Folosim cookie-uri pentru a personaliza conținutul și anunțurile, pentru a oferi funcții de rețele sociale și pentru a analiza traficul. De asemenea, le oferim partenerilor de rețele sociale, de publicitate și de analize informații cu privire la modul în care folosiți site-ul nostru. Aceștia le pot combina cu alte informații oferite de dvs. sau culese în urma folosirii serviciilor lor. În cazul în care alegeți să continuați să utilizați website-ul nostru, sunteți de acord cu utilizarea modulelor noastre cookie.

Foto Arhiva

Foto Arhiva

Cluj: Studenții de la USAMV creează, cu o imprimantă 3D, figurine de ciocolată

Ciocolata ar putea deveni un "vehicul" în aportul de bacterii probiotice necesar, această combinaţie fiind studiată de o echipă de tineri cercetători de la Universitatea de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară (USAMV) Cluj-Napoca, a informat, miercuri, conducerea instituției.

Rl online 0 comentarii

Studenţii Amalia Nemeş şi Alexandru Szabo derulează în laboratoarele universităţii o cercetare coordonată de prorectorul Dan Vodnar, în cadrul căreia folosesc o imprimantă 3D cu care creează diferite figurine de ciocolată sau marţipan, care sunt umplute cu o cremă ce conţine bacterii probiotice. Ciocolata este astfel îmbunătăţită, consumul ei aducând beneficii sănătăţii.

Pentru a fi şi mai plăcute copiilor, ciocolata şi marţipanul iau, în laboratoarele USAMV, forme de animale, maşini sau căsuţe, care sunt nu doar hazlii, dar pot contribui la echilibrarea microflorei intestinale.

"Încercăm să printăm produse din ciocolată, marţipan sau fondant pe care le putem utiliza, ulterior, în alimentaţie, în special în cea a copiilor. Putem realiza un design atractiv pentru aceştia, sub formă de căsuţe, maşinuţe, inimioare, diverse animăluţe şi păsări cum ar fi bufniţe sau veveriţe. Am dezvoltat aceste produse şi am adus plus valoare ciocolatei, prin integrarea într-o cremă a bacteriilor probiotice specifice tractului intestinal, prietenoase cu organismul, care au efecte benefice asupra sănătăţii şi imunităţii copiilor, echilibrând microflora intestinală", a explicat, miercuri, presei, Dan Vodnar.

Tehnologia 3D printing pentru alimente este deţinută de universitate de câteva luni, iar studenţii şi profesorii care o utilizează încearcă să găsească noi metode a o folosi pentru crearea de produse sănătoase şi atractive pentru consumatori.

"Această imprimantă 3D se conectează la computer şi apoi introducem materia primă pe care vrem să o printăm, care poate fi ciocolată, marţipan, fondant, sau chiar paste sau piure de cartofi. Selectăm modelul pe care vrem să îl obţinem, iar procesul de printare durează câteva minute", a spus Amalia Nemeş.

Cei doi tineri care se ocupă de proiectul menţionat sunt studenţi în anul I, respectiv III, şi pregătesc acest produs pentru salonul Proinvent, la care în fiecare an se înscriu zeci de cercetători şi inventatori, eveniment ce va avea loc săptămâna viitoare.

Comentarii

loading...