Prima parte a conferinţei i-a adus în faţa publicului pe Dimitris PERGAMALIS(Globalworth), Ramona PREDESCU-IACOB (Regus), Marian POPA (Deutsche Bank), Claudia CETĂȚOIU (JLL), Cristian VASILIU (ROFMA), Adrian URSULEAN (CTP Invest) şi David CANTA (Avison Young).

Alături de Patrick VRABIE, moderatorul evenimentului, speakerii invitaţi au discutat despre trendul proiectelor build-to-suit şi impactul asupra pieţei, dezvoltarea conceptului de co-working, zonele targetate de dezvoltatori pentru viitoarele proiecte, intenţiile de extindere şi valoarea adăugată adusă de Facility Management. Speakerii invitaţi au oferit şi o serie de       insight-uri valoroase, dar şi previziuni privind evoluţia pieţei de real estate în noul an.

Subiectul dezvoltărilor build-to-suit a fost unul dintre punctele centrale ale discuţiei, comentarii pe această temă au venit din partea reprezentantului Globalworth, companie ce dezvoltă în prezent un astfel de proiect pentru Renault. Nu doar în segmentul office se observă o creştere a cererii de proiecte custom-made, ci şi în sectorul industrial, Adrian Ursulean (CTP) vorbind de o creştere de aproximativ 30% a solicitărilor pentru astfel de proiecte.

Când vine vorba despre cerinţele concrete ale chiriaşilor, deşi costul de închiriere rămâne în continuare un factor decisiv, accentul se pune din ce în ce mai mult pe eficienţa energetică, tehnologizare, well-being-ul angajaţilor şi serviciile de facility managementintegrate, fapt confirmat şi de David Canta (Avison Young).

Despre piața de FM din România a vorbit și Cristian Vasiliu (ROFMA), care remarcă o deschidere în creștere către serviciile cu un grad de tehnologizare mare, în special tehnologiile IoT, dar și către conceptul de wellbeing, care împreună vor redefini tradiționalul spațiu de birouri. 

În ceea ce priveşte conceptul de co-working, Ramona Predescu-Iacob (Regus), a conturat principalele diferenţe dintre un hub şi un spaţiu de co-working, punctând totodată şi avantajele unui spațiu de lucru flexibil. Regus deține în prezent 3000 de locații la nivel global, urmând să aducă în curând și în România conceptul Spaces, dezvoltat pentru prima oară în Amsterdam și dedicat antreprenorilor și oamenilor de afaceri aflați în continuă mișcare.

 În continuarea discuţiei, Dimitris Pergamalis a afirmat că acesta va fi trendul anului în real estate, punctând totodată şi intenţia Globalworth de a aloca un procent de 15-20% din dezvoltările viitoare unor spaţii dedicate co-working, potrivit Agerpres.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă