Folosim cookie-uri pentru a personaliza conținutul și anunțurile, pentru a oferi funcții de rețele sociale și pentru a analiza traficul. De asemenea, le oferim partenerilor de rețele sociale, de publicitate și de analize informații cu privire la modul în care folosiți site-ul nostru. Aceștia le pot combina cu alte informații oferite de dvs. sau culese în urma folosirii serviciilor lor. În cazul în care alegeți să continuați să utilizați website-ul nostru, sunteți de acord cu utilizarea modulelor noastre cookie.

Ce au făcut marii sportivi români cu milioanele de euro câștigate

Ce au făcut marii sportivi români cu milioanele de euro câștigate

Cei mai buni sportivi ai României au reușit să agonisească, prin muncă, efort și talent, milioane de euro. Banii nu au rămas în conturi, ci au fost investiți în diferite afaceri, mai mult sau mai puțin profitabile, care au creat locuri de muncă.

Cristian Hagi 0 comentarii

Cel mai de succes fotbalist al României, Gheorghe Hagi, este și unul dintre cei mai de succes oameni de afaceri. Este proprietarul hotelului Iaki, denumit astfel după cei doi copii ai săi, Ianis și Kira, cumpărat în 1999. După ce a investit masiv în el, transformându-l într-o unitate de patru stele, Hagi a reușit să-l aducă pe profit. Într-un domeniu în care se raportează pierderi, prin ascunderea contabilă a profitului, firma care administrează hotelul a raportat, din 1999 până în 2016, un profit de aproape 8 milioane de lei, peste 3 milioane lei numai în anul 2016. Cifra de afaceri a crescut constant și a ajuns la 16,7 milioane lei. În 2016 a avut, în medie, 132 de angajați.

Investiția sa de suflet este însă alta: academia de fotbal. În 2009 a cumpărat șapte hectare de teren în orașul Ovidiu, foarte aproape de Constanța, unde a construit cea mai modernă școală de fotbal din România, care cuprinde un stadion modern, terenuri de antrenament, spații de cazare, sală de mese și alte facilități. Investiția inițială a fost de circa 10 milioane de euro, iar bugetul de funcționare este de circa un milion de euro anual. „Banii vin din sponsorizări și din buzunarul propriu. Fotbalul este un fenomen social, care trebuie întreținut. Există trei componente prin care se asigură un buget: televiziune, spectatori şi sponsori. Noi avem doar ultima dintre ele”, spunea, pentru ProSport, Gheorghe Hagi. Proiectul acesta are și o parte de afaceri: Viitorul Constanța, echipa patronată de Hagi, cu care a reușit să câștige campionatul.

 

Gică Popescu, afaceri în domeniul hotelier

Coincidență sau nu, Gică Popescu, cumnatul lui Hagi, a investit, de asemenea, în domeniul hotelier. Nu pe litoralul românesc, ci în Calafat, județul Dolj, unde a cumpărat hotelul Amfiteatru. Popescu și-a început însă cariera de om de afaceri mult mai devreme, în 2003, când s-a asociat cu Cristi Borcea în compania Crimbo Gas SRL, care avea ca obiect de activitate producția și distribuția gazelor (din care se retrage în 2004). Tot în 2003 se asociază și cu Ioan și Victor Becali, în firma Becali Sport SRL, unde va deține 33% din acțiuni. Asocierea nu i-a prins bine, în 2014 fiind condamnat la închisoare pentru evaziune fiscală şi spălare de bani, pentru transferurile frauduloase a doi fotbaliști.

