19.9 C
București
miercuri, 24 aprilie 2024
AcasăSocialCâștigul mediu lunar din România. Vezi în ce domeniu salariile cresc!

Câștigul mediu lunar din România. Vezi în ce domeniu salariile cresc!

 

Câştigul salarial mediu nominal brut a fost 5.549 lei, cu 357 lei (-6%) mai mic decât în luna decembrie 2020, potrivit agerpres.ro.

Același institut dă valorile brute cele mai mari. În domeniul tehnologiei informației, românii saltă 8.107 lei mediu, iar cele mai mici în hoteluri şi restaurante 1.732 lei.

În prima lună a acestui an,explică INS. în majoritatea activităţilor din sectorul economic nivelul câştigului salarial mediu net a scăzut faţă de luna precedentă ca urmare a acordării în luna decembrie 2020 de prime ocazionale (prime trimestriale, anuale, pentru sărbătorile de iarnă, pentru performanţe deosebite sau al 13-lea salariu), drepturi în natură şi ajutoare băneşti, sume din profitul net şi din alte fonduri (inclusiv bilete de valoare).

În companiile de energie salariile au crescut între 3,5% și 4,5%.

În sectorul bugetar s-au înregistrat scăderi ale câştigului salarial mediu net faţă de luna precedentă, astfel: în sănătate şi asistenţă socială (-2,6%), în administraţie publică (-1,3%), respectiv în învăţământ (-1,1%).

Comparativ cu luna ianuarie a anului precedent, câştigul salarial mediu nominal net a crescut cu 6,5%.

Pentru a ajuta Horeca, parlamentarii au votat o lege a Programului de muncă redus – Kurzarbeit.

Deși PSD a votat până la urmă proiectul de act normativ, deputatul social democrat Adrian Solomon a susținut de la tribună că că legislativul a promovat legea în interesul angajatorului și mai puțin al angajaților.

După un model german modificat, norma juridică permite angajatorului să reducă orele de muncă până la 80%, iar salariile să nu scadă mai mult de 25%, guvernul finanțând 75% din diferența dintre salariul normal și cel pentru program de muncă redus.  

 

Marius Ghilezan
Marius Ghilezanhttp://mariusghilezan.ro/
Marius Ghilezan scrie la “România liberă” din anul 1991. Este reporterul care i-a deconspirat pe celebrul Căpitan Soare, pe Omul Negru de la Rahova, pe Aurel Moiș, “călăul din Christian Tell,” fost torționar comunist, care a trimis șapte țărani din Apateu la moarte, pentru că au refuzat să intre în colectiv. A publicat celebrele stenograme ale întâlnirii lui Mihail Gorbaciov cu Nicolae Ceaușescu. A fost primul jurnalist român post-decembrist care a stat de vorbă cu președintele SUA. Este autorul a nouă cărți.
Cele mai citite

Inovație pe piața muncii: munca fără contract

Ministerul Muncii a anunţat că orice persoană cu vârsta de cel puţin 16 ani va putea să câştige bani în plus. Va putea face...

Ludovic Orban sare la gâtul lui Iulian Dumitrescu, preşedintele PNL Prahova: “Nesimțire sfidătoare!”

Iulian Dumitrescu, președintele PNL Prahova, inculpat pentru corupție și cu interdicţia de a exercita funcţia de preşedinte al Consiliului Judeţean Prahova, continuă să surprindă....

Cum alegi salopeta de lucru potrivită

Alegerea unei salopete de lucru adecvate este esențială pentru confortul, siguranța și eficiența la locul de muncă. Această piesă de îmbrăcăminte, care inițial a...
Ultima oră
Pe aceeași temă