3.7 C
București
marți, 19 martie 2024
AcasăSocialGALERIE FOTO Spectacol fabulos cu statui vivante în București

GALERIE FOTO Spectacol fabulos cu statui vivante în București

Cea de-a opta ediţie a Festivalului Internaţional de Statui Vivante are loc în perioada 22 – 28 mai, în mai multe spaţii din Bucureşti, şi include, pe lângă reprezentaţii teatrale, expoziţii de fotografie şi costume, precum şi alte evenimente conexe.

Alături de artiştii Teatrului Masca, organizatorul festivalului, se mai află peste 40 de invitaţi străini, din Spania, Portugalia, Macedonia, Olanda, Marea Britanie, Germania şi Ucraina.

La ediţia din 2018 a festivalului, statuile Teatrului Masca au ca temă „Strigătele Parisului”. Astfel, organizatorii „îşi propun să aducă în spaţiul festivalului atmosfera colosală a Parisului sfârşitului de sec XVIII şi începutul secolului XIX, cu străzile pline de comercianţi ambulanţi şi mai ales de strigătele acestora, un adevărat concert de o rară vitalitate. Atmosfera oarecum nostalgică va fi realizată prin tehnica statuii de porţelan, atât în ceea ce priveşte costumul, cât şi machiajul. Create de către scenografa Adina Mastalier, care a folosit câteva substanţe cu totul speciale, costumele personajelor pe care le vom aduce în festival sunt de o expresivitate extraordinară, suprafeţele pe care se mişcă personajele sunt cât se poate de mici, iar din puctul de vedere al tehnicii de mişcare studiem folosirea stop cadrului activ şi al mişcării în relanti”, notează Teatrul Masca.

În spectacolul pe care l-am văzut aseară în Parcul A.I. Cuza din sectorul 3 al Capitalei, am admirat-o pe Vânzătoarea de mături, pe cea de pește sau pe cea de ouă, dar și pe o cântăreață la acordeon.

Pe lângă această temă, artiștii străini invitați au recreat-o pe Zeița Agriculturii sau pe Prințul Fermecat, pe Cuceritorul de Inimi sau pe Domnul și Doamna Abur.

Potrivit programului de pe site-ul teatrului, artiștii mai pot fi văzuți duminică și luni în Parcul Herăstrău, între orele 17.30 – 22.00. Desfășurarea spectacolului va depinde însă, evident, de vremea bună.

Ce este o statuie vivantă?

„În aparență răspunsul este cât se poate de simplu, este un actor care, costumat și machiat în așa fel încât să imite o statuie, este capabil să stea nemișcat mai mult timp încât publicul să poată fi indus în eroare. Este însă un răspuns incomplet căci nu ia în considerare arta acelui actor, antrenamentul său specific, capacitatea ieșită din comun de a interrelaționa cu publicul, de a improviza, rezistența călită în lungi și obositoare antrenamente și, nu în ultimă instanță, bucuria de a oferi publicului un subiect cât mai interesant de meditație, de descoperire, de întâlnire cu propria sa capacitate ludică. Statuia vivantă este o formă super concentrată de teatru stradal, este clipa în care un actor trece examenul rampei și devine maestru”, explică artiștii Teatrului Masca.

„Misterioasă, surprinzătoare, amuzantă adesea, profundă uneori, statuia vivantă nu poate fi ocolită, atrage privirile ca un magnet, incită la comentarii, propune meditații asupra condiției umane și nu poate fi uitată niciodată”, mai arată aceștia.

Că e adevărat, puteți vedea din aceste fotografii, dar vă recomandăm cu drag să nu ratați acest spectacol unic.

Cele mai citite

ICCJ discută contestația asupra deciziei BEC privind Dreapta Unită

Înalta Curte de Casație și Justiție (ICCJ) discută, în ziua de 19 martie 2024, contestația asupra deciziei prin care Biroul Electoral Central (BEC) a...

De la Forumul Economic Mondial,  la Forumul Economic de la Saint Petersburg

Pe harta Europei există două orașe, unul de 11.000 de locuitori și altul de 5,6 milioane, care au ceva în comun: găzduiesc cele mai...

Recital de goluri la Arad! UTA și FC Voluntari au făcut spectacol în prima etapă a play-out-ului

UTA Arad a învins-o pe FC Voluntari cu scorul de 4-3, pe teren propriu, luni seară, în prima etapă a play-out-ului Ligii 1. UTA...
Ultima oră
Pe aceeași temă