Pe parcursul anilor, a fost acționar la mai multe firme. În 2011, de exemplu, și-a creat o firmă cu care a dorit să dezvolte un proiect hotelier, sub umbrela unui mare brand, în București. Gică Popescu Hotels SRL nu a avut însă succes, a funcționat numai pe pierdere și s-a transformat, apoi, într-o companie de dezvoltare și promovare imobiliară, care avea în 2016 un singur angajat. Popescu a investit și într-un centru comercial, în Rahova. Se numea Doldora, a fost deschis în 2010 și închis în 2013. Fotbalistul a spus atunci că a fost sfătuit prost de o firmă de consultanță. Cea mai recentă afacere a sa este Number 6 Pub SRL, în care era asociat cu alte persoane și care administra localuri de alimentație publică. Performanțele în afaceri ale lui Gheorghe Popescu sunt sub cele din fotbal. Una dintre firmele sale de dezvoltare imobiliară, de exemplu, G.L.P. Project SRL, a reușit să acumuleze, în perioada 2005-2016, pierderi de peste 16,81 milioane de lei. O altă firmă de dezvoltare imobiliară a sa, GP Holding Invest, a avut aceeași soartă. În perioada 2005-2016, potrivit datelor financiare, a raportat o pierdere totală de 27,92 milioane lei, în condițiile în care cifra de afaceri a fost de numai 1,23 milioane lei.

Ca și Hagi, Gheorghe Popescu a fondat o școală de fotbal, în 2000. În 2013, aceasta a intrat în insolvență, după ce acumulase datorii de circa 900.000 de lei, cea mai mare parte provenind din taxe și impozite neachitate la bugetul de stat. Tribunalul Dolj a declarat, în octombrie 2014, falimentul Școlii de fotbal „Gică Popescu“.

 

Simona Halep, investiții în imobiliare și cafenele

Simona Halep și-a deschis o cafenea șic în centrul Constanței – SH Cafe. De afacere se ocupă familia sa. Recent, firma care o administrează a cerut Primăriei Constanța autorizație pentru a mai construi două etaje, urmând ca noua clădire să aibă și servicii de cazare. Simona Halep intrase însă în domeniul investitorilor de turism din 2017, când a cumpărat un hotel în Brașov și unul în Poiana Brașov, pentru circa două milioane de lei. Recent, a început că construiască un hotel în Mamaia. Cu o parte din banii câștigați din tenis și-a construit și o casă în orașul natal, iar familia sa a ridicat câteva blocuri. Simona moștenește spiritul antreprenorial de la tatăl său, asociat în mai multe firme. Până în 2010, a avut chiar o fabrică de procesare a laptelui, pe care a vândut-o ca să-i poată asigura fiicei finanțarea de care avea nevoie atunci. Simona Halep a câștigat peste 22 de milioane de euro din tenis până acum.

 

S-au orientat spre ce se pricep

Alți sportivi, deși nu au câștigat sume la fel de impresionante din sport, au investit în afaceri care au legătură cu sporturile pe care le-au practicat. Un exemplu este Răzvan Florea, singurul român medaliat la o probă olimpică de înot. A investit circa 600.000 de euro într-un bazin de înot în 2013 (circa 200.000 de euro sunt fonduri europene). Terenul îl avea în proprietate cu soția, fiica unui prosper om de afaceri din Constanța. „A fost foarte dificil. Nici nu se compară cu activitatea de sportiv. Nici măcar cu cea de antrenor. Nu aveam nicio experienţă cu o construcţie luată de la zero şi m-am adaptat destul de greu. Au fost nenumărate nopţi nedormite şi zile fără odihnă. Noroc cu soţia mea, Oana, pentru că m-a ajutat. Vreau să dau înapoi înotului ceea ce mi-a dat de-a lungul carierei. Mi-ar plăcea să găsesc pe cineva care să-mi calce pe urme”, spunea el la inaugurare.

Și Cătălina Ponor a investit în ceea ce-i place. În 2016 ea a deschis o sală de fitness în Constanța, sală de care se ocupă mama sa.   

 

Donații

Aparate pentru spitale

Horia Tecău, deși nu s-a făcut remarcat prin afacerile din banii câștigați din tenis, a donat o parte din bani unor spitale din România. În 2015 a donat 18.000 de euro Secţiei de Neonatologie din cadrul Spitalului Clinic Județean de Urgență Constanța, bani cu care s-a cumpărat un ventilator de suport respirator. În 2016 a donat un ecograf de ultimă generație Maternității din cadrul Spitalului Județean Arad. „Mă bucur și sunt recunoscător că viața mi-a oferit șansa de a ajuta din nou”, a spus atunci tenismenul.

Comentarii

loading...