19.6 C
București
joi, 28 martie 2024
AcasăSocialCât de bine sau de rău este să fii femeie antreprenor în...

Cât de bine sau de rău este să fii femeie antreprenor în industria IT

Vestea bună este că în ultima perioadă multe femei de succes ies în evidență în acest domeniu, fiind un exemplu pentru generațiile mai tinere.

Care este diferența între femeile și bărbații antreprenori în industria IT? 

Nu consider că sunt diferențe majore. Atât bărbații, cât și femeile sunt motivați de aceleași aspecte când iau decizia de a face un business și ambele sexe au puterea să schimbe în bine lumea din jurul lor.

Însă, femeile antreprenor spre deosebire de bărbații antreprenori:

1. Sunt mai naturale și mai îndrăznețe la evenimentele de networking. Vorbesc, se amestecă în mulțime și cunosc oameni noi cu o mai mare ușurință și naturalețe. În mediul de afaceri de astăzi, stăpânirea mediilor sociale este obligatorie, iar doamnele au un avantaj considerabil!

2. Sunt ghidate de intuiție. În mediul de afaceri de astăzi, abilitatea de a identifica rapid aliații și dușmanii reprezintă un mare avantaj.

3. Au o toleranță mult mai mare la durere și la emoții puternice. Chiar dacă acest avantaj pare irelevant, în afaceri există multe momente dureroase. Nenumărate.

4. Au mai multă răbdare, iar „răbdarea” reprezintă deseori cheia succesului!

Lăsând la o parte acești diferențiatori, cred cu tărie că orice lider, indiferent dacă este bărbat sau femeie, trebuie să inspire, să motiveze și să schimbe în bine destinele tuturor celor cu care interacționează.

Care sunt dezavantajele de a fi femeie în industria IT?

Dezavantajul este că sunt multe femei care au salariu mai mic decât bărbații aflați pe aceeași poziție și cu același set de competențe.

Un altul ar fi că depun prea mult suflet și compasiune în afaceri. Zicala – nu e nimic personal, „it’s just business“, e mai greu de acceptat pentru femei și câteodată totul devine incredibil de personal.

Însă, dacă credem că există dezavantaje pentru un anumit grup etnic sau de gen, cu siguranță le vom găsi pentru că vom vedea doar exemple care susțin credințele noastre. Sunt convinsă că oricare grup minoritar poate scrie un roman despre cât de dezavantajat este la locul de muncă. Imaginați-vă că lucrați într-un departament de marketing pentru o companie în care 80% din angajați sunt femei. Cu siguranță cei 20% care sunt reprezentați de bărbați se simt dezavantajați. Prin urmare și bărbații pot avea aceleași probleme în anumite companii sau departamente.

Care sunt avantajele de a fi femeie în industria IT?

Există multe circumstanțe în care femeile sunt avantajate în această industrie. Trebuie doar să le recunoaștem. O femeie bine pregătită, elegantă și fermecătoare poate avea mai mult succes decât un bărbat cu același nivel de experiență și abilități, putând câștiga cu ușurință un pitch doar pentru că bărbatul care avea nevoie de aceste servicii era sătul de toți bărbații care vin și aruncă agendele pe masă ca și cum ar conduce lumea.

Am convingerea că femeile antreprenor vor avea din ce în ce mai multă putere în viitor pentru că sunt axate să construiască pe termen lung, sunt mai deschise, mai pozitive, investesc mai mult în relațiile interumane și sunt mai implicate social.Important este ca la sfârșitul zilei să conștientizăm că fiecare dintre noi (indiferent de sex, rasă, naționalitate, etnie, orientare sexuală) avem avantajele și dezavantajele noastre în viață. Eu însă aleg să cred că dacă vrei să realizezi ceva, găsești o modalitate de a face orice ți-ai propus și nimeni/nimic nu îți poate sta în cale.   

 Corina Crăescu, CEO, co-founder Wingravity 

* Acest articol a fost publicat inițial în PIN Magazine, revista industriei
IT&Outsourcing.

 

Cele mai citite

Guvernul va da un OUG joi prin care numărul funcțiilor de conducere ar putea ajunge la 10% în aparatul de stat

Guvernul urmează să aprobe în şedinţa de joi un proiect de ordonanţă de urgenţă(OUG) privind modificarea unor măsuri fiscal-bugetare, precum posibilitatea stabilirii, în anumite...

Președintele argentinian, Javier Milei, l-a numit „ asasin” și „ terorist” pe omologul columbian, Gustavo Petro

Diplomații argentinieni vor fi expulzați din Columbia după o serie de insulte din partea preşedintelui argentinian, Javier Milei, care l-a numit "asasin" şi "terorist"...

Guvernul ia noi măsuri privind sistemul electronic RO e-Factura

Guvernul ia joi noi măsuri privind sistemul electronic RO e-Factura, premierul Marcel Ciolacu anunţând că va fi prelungită cu două luni, până la 31...
Ultima oră
Pe aceeași temă