11.5 C
București
vineri, 29 martie 2024
AcasăSocial"Casa Piticilor", realizată din lut, închiriată celor care vor să experimenteze viaţa...

“Casa Piticilor”, realizată din lut, închiriată celor care vor să experimenteze viaţa în natură

Locuinţa ecologică din satul Sasca Montană, judeţul Caraş-Severin, care arată ca o „Casă a piticilor”, a fost construită pe malul râului Nera, în vara anului 2004, de către Ileana Mavrodin, de meserie arhitect. “Casa Verde” este realizată din cob, un amestec de pământ lutos, apă, paie şi nisip, fiind prezentă pe harta construcţiilor ecologice din lume.

Începând cu data de 1 mai, proprietara locuinţei a anunţat că o oferă spre închiriere celor care doresc să experimenteze viaţa în natură într-o casă de cob. Taxa de închiriere este 50 de lei pe zi, iar mai multe persoane şi-au anunţat deja intenţia de a locui în casa naturală.

“Oamenii sunt foarte interesaţi să locuiască în ea, dar eu n-am scos căsuţa neapărat pentru public la închiriat, eu am scos-o mai mult pentru cei care doresc să-şi construiască aşa ceva şi vor să experimenteze cum este să locuieşti într-o asemenea căsuţă naturală. Nu vreau chiar să o pun în circuitul turistic”, a declarat, pentru Mediafax, Ileana Mavrodin.

Proprietara locuinţei ecologice din Sasca Montană a lucrat timp de 12 ani ca arhitect în Canada, dar s-a întors în România cu scopul de a realiza o casă naturală după ce a citit o carte despre locuinţele din lut.

“Am realizat căsuţa în vara anului 2004. Ideea a venit din America, practic. Eu locuiam la vremea respectivă în Canada şi am citit o carte despre case de lut, pe care le făcea un arhitect englez în America pentru el şi pentru comunitatea care este interesată de viaţa aceasta alternativă. Legătura cu Sasca Montană a fost întâmplătoare, pentru că m-a adus aici o prietenă într-un weekend şi plimbându-ne noi prin sat, am văzut locul potrivit pentru a construi o asemenea casă. Autorul cărţii descria locul ideal ca fiind un versant sudic, cu pământ lutos. La Sasca Montană, râul Nera este la doi paşi, nisipul, piatra. Ideea acestor case este să construieşti cu ce găseşti pe locul respectiv, să încerci să nu aduci prea mult din afară şi să nu creezi gunoiul care normal se creează pe un şantier de construcţii”, a explicat Ileana Mavrodin.

Proprietara casei naturale din judeţul Caraş-Severin a declarat că a început proiectul ca un experiment şi că nu s-a gândit că va ajunge să locuiască în ea. A găsit un teren pe malul râului Nera, pe care l-a cumpărat cu 400 de dolari, şi a mai investit 2.000 de dolari pentru a realiza inedita colibă.

Cele mai citite

Tendințe de Culori și Materiale pentru 2024: O Privire Asupra Designului Interior

Anul 2024 aduce o schimbare notabilă în preferințele de culori și materiale în lumea designului interior, reflectând o nevoie crescândă de confort, sustenabilitate și...

Tendințe de Culori și Materiale pentru 2024: O Privire Asupra Designului Interior

Anul 2024 aduce o schimbare notabilă în preferințele de culori și materiale în lumea designului interior, reflectând o nevoie crescândă de confort, sustenabilitate și...

Toți cei 45 de pasageri dintr-un autobuz și-au pierdut viața într-un accident în Africa de Sud

Aproape toţi pasagerii dintr-un autobuz, 45 de persoane, şi-au pierdut viaţa joi în Africa de Sud într-un accident rutier grav, după ce vehiculul în...
Ultima oră
Pe aceeași temă