9.8 C
București
miercuri, 24 aprilie 2024
AcasăSocialCu economia în stare de urgență, mărirea pensiilor devine un vis frumos

Cu economia în stare de urgență, mărirea pensiilor devine un vis frumos

Anunțul venit de la șeful Executivului respectă promisiunile actualei guvernări, care spunea că va mări pensiile, cu 40 la sută, de la data de 1 septembrie 2020. Doar că respectiva promisiune, cu iz social-democrat, s-a făcut imediat după ce PNL a preluat puterea de la PSD, la începutul anului 2020. De atunci încoace, România a fost lovită de criza coronavirusului.

Toți politicienii admit că, în acest moment, problemele economiei sunt grave, ceea ce va impune o analiză exigentă a contextului economic, mai ales în ceea ce privește încasărilor bugetare. Întrebat, luni seară, la un post de televiziune, dacă vor mai putea fi mărite pensiile în septembrie 2020, șeful Guvernului a oferit un răspuns optimist, dar evaziv: „După primele șase luni (ale anului 2020 – n.n), Ministerul Finanțelor are obligația să facă raportul privind evoluția economiei și bugetului în România și pe baza datelor respective vom lua toate deciziile și vom anunța public”.

Un termen surprinzător intervenit în ecuație este chiar destituirea președintelui Casei Naționale de Pensii, Laurențiu Tenț, care are rang de secretar de stat. Premierul a semnat această decizie dar n-a făcut niciun comentariu pe marginea ei. Conform textului publicat, luni seară, în Monitorul Oficial, revocarea din funcție a șefului Casei de Pensii s-a făcut la propunerea ministrului Muncii, chiar în ziua în care această propunere a ajuns la cabinetul premierului.

“În scurtul mandat de doar 4 luni am deblocat proiecte care stagnau încă din 2005 și am pornit o serie de reforme care să modernizeze și eficientizeze funcționarea instituției”, a replicat, marți, Laurențiu Tenț, printr-un mesaj postat pe internet. Fostul secretar de stat face un  scurt bilanț al activității sale, dar nu face nicio referire la vreo intenție de mărire a pensiilor în anul 2020.

„Am cerut revocarea din funcție a Președintelui Casei Naționale de Pensii Publice. Datele obiective îmi indică faptul că nu suntem acolo unde trebuia să fim astăzi în îndeplinirea indicatorilor de performanță. Dincolo de evaluarea mea, mesajele primite, multe, de la pensionari care nu mă cunosc personal și care îmi relatează situații inaceptabile din teren, pentru mine contează mult”, a confirmat, la rândul ei, marți, ministrul Muncii, Violeta Alexandru.

Ministrul Violeta Alexandru a fost unul dintre demnitarii care, relativ recent, în februarie 2020, confirma că promisiunea de mărire a pensiilor, în toamna anului 2020, va fi respectată. Dar în mesajul referitor la destituirea președintelui Casei Naționale de Pensii, pe care a cerut-o și a obținut-o, ministrul Muncii nu mai face nicio referire la acest obiectiv.

O prognoză pesimistă pe tema aceluiași subiect a lansat, acum câteva zile, într-o intervenție televizată, și fostul președinte Traian Băsescu. “Aplicarea legii de mărire a pensiilor de la 1 septembrie ar însemna dezastrul României. Dai pensii mărite trei luni și apoi nu le mai dai deloc”, a susținut fostul șef al statului.

Întâmplător sau nu, chiar în ziua de luni în care se producea destituirea președintelui Casei Naționale de Pensii, ministrul Muncii, Violeta Alexandru, anunța că peste 600.000 de salariați din România sunt beneficiari ai “șomajului tehnic plătit de stat, în total 700 de milioane de lei pe luna martie”. Toate aceste cheltuieli neprevăzute vor afecta alte domenii ale activității economice și sociale. Evaluarea primelor șase luni ale anului 2020, pe care o va face Guvernul, va oferi date mai certe. Dar până la momentul acelei evaluări, se poate estima că intenția de mărire a pensiilor în luna septembrie, cu nu mai puțin de 40 la sută, va rămâne doar un vis frumos.

Un element sensibil rămâne și cel al „pensiilor speciale”. 9.463 de români încasau asemenea pensii la finalul lunii martie 2020, ceea ce înseamnă cu 175 mai mulți decât acum un an. Aproape jumătate dintre ei sunt foști magistrați, inclusiv magistrați militari. Foștii judecători și procurori au cea mai mare pensie medie: 18.880 de lei. Datele au fost prezentate chiar de Casa Naţională de Pensii Publice. Niciun oficial român nu a spus dacă și acești “speciali” pot aștepta o mărire de pensie în anul 2020.

“Ministerul Finanțelor are obligația să facă raportul privind evoluția economiei și bugetului în România și pe baza datelor respective vom lua toate deciziile și vom anunța public”

Ludovic Orban,

Prim-ministru

“Aplicarea legii de mărire a pensiilor de la 1 septembrie ar însemna dezastrul României. Dai pensii mărite trei luni și apoi nu le mai dai deloc”

Traian Băsescu,

Fost președinte al României

 

Cine ar trebui să beneficieze de mărirea pensiilor?

Toți pensionarii din evidența Casei Naționale de Pensii Publice ar urma să beneficieze de mărirea pensiilor cu 40 la sută, de la data de 1 septembrie 2020.

Mai este realist acest obiect, care fusese anunțat la începutul anului?

Premierul Orban a precizat că, după primele șase luni ale anului 2020, se va face o analiză a stării generale a economiei și se vor anunța măsurile care urmează.

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite

Inovație pe piața muncii: munca fără contract

Ministerul Muncii a anunţat că orice persoană cu vârsta de cel puţin 16 ani va putea să câştige bani în plus. Va putea face...

Protejarea pădurilor din Ilfov este piatra de temelie a viitoarei Centuri Verzi București-Ilfov

Înscrisă ca amendamente la noul Cod Silvic, protejarea pădurilor din Ilfov împotriva exploatărilor comerciale, piatra de temelie a viitoarei Centuri Verzi București-Ilfov, a fost...

Dosar de corupție la nivel înalt în Rusia: unul din adjuncții ministrului rus al apărării a fost arestat

Un adjunct al ministrului rus al apărării, Timur Ivanov, a fost arestat pentru presupusă corupţie, a anunţat marţi Comitetul de Anchetă rus, notează AFP,...
Ultima oră
Pe aceeași temă