7.2 C
București
miercuri, 27 martie 2024
AcasăSocialCriza de apă din Cape Town: ''Ziua zero'' a fost amânată pentru...

Criza de apă din Cape Town: ”Ziua zero” a fost amânată pentru luna iulie

Botezată ”Ziua zero” şi fixată recent pentru 4 iunie, data fatidică a fost amânată marţi pentru 9 iulie.

Data se schimbă periodic în funcţie de consumul de apă în cea de-a doua cea mai mare aglomeraţie urbană din Africa de Sud, vizitată de numeroşi turişti.

”Transferul de apă” de la o regiune învecinată cu Cape Town, care a primit o cantitate satisfăcătoare de precipitaţii, ”şi reducerea cererii au avut un impact important asupra datei Zilei zero”, a explicat municipalitatea într-un comunicat.

Autorităţile au cerut populaţiei ”să nu micşoreze eforturile pentru economisirea apei” şi să continue să se limiteze la cantitatea recomandată de 50 de litri pe zi pe cap de locuitor sau echivalentul unui duş zilnic de trei minute.

Dacă ”Ziua zero” va avea loc, locuitorii din Cape Town se vor alimenta de la 200 de puncte de colectare a apei, de unde vor primi un maximum de 25 de litri pe zi pe cap de locuitor.

Pentru a evita cu orice preţ acest scenariu catastrofal, municipalitatea a instituit restricţii draconice în ceea ce priveşte consumul de apă. Din 2016, oraşul a redus la jumătate consumul, de la 1,1 miliarde de litri pe zi, la aproximativ 523 de milioane de litri pe zi.

Autorităţile sud-africane au decretat săptămâna trecută starea de catastrofă naturală pe tot teritoriul ţării din cauza acestei secete istorice care afectează de mai multe luni oraşul Cape Town.

Municipalitatea din Cape Town, controlată de partidul de opoziţie Alianţa democratică (DA), este criticată intens pentru că nu ar fi ţinut cont suficient de avertismentele experţilor şi nu a adoptat mai devreme măsuri de raţionalizare.

Toată Africa sudică a fost afectată în ultimii ani de o secetă foarte severă, agravată de fenomenul meteorologic ciclic El Nino. Ploile abundente din ultimele luni au permis însă celei mai mari părţi din regiune să-şi refacă preţioasele rezerve de apă.

Excepţia a reprezentat-o regiunea Cape Town, unde cea mai mare parte a precipitaţiilor sunt înregistrate în timpul iernii australe, din mai până în august.

Cele mai citite

SUA „vor continua” să parașuteze ajutor umanitar în Gaza

Statele Unite(SUA) "vor continua" să paraşuteze ajutor umanitar în Fâşia Gaza, a afirmat marţi un purtător de cuvânt al Consiliului de Securitate Naţională al...

Ce negoț ascund sondajele paralele din București?

Să fie oare Cristian Popescu Piedone doar iepurele lui Dom’ Profesor? În clar obscurul mediatic, strategia de atac a stăpânului antenelor devine tot mai...

În atacurile asupra infrastructurii energetice ucrainene rușii au cheltuit sute de milioane de dolari

În atacurile asupra infrastructurii energetice din Ucraina ruşii au schimbat tactica, explică analiştii militari, potrivit tvrinfo.ro. Trimit asupra unei ţinte sute de rachete şi drone...
Ultima oră
Pe aceeași temă