12.2 C
București
joi, 25 aprilie 2024
AcasăSocialCriză la TVR: MediaSind solicită demiterea Doinei Gradea din funcția de director...

Criză la TVR: MediaSind solicită demiterea Doinei Gradea din funcția de director general

Potrivit sindicaliștilor, activitatea Televiziunii Române este blocată pentru că şefa instituţiei fuge de votul Consiliului de Administraţie.

Într-un comunicat MediaSind, semnatarii arată că ”două şedinţe consecutive ale Consiliului de Administraţie s-au încheiat înainte să înceapă. Dacă ieri, o parte din membrii CA au părăsit sala în semn de protest pentru că preşedintele-director general al Societăţii Române de Televiziune, Doina Gradea, încalcă legea si refuză să pună pe ordinea de zi solicitarea membrilor CA privind atragerea răspunderii sale din cauza managementului defectuos, astăzi, 18 decembrie 2020, istoria s-a repetat.

De această dată, Doina Gradea a refuzat cu vehemenţă să supună la vot introducerea pe ordinea de zi a aceleiaşi propuneri. Oricâte argumente legale au adus membrii CA, că se încalcă legea şi Regulamentul CA, şefa TVR s-a comportat ca şi cum instituţia ar fi propriul SRL cu administrator unic. În consecinţă, majoritatea membrilor Consiliului de Administraţie a refuzat să voteze Ordinea de zi stabilită de Doina Gradea după bunul său plac, drept urmare şedinţa a fost închisă.

Prin această atitudine, Doina Gradea a pus interesul personal deasupra interesului Televiziunii Române, blocând practic funcţionarea întregii instituţii publice.

Având în vedere iresponsabilitatea de care a dat dovadă şefa TVR, Sindicatul Român al Jurnaliştilor MediaSind solicită Parlamentului României să intervină de urgenţă şi să deblocheze situaţia creată, prin demiterea de urgenţă a Doinei Gradea din funcţia de preşedinte-director general al Societăţii Române de Televiziune.

Amintim că motivul acestor decizii fără precedent îl reprezintă managementul defectuos care a dus la prejudicierea instituţiei, constatat prin Raportul Curţii de Conturi nr. XI/40636/C.G.S./12.09.2019 şi prin Procesul – verbal de inspecţie încheiat la data de 26.10.2020, emis de Ministerul Finanţelor Publice – Direcţia Generală de Inspecţie Economico-Financiară (D.G.I.E.F.)

Precizăm că inspectorii de control au constatat prejudicii şi abateri grave care îndeplinesc elementele constitutive ale răspunderii civile, precum şi ale răspunderii penale. Sindicatul Român al Jurnaliştilor MediaSind împreună cu MediaSind TVR au transmis opiniei publice, dar şi membrilor CA încă din data de 12 noiembrie 2020 o informare cu titlul- Ministerul Finanţelor descoperă fapte de corupţie în derularea unui contract în valoare de 18 849 600 euro, pentru transmiterea prin satelit a programelor Televiziunii Române! – în care a semnalat faptul că, în urma controlului, conducerea TVR este acuzată de fals material în înscrisuri oficiale, fals intelectual, uz de fals, fals în înscrisuri sub semnătură privată precum şi de mai multe încălcări ale dispoziţiilor legale!

Mai mult, preşedintele-director general, Doina Gradea, este acuzată că a plătit din fonduri publice, fără bază legală şi/sau contractuală, suma de 1 062 634,98 lei! – se mai arată în Procesul Verbal al inspectiei! Conform aceluiaşi PV de inspecţie, Ministerul Finanţelor va sesiza organele de cercetare penală!

Totodată, în scurt vor fi depuse mai multe plângeri penale la DNA împotriva celor acuzaţi de fapte de corupţie de către controalele inspectorilor, dar şi împotriva celor din Consiliul de Administraţie şi Comitetului Director care au girat, prin vot, acest management defectuos”, anunță sindicaliștii Media Sind.

Cele mai citite

Marcel Ciolacu vrea să găsească o soluție cu ministrul Finanțelor pentru plata pensiilor înainte de Paști

Premierul Marcel Ciolacu a declarat că, lunea viitoare, va avea o întâlnire cu ministrul Finanţelor, Marcel Boloş, şi cu alţi miniştri pentru a discuta...

Ministrul Apărării Naționale, Angel Tîlvăr, a avut o convorbire cu secretarul american al apărării Lloyd Austin

Ministrul apărării naționale, Angel Tîlvăr, a avut miercuri o convorbire cu secretarul american al apărării Lloyd Austin, anunțul fiind făcut imediat după ce președintele...

Marcel Ciolacu vrea să-i recompenseze pe elevii români care au performat la Concursul Internaţional “National Space Society – NASA Space Settlement Contest”

Premierul Marcel Ciolacu i-a felicitat pe elevii români premiaţi la Concursul Internaţional "National Space Society - NASA Space Settlement Contest", el afirmând că aceştia...
Ultima oră
Pe aceeași temă