13.1 C
București
vineri, 19 aprilie 2024
AcasăSocialCui servește prelungirea stării de alertă

Cui servește prelungirea stării de alertă

“În interiorul localităților se interzic circulația persoanelor în grupuri pietonale mai mari de 6 persoane care nu aparțin aceleiași familii, precum și formarea de asemenea grupuri”, precizează HG 668 / 2020.

Această reglementare, dincolo de rolul ei sanitar, va avea cu siguranță impact și asupra atitudinii forțelor de ordine, care vor acționa mai ferm. Se știe că aceste forțe au fost puse în dificultate, în ultimele săptămâni, de evenimente la care au participat foarte multe persoane, unele dintre ele generând nu doar riscuri sanitare ci și tulburarea ordinii și liniștii publice.

În ciuda necesității de a limita grupurile mari de persoane, activitatea cultelor religioase, inclusiv a slujbelor şi rugăciunilor colective, este permisă atât în interiorul cât şi în afara lăcaşurilor de cult, cu respectarea regulilor de protecţie sanitară stabilite prin ordinul comun al ministrului Sănătăţii şi al ministrului Afacerilor Interne.

O altă excepție se aplică la instituțiile din domeniul apărării, ordinii publice și siguranței naționale, care au voie să desfășoare “activități specifice” în aer liber, “sub supravegherea unui medic epidemiolog”. Aici se pot încadra activități cum ar fi exerciții militare, plecări în misiuni internaționale sau ceremonii dedicate unor evenimente de stat.   

HG 668 / 2020, deja publicată în Monitorul Oficial, precizează că serviciile județene de ambulanță, deși aflate în schema Ministerului Sănătății, rămân în “coordonarea operațională” a Inspectoratelor pentru Situații de Urgență (ISU), care sunt structuri militarizate și al căror comandant – șef este secretarul de stat Raed Arafat, din Ministerul de Interne.

Tot prin ultima decizie de prelungire a stării de alertă, Poliția Locală (aflată în schema Primăriilor) rămâne în “coordonarea operațională” a Poliției Române.

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite

Presa din Israel, despre presupusul atac asupra Iranului

Presupusul atac asupra Iranului ar trebui interpretat ca un avertisment adresat Teheranului cu privire la capacităţile ofensive ale Israelului şi ca un semn că Israelul...

Israelul, atac cu rachete asupra Iranului

Israelul a lansat un atac asupra Iranului ca răzbunare pentru atacurile iraniene asupra teritoriului său de la sfârşitul săptămânii trecute, a declarat ABC News...

Lion Capital și Bursa Română de Mărfuri inventează motive pentru a nu plăti dividende. Acționarii societăților controlate de Bogdan Drăgoi și Gabriel Purice, nemulțumiți

Numeroși acționari ai Lion Capital, fosta SIF Banat-Crișana, sunt nemulțumiți că societatea condusă de fostul ministru de finanțe Bogdan Drăgoi nu plătește dividende. O...
Ultima oră
Pe aceeași temă